MSI Wind fail

Picit most idegből írok.

Van nekem ugye az MSI Wind U100 netbookom. Nem mai csirke már, mivel notebook, 2008-as kiadású.

Szóval az LCD panel csere óta nem volt vele különösebb gond. Aztán tavaly áprilisban kezdett haldokolni a töltője. Rendeltem másikat, kb. 1 hónap múlva meg is jött az ebayről. Aztán karácsony előtt szintén ez történt. Család szerint azért nem bírta a kiképzést, mert folyton tápról hajtom. Nyugdíjamból vettem hozzá egy 6 cellás akkut, meg egy töltőt.

Erre ma kiderül, hogy mint 2008-ban, meghalt a billentyűzete... Őszintén mondom, ma reggel legszívesebben földhöz vágtam volna! :@

A 4 év alatt többször költöttem rá, mint az asztali gépemre 5 év alatt...

Néztem ebayen hozzá való billt, az ára még emészthető, de magyar kiosztású az nincs sehol.

Tudja valaki, hol találok HU kiosztású billt hozzá, hozzá való panellel együtt?

Hozzászólások

Mit vársz? Két évvel túlélte a garanciáját. Ez a gyártó szerint már igencsak csere érett termék.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Hiena hangjabol ironia csepeg, keretik ezt figyelembe venni :-)
Egyebkent erdemes mas iranyban is korbenezni az eBayen, szoktak lenni u.n. donorgepek, vagyis olyan, ami mar hasznavehetetlen, de alkatresz forrasnak jo. Ezeket altalaban melyen aron alul aruljak, es sokaig fel lehet hasznalni, mert nem romlik meg, es nem lesz szaga.

A masik: ha nagyon nincs magyar kiosztasu, vegyel angolt, es vegyel hozza 2-300 forintert matricat. Meg mindig olcsobban jossz ki.
Egyvalamire figyelj, hogy a gombszam stimmeljen, legyen egy hely a hosszu i-nek, ha az eredeti billentyuzeten is van.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Nem hinném, hogy butaság. Asztali gépet könnyebben, olcsóbban javítasz, s az akkumulátora sem megy tönkre. Ami nincs, az nem tud tönkremenni.

Ha új gép kell, akkor nem muszáj mindent cserélni. Sokszor elég alaplapot és RAM-ot. CPU, táp, HDD, optikai drive, VGA, monitor, billentyű, egér maradhat. Aztán idővel a CPU-t is lehet cserélni.

Ez az, amit notebook esetén nem lehet.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Nem hinném, hogy butaság. Asztali gépet könnyebben, olcsóbban javítasz, s az akkumulátora sem megy tönkre. Ami nincs, az nem tud tönkremenni."

Csak kicsit hülyén néz ki, amikor a hónod alá kapva magaddal viszed egy konferenciára, meg persze pár országot átutazol vele. :)

pedig nagyjából az. PC szerviz sem olcsó & azt sem tervezel minden napra - holott ugyanannyi PC jön be spec. hozzánk, mint noti. mondjuk ha még azt is odaszámoljuk, hogy a konfiguráció része egy monitor akkor meg végképp érdemes lenne már összeszámolnom miből mennyi jött be garanciális időben és azon túl. az sem mellékes, hogy a PC konfiguráció esetén hazánkban az un. dzsungaPC-t találod javarészt, ami kb Gaba házat, hasonló tápot jelent, olyan memória mellett amelynek a gyártójáról senki sem hallott stb. az alaplapon két éven belül púposodni fognak a kondenzátorok + a 25e Ft-os monitorok olyanok, hogyha puhább anyagból lennének, tudnék egy más fajta alkalmazási területet ajánlani hozzájuk.

olcsóbban javítasz? kissé vicces, azzal együtt meg főleg, ahogyan a buszon villamoson stb hónod alatt egy szutykos PC-vel rohangálsz. notebookból nem a legegyszerűbb legolcsóbb leggyengébb belépő papírdarabot kell venni és akkor jó eséllyel elégedett leszel vele egy ideig, kb mint PC esetén. alapvetően nem fél évre veszel notebook-ot, maradjunk ennyiben.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Mi közöm a PC szervizek áraihoz? Arról beszéltem, ha bármi gond van, megjavítom. Éppen a notebook az, ahol már előfordulhat, hogy kiszolgáltatott vagyok egy szerviznek.

A felhasználást ne vegyük ide. Én nem mászkálok a gépemmel. Nem vagyok annyira függő, hogy a 6-os villamoson is nálam legyen a számítógép. Ha elmegyek otthonról, nem akarok gépet látni.

Nyilván másra való egy desktop gép és egy notebook. Viszont, ha a mobilitás szempont, nem összehasonlíthatók. Mivel össze lettek hasonlítva, ez nyilván nem lehetett szempont.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

nyugodj meg kérlek, és olvasd végig a szálat. fő probléma a "mennyit költöttem rá" ill. a "billentyűzet ára megint sok", fyi. a szerviz ára azért jön szóba, mert feltételezés szerint (lásd fentebb) a PC szerviz olcsóbb. holott ez is butaság. válaszom gondold a másik válaszodhoz is kérlek. kösz.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Nyugodt vagyok, csak nem értelek. Az íródott, hogy a doboz PC-nek ebben nincs versenytársa. Én ezen azt értettem, hogy a javíthatóságban. Erre te azt mondtad, ez butaság. Mire én, hogy nem az.

Lehet, félreértjük egymást. Én arra gondoltam, hogy pl. notebook-hoz csak az adott típushoz való billentyűzet jó, valószínűleg jó drágán. PC-hez pedig bármikor veszek a sarki fűszeresnél valamit, amin vannak gombok, mindezt olcsón, és jó lesz. Alaplapot, CPU-t, RAM-ot, HDD-t, ODD-t, tápegységet, monitort külön-külön bármikor cserélek. Sőt, a múltkor a tápegységem ventillátora szorult meg, 900 Ft-ból kicseréltem. Ennyibe került egy ventillátor. Notebook esetében sokkal inkább gyártóspecifikusabbak a dolgok, egyediek. Ezért macerás javítani. Egy PC-t bárki meg tud javítani. Kb. ezt szerettem volna mondani, persze lehet, hogy valahol félreértjük egymást, nem tudom.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem tudom, máshol, hogy van, de nálam árképzésben a notebook javítása 1.5-ös szorzót jelent. Szimplán csak azért, mert a felépítésük miatt sokkal macerásabb szétszedni és alkatrész cserélni. Ráadásul magasabb a javítási kockázata is.
A púpos kondi mizéria az általam összerakott gépeknél olyan 5-7 év után szokott jelentkezni, mint ahogy elvétve futottam össze tápproblémával is.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

azon filózok, hogy valamilyen alapítványt nem tudtok megkeresni, akik egy használt subnotebook-ot tudnának adni vagy segítenének hozzájutni? pl. egy 7 éves X41 többre hivatott bármely wind kategóriájú netbooknál, miközben értéke kb 35e Ft. egyébként kisbetu véleményét mindenképp fogadd meg a kupakcseréről, de vigyázz: az US angolon nincs helye az í-nek. de ha pl. olaszt szerzel, azon már van éáúóí.

fontos lenne, hogy megértsd (bill. csere): valószínűleg itt nem állnak meg a problémáid. egyfelől a kategóriának megfelelő netbook-ok kb arra valók, hogy napi 1-2 órát hobbira használod, másrészről a gyenge és épphogynem' belépőszintű készüléket vásároltatok anno, amitől sajnos ez várható el.

szerk, az X41 vonalhoz. X60 a Marseusnál garanciával br. 50e Ft. Bővíthető, igazi igásló.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Ez nagyon szép gondolat, hogy egy " alapítványt megkeresni " tőlem is kértek már, csak sajnos amíg nincs adományozó nincs mit kiadni.
Amíg nem változik meg a cégek "selejtezési" szemlélete igen nehéz lesz hozzájutni a nem túl régi, jó állapotú és még használható dolgokhoz. Nem kívánok senkit sem megsérteni de finoman fogalmazva a 3.emeletről elinduló eszköz a földszintre érve elektronikai hulladékká alakul át...

Értem én az érveket, s mint informatikában nagyjából járatos, még meg is értem...

Csakhogy a gond nálam az, hogy:

  1. Kicsi vagyok fizikai méreteket illetően. Egy 14-15"-os képátlójú noti nem csak hülyén fest a kezemben, de használni sem tudom...
  2. A netbook nálam úgy funkcionál, mint másnak a laptop: azaz napi minimum 6-7 óra igénybevétel, de nem ritka a 8-12 sem!

Szerintem szabadulok tőle, csak nem tudom, mennyit érhet, mert a billt és külsérelmi nyomot leszámítva a hardver teljesen pattent. A HDD is bad sector mentes.

--
-- Kezet nyújtok Ganyi Károlynak!
Legyen neked is Dropbox tárhelyed! :)

figyu Karesz tisztában vagyok vele. pont ezért írtam subnoteszt: egy X-es ThinkPad csak pár cm-rel szélesebb egy 10 collos netbooknál miközben max kalapáccsal tudod szétverni. új korában egy ilyen gép ára egy Wind néhai árának négy-ötszöröse, használtan viszont durván a fele. komolyabb problémák nélkül várható élettartama az eredeti áras becslés szorzója körül van szerintem.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Lehet páran hülyének néznek, hogy billentyűzet csere helyett dobnám az egész laptopot, de számoljunk egy picit:

2007-ben vettem az asztali gépembe új alaplapot, hozzá való RAM-ot és procit. Ez árban 60000 Ft volt. A gép azóta is köszöni jól van. Az 5 év alatt vettem bele 1 db ventilátort, amit a tápban cseréltem ki. Maga a venti volt durván egy 1000 Ft. Nem emlékszem már az árára pontosan.

Ezzel szemben, mióta megvettem az MSI Windet, csak a baj van vele, sorolom tételesen:

LCD csere: 14000 Ft
Töltő csere: 3000 Ft
RAM bővítés, ami ugyan meghiúsult: 8000 Ft
Mégegy töltő csere: 3000 Ft
Vettem mellé egy 6 cellás akkut az új töltővel együtt: 11000 Ft.

A laptop, hogy jól működik, és használható, felbecsülhetetlen, minden másra ott a MasterCard. :D

Viccet félretéve: ez eddig akárhogy is számolom 40000 Ft. De a legrosszabb az egészben nyilván az, hogy amikor a laptop elromlik, nem tudom használni, romlik a komfort érzetem, nem férek hozzá a laptopon lévő adataimhoz, csak sok-sok variálás árán, stb.

--
-- Kezet nyújtok Ganyi Károlynak!
Legyen neked is Dropbox tárhelyed! :)

Vállalati pénzügyekből pont most tanultuk, hogy egy ilyen beruházási kérdésnél nem szabad figyelembe venni a már kifizetett pénzt, ugyanis az már nincs, és nem is lehet figyelembe venni. Tehát rendben van, hogy leírtad, később meg lesz, de ezeket a számokat a mostani bill beszerzési kérdésnél nem szabadna figyelembe venned. Azt döntsd el, hogy a bill csere ára megéri-e neked, hogy tovább tudd használni a gépet (a mellékelt ábra alapján kb 1 évet, de ez már más kérdés).

+1

Tehát jelenleg azt kell nézni, hogy egy billentyűzet árából lesz egy használható géped.

Persze, az is igaz, hogy valószínűleg (ahogy fentebb is írták), nem optimális választás neked ez a gép. A képernyőhibáról nem a gép tehet, azt, ha a kisöcséd behúz egyet a masinának, egy komolyabb laptop sem biztos, hogy kibírná.

Valószínűleg a napi 8 óra sem a tervezett terhelés ennek a gépnek, és a te felhasználói szokásaid sem biztos, hogy pont azok, amire méretezik (asztalon vagy ölben/ágyban megy, milyen erővel gépelsz, stb.). A garanciát így is kibírta, de lehet, hogy hosszútávon ilyen felhasználáshoz érdemes beszerezni valami, strapabíróbb, profi gépet (thinkpad sorozat pl.). De akkor is érdemes lehet megcsinálni, sokkal obban el tudsz adni egy hibátlan gépet, mint egy olyat, ami nem megy, de "tutira csak a billentyűzetet kell kicserélni". És amig összejön a pénz, addig is tudod használni.

Azert valasztotta ezt a gepet, mert kicsi es konnyu, igy konnyen tudja hordozni. Mivel kerekesszekkel kozlekedik, limitalt, hogy mekkora meretu laptop fer el annak a hatso... khmm... csomagtartojaban, ami meg nem log ki, konnyen ki tudja venni, es konnyen tudja az oleben tartani, amennyire erre szukseg van.

Valoszinusitem, hogy ezen parametereknek a legjobban egy netbook felelt meg, ezert esett a valasztas erre. Mas kerdes, hogy ezen eszkozoket valoban nem annyira permanens hasznalatra tervezik, de az o esete sok szempontbol specialis.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Igen, ezeket ismerjük, de nem értem hogy napi 4 vagy napi 8 óra között mi a különbség ilyen téren, hiszen (mondjuk) fél - 1 óra alatt felmelegszik olyan szintre a gép, amit utána elvileg tart is. Ráadásul a felmerült hibák (töltő, akksi, kijelző, billentyűzet) nem feltétlenül korrelálnak a "sok" használattal (jó, a bill talán).

--
http://neurogadget.com/

egy kalapba véve mindet, szívások egyebek azért:

-mert a hűtése általában csapnivaló ~mindnek, itt a porózus és gázzal töltött hűtőcsőre nem telik. marad egy kis darab ?alu?lap, amit szélről nézve |_| alakúra hajlítanak és rátesznek egy max 30mm átmérőjű gagyi ventilátort. pl. lásd itt, szemléletes példa.

-mert a napi nyolc óra általában több mechanikai igénybevételt jelent mint a 4óra. billentyűzeten stb észreveszed, lásd a nyitó példát.

-mert kimondottan és leírva nem munkára vannak kitalálva, bár ez nyilván attól is függ, mi a munkád.

-mert úgy teljesen abból indul az egész koncepció, hogy a., férjen be ennyi -><- helyre b., a telített piacon 2$-al kevesebbért lehessen adni, szóval mindennel spóroljunk, első az anyagminőség, billentyűzet, kijelző stb. amiben két memória van gyárilag, sokszor egy paraméterükben sem stimmelnek, ergo egyik modul jobban melegszik stb. adapter jellemzően forró mindnél, lényeg, hogy olcsó ~40w-os max 8cm hosszú adaptert kapj, gyártó sem lényeg.

-anyagminőségen felüli bibi, ahogy sok típusnál szándékosan megnehezített a RAM és HDD csere lehetőség.

-anyagminőségen felüli bibi, hogy gyak. semmire nincsen hely bent, így majdnem minden az alaplapra van forrasztva, itt pedig egy masszívabb (példaként fent említett ThinkPad) géptől már abban is eltér, hogy pl. már csak a töltőcsatlakozó is alaplapra van forrasztva és sérülékeny (aki már szakított le ilyet alaplapról tudja milyen jó dolog, legutóbb U200-ra varázsoltuk vissza). ez utóbbi sok egyéb notebook esetén is tetten érhető, gondolom spórolás megint.

ha gondolod, folytatom. a legalját szerintem el tudod képzelni, lásd az Asus új, ~50e Ft-os netbook-ját.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Van ellenpélda is, barátnőmnek ~2 éve vettünk egy alsó kategóriás netbook -ot, (emarchies 250), _nagyon_ sokat használja, és köszöni tökéletesen van. Rendszeresen ellenőrzöm a helyzetet, szoftveres és hardveres téren egyaránt (pl. hőmérsékletek).

Én abban hiszek hogy egyes modelleket mennyi körültekintéssel terveznek meg. Attól hogy gagyinak nevezett anyagből van mondjuk a hőelvezetés (alumínium - ki nem sz.rja le, ha elvezeti a hőt?), még nem kell feldobnia a pacskert 3-4 év alatt. Volt egy olyan Gericom laptop, amit _szerverként_ használtam évekig, mert nagyon stabil megbízható hardver volt, annak ellenére tette szépen a dolgát, hogy hőbomba asztali p4 netburst proci volt benne. A gép jól oldotta meg a hőkidobást, és csá. Az sem ártott neki hogy grid computing ment rajta 24/7 -ben.

A ventillátoros dologban kevésbé értek veled egyet, mert rém egyszerű szerkezetről van szó. Ha nem akadályozzuk a forgást, és mondjuk 5 évente belecseppentünk egy kis műszerolajat, nem kéne megmurdelnia. Extrém esetben lehet, hogy a kopás mértéke túl nagy, vagy beáll a csapágy, de a fenti esetben sem ez történt.

De te sokkal tapasztaltabb vagy oké, ezeket csak úgy elmondtam, mert én így tapasztaltam.

--
http://neurogadget.com/

semmi gond, köszönöm a véleményed. hűtés & emachines: ebből a szériából (most nem a netbook-okra gondolok, hanem a nagyobb gépekre) amikkel dolgunk akadt speciel a ventilátor csere volt nehezítve, gyakorlatilag csontig le kellett bontani a gépeket, mert a., ventilátor + hűtő az alaplapon alulról van rögzítve b., gép alján nem volt megfelelő "ajtó" :S nem tudom, netbook esetén ez áll-e. az ec-co-nál emachines gépekhez általában raktárról adják a hűtőt, gondolom keresett dolog lehet, bár a nagy számok törvénye is dolgozhat és sok gép van használatban. erről nem tudok nyilatkozni, mi nem adunk el ilyen masinát. hűtő: amit kezdetben próbáltunk ezeknél házilag orvosolni, még az alapos tisztítás -> fuser olaj sem segített úgy ki volt kopva a persely, így a műszerolajas dologgal barátilag intelek óvatosságra :(

ui erre a mintavételre alapozott véleményem csak 5-6-?7?db javított ?2-3? típusú emachines gépen támaszkodik, ha több lett volna akkor biztosabban tudnék beszélni róluk. tehát ez csak pár röpke találkozás eredménye. fontos lehet, hogy én jóformán csak akkor látok idegen gépet, ha rossz, ráadásul azonnal a gyenge / lágy pontokra áll a szemem. viszont aki használja és nincs vele baja, az talán még esküszik is rá.

--

más: "egyes modelleket mennyi körültekintéssel terveznek meg". én nem osztom ezt, üzleti és a "gamer" modelleken kívül (és még itt ezeknél is van rossz példa) jó részük a legtöbb ponton olcsósághoz és ehhez mért profithoz van igazítva. nem írok márkát, az egyik prémium brand 200-300e Ft-os modellje is egészen hajmeresztő volt belül. le is fényképeztük lebontva, mert ilyet nem látni mindennap: kaotikusan szálkásra tört szélű műanyag elemek belülről durva ?fröccsöntési? csíkokkal, nem látható helyeken műanyag elemek úgy "összeforrasztva" mintha egy vastag hegyű ruszki pákával olvasztottam volna össze őket pár ponton, fűszerezve a mittudomén' kb.17,7 fokban álló és így a touchpad alá ~belógó bt adapter (hadd melegedjen). még a memóriát sem tudtuk kivenni karosszéria feszítés nélkül, mert a so-dimm foglalat végén a nyitandó fül beleütközött a karosszériába 1mm mozdítás után stb.

szerintem indítani fogok egy szálat, hogy ki milyennek képzel el egy jó notebook-ot. no nem elnagyolva, hogy "nagy kijelző, kevés fogyasztás", hanem belül milyen megoldások, milyen anyag. erről szívesen olvasnék, ki milyennek képzel egy jó és masszív gépet.

még egyszer köszi

--
Vége a dalnak, háború lesz...

házi szerver ügyén szerintem nem vagy netbook-ra szorulva, házilag olcsóbb és célratörőbb, valamint megbízhatóbb eszközt építesz. ebben az olvasatban a példád nem igazán mérvadó, a works for me kategóriába sem fér feltétel nélkül. netbook=hordozható eszköz meghatározás mellett, +ha munkára használod, az alábbi példát tudom felvázolni:

-kapd a netbook-odat a hónod alá, vidd el a munkahelyedig, nyisd ki, kapcsold be, kapcsold rá a töltőt. használd, gépelj. (kaja)szünetben csukd le & sleep, majd szünet után gyere vissza, nyisd ki, gépelj még ~4 órát, küldd alvó üzemmódba, csukd le megint, vidd haza zötykölődve, esetleg még nyisd ki otthon pár percre most adapter nélkül, gépelj majd kapcsold ki, csukd le, majd holnap loop. nem beszéltem a közben fellépő tök hétköznapi dolgokról, kávé gépre ömlik, morzsa belemegy, töltőcsonk törik, odacsapod valaminek, 10 centiről kicsúszik a kezedből, a gyenge kijelző a (többek között) nyitás-csukás műveletektől csíkos lesz. tiszta üzemet említek csak, lásd következő pont.

-játszd ezt egy éven át, akár csak munkanapokon. évi 260 napos terheléssel 780 nyitás + 780 csukás, 2100++ üzemóra bekapcs-sleep-kikapcs üzemekkel, 260-szor bedugott és 260-szor kihúzott töltőcsonk. sokmilliószor leütött billentyűk, napi 8+ órában forró noname adapter. nem kicsi terhelés, holott a géped már tervezésekor kompromisszumokból indult. ezeket a kompromisszumokat amit ledugnak a torkodon (netbook esetén), úgy teszik, hogy mosolyogva fogadod az ász dolgot, hiszen kicsi és (valóban) tök mobil + relatíve olcsó (lásd a szálat indító példát, sokszor nem az). a netbook gépek java részére ráhúzhatod ez a lepedőt: ez a Wind pont egy ilyen darab, miközben van ennél bőven nokedlibb' fogyóeszköz is. nem beszélve arról, ha a Hiena által megfogalmazottak szerint a csereérést nem fogod időben és pénznyelővé + munkádban hátráltató eszközzé változik az eredetileg olcsó masina.

én így látom és így tapasztalom, nagy megterhelésre és ilyen formában munkára nem valók (hobbi célra, vészmegoldásnak, utazáshoz mobil eszköznek viszont pont jók). amikor nagyon-nagyon divatos volt netbook-ot venni, elég sokat javítottunk (vagy kirívó esetben írtunk selejtezési javaslatot). végtére köszönettel tartozunk a gyártóknak, és annak a képzavarnak is, amit a felhasználók jó nagy hányadának programoztak. nyilván nagy úr a szükség, így nem Kareszre értem a dolgot, hanem azoknak szól, akik nem értik miért nem jó a kicsi gépük "rendes" munkára.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Hozzászólásommal csupán arra szerettem volna reagálni, hogy sokan a napi 4-8 órás üzemidőt is rengetegnek tartják egy netbooknál. Az első évben kb. ilyen terhelést kapott a gép, utána lett kinevezve szervernek, azóta is teszi a dolgát.

Házi, hobbi szerver: megbízhatóbbat lehet, hogy lehet építeni, de olcsóbbat, praktikusabbat (számomra) nem biztos. És mivel a gép már adott volt, kb. 1 éve nyúztam normál "netbook üzemmódban", 0 Ft beruházással alakult át "szerverré".

Praktikum:

- méret - elfér az asztal billentyűzet tartójában
- zaj - nulla
- fogyasztás - elenyésző
- saját kijelző (bár ez szinte mindig le van kapcsolva, de ha kell, akkor ott van, lehet használni)
- beépített "szünetmentes táp"
- mobilitás - ha mégis útban lenne, fogom és arrébb rakom, ha ott is útban van netkábel kihúzása után, oda viszem a lakásban ahová akarom, mert rögtön átáll a wifire a hálózat, nincs kiesés
- mobilitás2 - ha utazni kell, akkor be a táskába, mert nem csak "szerver" funkciókat tud kiszolgálni

Ha a melóhelyen notebookom lenne az asztali helyett, akkor sem hurcolásznám haza minden nap, egyrészt a munkahely arra van, hogy ott dolgozzon az ember és nem otthon, másrészt a munkahelyi gép nem arra van, hogy az otthoni saját dolgaimat intézzem rajta. Ha esetleg meg mégis melózni kell otthonról, arra ott a VPN... :)

értelek én persze, a felsorolt indokok is világosak, csak tapasztalatom szerint pl. a napi 8 óra (lásd a nyitó problémát) jó esetben megeszi a billentyűzetet, akkut, adaptert, főleg a gyengébb típusoknál. szerintem akkor lenne a példád teljesen életszerű e tekintetben is, hogyha még rányomtál volna egy évet billentyűzetet "verve" és a gépet nyitogatva (nem "pihenő" üzemben). lehet, hogy nem szaladnál problémába, lehet, hogy igen. én utóbbira tippelek, de csak tippelni tudok.

ma különben beérkezik egy Asus 900-as, cca töltőcsonk hibával (mivel telefonon kb. így mondták: "ha így tartom a töltő dugóját akkor fel-felvillan, ha nem így akkor nem csinál semmit. azt hittük a töltő rossz de vettünk másikat, azzal is ez van")... a gép nyilván nem mai csirke, de ha legalább a töltőaljzat lenne az alaplapra vezetékelve (és a karosszériába csavarozva cserélhetően), akkor nem készülnék már lelkiekben az RJ45 feletti csatlakozó javítására / rögzítésére. aminél ha nincsen mákja a delikvensnek, még a nyák is megsérült. szóval elsősorban a mechanikai igénybevétel a gyengéje mindnek, a fentebbiek között ezt hangsúlyosan lett volna szerencsés leírnom.

egyébként nem vagyok netbook ellenző, csak van egy elképzelésem a felhasználási területéről és abba részemről nem fér bele a napi 8 óra / aktív használat lásd pl. a fentebbi példát a 260 munkanap x 8+ óra stb témában. én hobbieszköznek használtam, arra pont jó és célszerű volt, bár igazság szerint nagyon elégedett így sem voltam, így S12 óta nem veszek netbook-ot. (miután eladtam, az adapterét cserélni kellett a vevőnek, szerencsére garanciaidőben vígan benne volt. azóta nem tudok róla.)

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Altalaban ezekre a cuccokra 1 max 2 ev garancia van, ez azt jelenti, hogy addig minden tovabbi nelkul ki lehet oket tenni "normal" igenybevetelnek, mert ~nem sok bajuk lesz. Vannak persze olyan egyedek, ahol homokszem csuszik a gepezetbe, na azok ballagnak vissza garanciaba.

Es az a szomoru, hogy ez nem babona, vagy nepi kitalacio. En mar nagyon sok eszkozt lattam a kornyezetemben, ismerosok kornyezeteben is tonkremenni a garanciaido lejarta utan 1 nap es 1 honap kozott. Es hiaba elt 27-ig a garancia, 28-an reggel kilenckor (akkor nyitnak) mar elhajtanak a verbe.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Az a baj, hogy en pontosan ismerem az o helyzetet, es tudom, hogy neki csak akkor fog osszejonni az uj gepre a penz, ha ezen mar tuladott. Mivel tobbe-kevesbe en is hasonlo helyzetben vagyok, tudom, hogy nagyon keves penzt kap havonta, amibol felretenni meg nehezebb.

Arrol nem beszelve, hogy mas egy vallalat penzugyi donteshozasa, es mas egy forrashianyos maganszemelye. Egyebkent pedig vallalati szinten is felmerul, hogy ha egy eszkozzel folyamatosan problemak vannak, es gyakorlatilag egy penztemeto, akkor azt inkabb cserelni kell, es nem pedig tovabbra is zsakszammal onteni bele a forrasokat. Ilyen szempontbol tehat mindenkeppen figyelembe kell venni az elmult kiadasokat is, hogy felmerjuk, megeri-e az adott eszkoz fenntartasa, vagy inkabb kell egy olyat valasztani, amelynek alacsonyabb a TCO-ja, meg akkor is, ha ez egy egyszeri nagyobb kiadast eredmenyez.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

figyelj Karesz, netbook-ot vettetek (ehhez képest) nagy és folyamatos igénybevételre. netbook-ból is egy elég belépő szintű cuccot, rövid garanciaidővel. ez okozta a probléma egy részét. másik részét az, hogy kissé balszerencsés vagy ezen a téren: ennyire azért nem szokott összejönni a szívás. illetve az is képbe jöhet (de ez már nagyon erősen szubjektív), hogy kijelzőcserés géptől pl. én azonnal szabadulnék és nem költenék rá többet.

a memória-cserés dolgot nem értem, ha nem jött össze az miért okozott teljesen kiesett költséget? a 40k egyébként valóban meredek kissé, főleg úgy, hogy a következő 10-est most kérné reggelire.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Mi a gond a kijelzőcserés géppel?
...hacsak nem az, hogy a mechanikai többletterhelés miatt mi sérült/szakadt ki még mellé... de ez erősen függ a konkrét problémától, ill. azért helyre lehet hozni egész szépen, már ami a házat illeti.

A jelenlegi gépemen is cseréltem kijelzőt (igaz, a régi gépemből tettem át a nagyobb felbontású panelt), no meg ennek a billentyűzetét is kellett cserélnem, amikor megvettem. :)