HD TV adás stream-elése

Fórumok

Üdv!

Van egy ismerősöm, akinél most szerződött egy szolgáltatóval és lesz sok TV csatornája. Van neki 16/2 Mbit/s-es internet kapcsolata. Azt gondoltam, hogy ha esetleg beraknék valami kis fogyasztású gépet egy TV tuner-rel hozzá, akkor stream-elhetné nekem a csatornákat.

A kérdéseim:

- Hogyan oldható meg ez az egész?
- Az működik, hogy én kapcsolgatom a csatornákat és közbe ő is mást néz, vagy egy időben csak egy adást tudunk nézni mind a ketten?
HD adáshoz közvetítéséhez milyen feltöltés kell? Esetleg meg lehet-e azt oldani, hogy a stream-nek lefoglalók 1Mbit/s feltöltést a többi meg megmarad másra.
- Van-e esetleg valami "out of the box" megoldás?
- Mennyire élvezhető a minőség?

Hozzászólások

No akkor sorjaban:

az elofizetes hozzaferesenek megosztasat altalaban tiltja a szolgaltatoval kotott szerzodes. A hd adas digitalis. Egyszerre azokat az adasokat lehet nezni egy tunerrel amik ugyanazo a frekvencian vanna. Ha a szolgalto kodolja az adasat, akkor altalaban a hozza adott kartya csak a szolgaltatotol kapokk keszulekkel mukodik, mas (kartyaolvasos szamitogepes) tunerben nem. A digitalis adast nem erdemes ujratomoriteni. Az sd adasok tobb mint ket megabitesek, a hd adasok hat megabitnel is tobbek. 2 megas uploaddal nem fog menni.
Ha a kozszolgalati hd adasokat akarod nezni vegyel inkabb egy olcso dvb-t tuner a gepedhez.

- Az általad vázolt feltételek mellett sehogy
- Ha több STB-t kap, akkor nyilván, egyébként esetleg akkor, ha pl. kódolatlanul kapja az adást, vagy te csinálod saját megoldással a dekódolást, és a már dekódolt streamet adod tovább.
- Az attól függ, milyen bitrátával kapja a szolgáltatótól a streameket. A lefoglalást pl. egy OpenWRT-s routerrel is meg tudod oldani.
- Bizonyára, de a {"jó", "olcsó", "keveset fogyaszt"} hármasból szerintem legfeljebb kettőt választhatsz.
- A MindigTV SD csatornák pl. ~ 1,5 Mbit/s-en mennek. Na annyira.

Normálisan válaszolva:
Szerintem nem érdemes ezzel foglalkozni. Ha ennyi a rendelkezésedre álló sávszélesség, sehogy sem úszod meg az átkódolást. Ahhoz viszont erős gép / céleszköz kell, ami vagy zúg és sok áramot fogyaszt, vagy sokba kerül. A kérdéses minőségről már nem is beszélve. A végeredmény az, hogy valószínűleg tisztán pénzben is, de ár/érték arányban pláne sokkal jobban jársz, ha előfizetsz egy havi 3-4 ezres szolgáltatásra.

HD (1080p) adás közvetítése ~10Mbps-nél kezdődik. 1Mbps CBR még SD sincs, laposTV-n rettenetes. A kábelszolgáltatók SD műsoroknál gyakran csak mpeg2-be kódolnak, amit transzkódolni kell hogy hatékonyabb legyen, ami elég sok energia.

Ha kódoltak az adások, akkor egy időben mindketten csak egy csatornát tudtok nézni. SoftCAM-al lehet okoskodni, de azt kemény patchelés-fordítás-hekkelés, közel se out-of-box megoldás.

Szerintem nem éri meg.

Köszönöm az információkat, ezek alapján akkor nem nagyon erőltetem a dolgot.

Nem nyitnek ezert kulon topikot mert az alapkerdes ugyanaz, annyiban masabb a dolog, hogy szavszel az megvan, nem kell a HD es meg hagyomanyos koaxos az adas.