Acer Aspire One: egyszerű hűtő-modding

Címkék

Bár a HUP nem tartozik azon portálok közé ahol tolonganának az Acer Aspire One felhasználók, ellenben azért vagyunk néhányan akiket ilyen netbook segít rövidebb-hosszabb útjukon. Masszív, igen jól elgondolt és összerakott gépről lévén szó sok rosszat nem lehet róla elmondani - kivéve egyet: (nem csak) nekem baromira hangosnak hat a kissé szerencsétlen hűtője.

A következőket mindenki saját felelősségére kövesse el. Korábban már leírtam, hogy a saját példányomat (fehér gép, 2,5" HDD) nem szoktam félteni, és a garancia sem érdekel különösképpen. Ennek szellemében íródott ez a pár sor.

Hozzávalók egy személyre: kicsi (max. 4mm magas) réz hűtőbordák hővezető kétoldalas ragasztószalaggal, apró óráscsavarhúzó, csipesz, precíziós kézi fúrógép + kúpos csiszoló/marófej, 15mm x 15mm hangszórórács, jó minőségű pillanatragasztó (pl. Loctite zselé).

Teendők:

  • Billentyűt kiszeded (felső részén benyomandó 3 karom, majd a kibukó billentyű lapkábelét kiemeled a leszorító csatlakozóból).
  • Kasztnit szétbontod (két hátsó gumiláb alatt 1-1 csavar, akku alatt 3 csavar, gép hasának elején 3 csavar, leemelt billentyű helyén látható fémlemezen 5-6 csavar). A touchpad lapkábelét kihúzod a billentyűzetnél. Ha minden csavar kint van (csakúgy mint a touchpad kábel) akkor a kasztni felső részét az akkunál kezded feszíteni pár milliméterre, majd az oldalsó 2-2, és ezt követően az első 3 patenttal megbirkózol. A zsanérnál óvatosan ténykedsz, a lelazított és lötyögő felső részt a touchpad-nál kezded végleg leemelni, zsanérnál pedig kibuktatod.
  • WiFi kártya ki (1 csavar fogja), antennavezeték le.
  • Jobb oldal kapcsolópanel gépből ki, 3 csavar fogja. jobb alján lévő kábelköteg csatlakozóját egy időre lehúzod.
  • Előtted az alaplap (háttal lefelé), alatta a HDD (HDD-s verzió). Csavarokat feloldod, kiemeled az egészet, és felfordítod.

Itt már látszik miért is olyan hangos az AA1. A gép úgy van beállítva, hogy nem engedi ki a komoly hőt, ez viszont elég nehéz meló a cooler számára, lévén ezt a hűtőt sok helyen nem is neveznék hűtőnek. Borda nincs, egy ?spiater/alu? U idom végére van téve egy nagyon-nagyon kicsi Sunon ventilátor (ami végeredményben "használt" levegőt fúj). A fémidom két hőátadó "párnácskával" vezeti el a hőt az Atom-tól és a chipkészlettől (lol, a chipkészlet processzorának magja kb. négyszer akkora mint az Atom magja - és nem azért mert előbbi olyan nagy lenne), melyek együtt nem kis hőt termelnek teljes terhelésen.

Hűtőt leszeded, 3 csavar fogja. Az U idomba ragasztasz 2 pici rézbordát (vagy ízlés szerint egy nagyot, de a max. magasság fontos) a kétoldalas tapasszal (pl. 3M). Tedd úgy, hogy kb. az Atom és chipkészlet felett legyenek eleve, és olyan pozícióba, hogy a ventilátor által keltett légáramlatot ne akadályozza. Az U idom fekete része ne ijesszen meg senkit, csak színezés, simán lehet erre is ragasztani. Ha kész tedd vissza a hűtőt (ventilátorról kicsit lentebb).

Következő lépés: a ventilátornak friss levegőt fogunk adni. A kasztniból óvatosan fordítsd ki az alaplapot (a mozgás ellenében tapasszal rögzített kábeleket ideiglenesen hajtsd ki félre). A gép "talapjáról" oldd le a zsanérokat (2-2 csavar oldalanként).

Finoman szedd le a kijelzőt. Végül a kezedben marad a "talapkasztni": ezen kör alakú idom jelzi a hűtőventilátornak kiképzett helyet. Összeszerelt állapotban a ventilátor - kasztni között kb. 2,5 mm távolság mérhető. Ezt fogjuk kihasználni. A kör alakú kitüremkedés közepébe fúrsz ~4 mm-es lyukat, majd egy pici gömb / kúp alakú (finomszemcsés) csiszoló / maró fejjel ezt a lyukat ~1cm átmérőjű, süllyesztett "furattá" alakítod (óvatosan és lassan, az anyag nagyon könnyen olvad, nem túl kemény műanyag, nagyon komolyan mondom). Ha kész, a furatot kívül belül lesorjázod, és belülről egy megfelelő méretű fekete hangszórórácsot ragasztasz a művedre (hogy ne lehessen a forgó ventilátorhoz nyúlni véletlenül sem). A gép ezek után összerakható.

Buktatók: a visszahelyezendő alaplap a bal felső saroknál a zsanér felső része alá becsúsztatandó. Enélkül feszülni fog + tápcsatlakozó nem megy majd a helyére.

Ventilátor: ez a Sunon ventilátor nem takarítható. A tengelyét hátulról takaró címke alatt egy besajtolt, kör alakú fémlemez védi a csóró magyar gyerektől (ez minden notebookok 90%-nál így van manapság sajnos). Ergo, ha por megy bele és reszelni kezd, akkor csak egyet tehetsz: a kiszerelt és kezedben tartott ventilátor lapátjaira sűrített levegővel ráfújsz párat, és extrém fordulatszámra pörgeted ezáltal mindkét irányban. Ha nincs kikopva, akkor a koszt ki tudja forgatni magából valószínűleg.

Hatások: a hűtő módosítás után a CPU álló ventilátorral nálam 5°C-szal hidegebbnek mérhető (réz borda hatása). Forgó ventilátorral ugyanez kb. 9-10°C-szal alacsonyabb (réz borda + alsó nyílás a ventilátornak [friss levegő]). Win32 alatt a közkézen forgó AA1 Fan Control saját ízlésem szerint 60°C-nál kapcsolja a hűtőt, amit 45°C-nál kikapcsoltatok vele. Tehát ideális esetben elérhető a teljesen hangtalan használat az akkumulátor teljes üzemidejére (mivel 45°C körül tartható internet böngészés stb. alatt is). Linux alatt elég a cpufreq-t ésszerűen használni, és nem lesz ventilátorhang (de ami fontosabb és új is: mérhetően kisebb lesz a melegedés). Végeredmény, összerakva itt:

Ha lesz rá igény és érdekli az AA1 felhasználókat akkor a következő téma a touch screen mod lesz. Feltéve, hogy haza tudok hozni egy fóliát normális áron.

Hozzászólások

kalandvágy és bátorság. némi "fölös pénzmaggal" társítva :)

--
xterm

munkaidőm szűk felében elborzasztó árú notikban turkálok könyékig: bátorság kilőve

fölös pénzmag: éles notimban turkálok, nem feleslegesben, minden alkatrészhez hozzáférek sok úton. felesleges pénz kilőve.

marad a kalandvágy, az stimmel :))

--
senki földjén, senki fia

Először is gratulálok!

Egyet viszont nem értek. A réz hűtőbordát két oldalas 3M ragasztóval írod odaragasztani. Ez nem ront a hatásfokon? Hiszen a ragasztó szigetel, rontja a hőátadást. Nem volna jobb a hővezető paszta használata?

A hővezető paszta nem ragasztó. Kényszerlefogatott bordánál biztosan jobb a ragasztónál, de itt tartani is kell a bordát.

A ragasztó nem szigetel, csak rosszabb a hőátadási képessége. A ragasztó ront a hőátadás idején.
De képzeld, hogy nincs is ott a plusz borda: ehhez képest egy fél óra múlva már az új borda is meleg, tehát dolgozik.

Egy másik (sőt többön is) szálon előjött a hacker vs. cracker elnevezés problémája.
Számomra kovi eme megoldása iskolapéldája a hackelésnek. Kevés pénzből, barkács megoldással, kis "hackeléssel" jelentősen javított gépe értékén, hiszen csendesebb is, hűvösebb is lett a gép, ráadásul ez utóbbi miatt lehet, hogy az élettartama is nőtt a gépnek.

Nekem is Acer notebookom van. Már elsőre észrevettem, hogy a ventilátor feletti rács be van ragasztva egy fekete vékony műanyag lappal és azonnal írtam is a gyártónak, hogy ez így normális-e, mert nagyon melegszik. Azt írták, hogy azért van így, mert a gép egyéb belső alkatrészeit pl.: memóriát is hűteni kell és ha levenném a lapot akkor a gpu és cpu és chipset lehet hogy hűvösebb lenne, de van olyan alkatrész ami lehet kevésbé hálálná meg ezt. (+ garancia vesztés)
Így gyakorlatilag keresztül kényszerül szívni a levegőt a gépen a ventilátor.

nem igaz amit mondtak, legalábbis nem ilyen tisztán:

-ha egy gépnek 2009-ben hűteni kellene a ddr2 memóriáját 533MHz-en akkor az nagy szegénységi bizonyítvány lenne.

-nem tudja a full gépen keresztül szívni, csak a gép alsó-elülső részén, a nagy kivágáson. azt is csak kompromisszumokkal, hiszen már melegített levegők kap a ventillátor.

-a gépben egyedül a csipkészlet és a cpu melegszik. ezt totálisan megnéztem először :)

--
senki földjén, senki fia

En csupan az egergombok miatt nem vettem meg. Szerintem, hatalmas hiba.

Szerintem egyáltalán nem gáz, nagyjából soha nem használom (synaptics driver funkciói, windows alatt nem tudom, mit tud), ha meg igen, akkor tudom, hol kell nyomni és kész :-)

Az eredeti témához: én azt figyeltem meg, hogy normál használat mellett az acerfand használata elég (mármint elégséges :-) ), legalábbis a hűtés zajának szempontjából, aztán majd idővel kiderül, hogy tönkremegy-e tőle a gép :-)

igen jogos, nagyon nem szerencsés, ellenben nekem nem fáj: bluetooth egér (vagy bármilyen egér) nélkül én nem nyúlok notebookhoz. fázok bármelyik touchpad-tól. nekem ez a "heppem". nekem az sem fájna ha nem lenne rajta touchpad :)

ui ez stomx-nek ment volna csak elqrtam.

--
senki földjén, senki fia