Figyelem kolbászt terem - hypermarket social hacking

Fórumok

Tegnap egy tanulságos történetnek lettem szereplője.
Aki nem szeret olvasni, annak a számára leírom röviden: érdemes jól odafigyelni a bevásárlókosár tartalmára, míg eljutunk a pénztártól a járműnkig.

Hosszabban: Miután a bevásárlástól kicsit elpilledve támolyogtunk párommal a mosonmagyaróvári Tesco pénztárától a biciklikig, láttunk néhány fiatalt szemben közeledni. Egyikük, egy lány, már elment mellettünk, és úgy kérdezte meg, hogy helybeliek vagyunk-e, és hogy tudjuk-e, honnan indul a Teszkós busz. Bár nemleges válaszaink kb. 3 másodpercig tartottak, ez is elegendő volt arra, hogy (mint otthon kiderült) a csapat többi tagja a hátrafordulásunk alatt kiemelje a kosarunkból a kézreálló kolbászt.

Óriási pszichológiai érzékről tanúskodik mindez. Nyilván otthon veszi csak észre az ember, hogy hiányzik valami, és még ott is felmerül, hogy "én hülye, biztos a pulton hagytam..." (ez azonban esetünkben ki volt zárva, mert megnéztük a számlát). Esetleg a "bevásárlókosárban felejtettem" is felmerül, de ketten nem hagytuk ott, ez biztos. Az is a jó szimatról tanúskodik, hogy két embert állítanak meg: a felelősséget egyikük sem érzi teljesnek, hogy felügyeljen a bevásárlókocsira. Amúgy is egy átmeneti állapot az, amíg kitoljuk az árut... És a rendőrségi bejelentés is nyilván elmarad, mert hiszen egy kolbászért csak nem hisztizek.

Szóval, legyetek résen.

Hozzászólások

Rossza cím, inkább: nem figyelésnek kolbász a vége"
-------------------------
127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1

egy ilyen ugyes lany igazan megerdemel egy kolbaszt

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

...aztán rájöttem, hogy ez kispálya volt. Állítólag a szemfülesebbek kifigyelik a pénztárnál, hogy ki hagyja ott a blokkot; elveszik, aztán a blokkot lobogtatva mennek utánad, hogy elloptad, amit vásároltak, és hogy rögtön hívják is a rendőröket. Mivel a blokk náluk van, tudják, hogy mi van a bevásárlókocsiban.

Vagy: Akár az egész kocsit kikapják a kezedből, s utána bizonygatják, hogy az övék. :-)

Sajnos akad ilyen. A helyi SPAR-ban a blokkját elhagyó hölgyre a pénztáros már nem emlékezett, pedig nem volt 10 perce hogy távozott a pénztártól. A hölgy azért tudta igazolni a rendőrnek, hogy az övé a kosár tartalma mert kártyával fizetett. Az eseten a rendőr is annyira meglepődött, hogy a szélhámos simán lelépett...
--
Légy derűs, tégy mindent örömmel!

Aki eddig szegény szerencsétlen turistának maszkírozva magát, újságot bökve az orrod alá lopta kia zebedből a pénzt, annak valószínűleg nem esik le a gyűrű az ujjáról (max. lelopja egy kollégája), ha ezzel kell élnie, még ha rablásba hajlik is.
A lényeg, hogy az akció közben se biztonsági őrnek, se a többi vásárlónak nem tűnik annak - amikor már annak tűnne, addig/akkor olaj.

Dehogy hívja... Póker, blöff kulcsszavak megvannak?
Mondom, ha oszlik a társaságban a köd, olajra lép.

Az összes ilyen beugratásos lenyúlásnak (mint a már említett újságos turista, vagy a szemed láttára aranygyűrűt találó, azt olcsón megvételre felajánló járókelő) az a helyzeti előny az alapja, hogy az első 1-2 percben csak ő tudja, hogy mi a szitu, senki más.

Hogy aztán szélhámosság, lopás v. rablás miatt kell-e eltűnni 2 perc után, az nekik már mindegy.

>Dehogy hívja... Póker, blöff kulcsszavak megvannak?

Hagyd abba, légyszíves. Baromság az egész, aki nem követett el bűncselekményt, miért félne a rendőröktől? Nem köteles megvárni a rendőröket és nem is tarthatják a helyszínen.
Az egész blokkmegszerzős dajkamese csak kitaláció, hiszen a blokk nem bizonyít semmit(lehet, hogy új dolgot közlök, a kenyérnek nincs gyári száma és nem is egy darab van a világon).

>Hogy aztán szélhámosság, lopás v. rablás miatt kell-e eltűnni 2 perc után, az nekik már mindegy

Persze, ha már rablást követnek el, nyilván sokkal egyszerűbb bevásárló kocsit rabolni(ami tök nagy és nehéz vele eltűnni, meg nehéz pénzzé tenni), mint pénzt, ha ugyanazt a büntetést kaphatják érte.

Kartácsam, személyesen engem próbáltak már az újságos trükkel kizsebelni. Azért TAK, mert a hátam mögött biztosított az egyik, felkészülve arra, hogy légyként leüt, ha kiszúrom (ahogy megtörtént), és "túlreagálom" a dolgot.

Hogy egy gazember mit mikor és mennyiért csinál vagy nem csinál meg, azt ne próbáld magadból kiindulva kitotózni, mert csak veszíthetsz rajta.

>Kartácsam, személyesen engem próbáltak már az újságos trükkel kizsebelni

Cicavirág, a szálban arról volt szó, hogy odajönnek a megszerzett blokkal és kihívják a rendőrséget, újságos lopást csak te kezdted hozzá hasonlítgatni, én még most se látok párhuzamot.

>Azért TAK, mert a hátam mögött biztosított az egyik, felkészülve arra, hogy légyként leüt, ha kiszúrom (ahogy megtörtént), és "túlreagálom" a dolgot.

Te valami látnok lehetsz(nem léptél fel esetleg Uri Geller műsorában?), hogy valaki áll a hátad mögött és azt is tudod, hogy mit akar csinálni(csak annyit kell mondanod:1,2,3, múkodj!!).

>Hogy egy gazember mit mikor és mennyiért csinál vagy nem csinál meg, azt ne próbáld magadból kiindulva kitotózni, mert csak veszíthetsz rajta.

Ezek után ha zsömlét veszek, mindig fel fogom írni a gyári számát, biztos, ami biztos...

Különösebb látnoki képesség nem kell ahhoz, hogy az ember sejtse, mi vár rá, ha Fiumei út első méterein zsebest találna a kezei között, és el se akarná engedni.

Mindazonáltal ha rám hallgatsz, azt csinálsz, amit akarsz. Azt is hiheted, hogy a "dolgok" csak mással történnek, de inkább mással se, az csak buta pletyka.

>Különösebb látnoki képesség nem kell ahhoz, hogy az ember sejtse, mi vár rá, ha Fiumei út első méterein zsebest találna a kezei között, és el se akarná engedni.

Most tényleg számonkéred tőlem, hogy sejtésedet(ami mellesleg engem igazolna, mert elmondásod szerint tőled pénzt akartak _volna_ kvázi rabolni, nem kiflit.) miért nem fogadom el tényeken alapuló statisztikának?

>Mindazonáltal ha rám hallgatsz, azt csinálsz, amit akarsz. Azt is hiheted, hogy a "dolgok" csak mással történnek, de inkább mással se, az csak buta pletyka.
Figyu, én az ilyen, és hasonló kitalált történetekről beszéltem. Mert ebben annyi minden több, mint furcsa, hogy tuti nem igaz:

- Ha annyira figyelnek valakit, hogy látják, hogy a blokkot otthagyja, hogy nem látják, hogy kártyával fizet?(főleg, hogy a blokkra rá is van írva!)

- Ha rendőrt hívnak, minimum ketten jönnek

- A rendőrök érkezéskor mindenkit igazoltatnak, ha odament a pénztárhoz, ott veszi a kamera, a rendőrségre beérkező hívásokat egytől-egyig rögzítik, a hívó számát azonosítják(tehát nem lehet csak úgy felszívódni)

-A hatóság félrevezetése hivatalból üldözendő

- A rendőr nem bíró, ha bűncselekmény gyanúja merül fel, nem fog ott igazságot osztani hanem lefoglalja a bizonyítékokat(többek között a kosár tartalmát!) és felveszi a vallomásokat

-Élelmiszernél a blokk nem lehet bizonyíték(veszek 500 kiló kenyeret, majd feljelentek egy pékséget, hogy megloptak) és ezt a rendőrök is tudják.

-Mivel bizonyította a hölgy, hogy az adott vásárlást kártyával fizette? Nehogy azt mondja valaki, hogy sms-el!

azert azt ismerjuk mar fel, hogy ennek a trukknek nem az lenne a lenyege, hogy kijojjon a rendor, hanem egyreszt a kozvelemenyt ellened hangolja a cirkusszal a tamado, masreszt hogy a kulturrsokk miatt elengedd a kocsit, es amig probalod feldolgozni, hogy most valaki tenyleg idejott, es ilyen pofatlanul belehazudott a kepembe, vagy eppen eg a fejed a kinus szitu miatt, addig veszni hagyod a 2 zsomlet meg a liter tejet.
amugy szerintem is van egyszerubb es konyebben penzre valthato modja ennek a szisztemanak, mint a fent vazolt tortenet.

Tyrael

Na, nálam próbálkozhatna, úgy rúgnám valagba, hogy lesülne a haja. Ha meg ragaszkodna a rendőrséghez, a kiérkezésük után visszakerestetném az adott blokhoz tartozó tranzakciót, mivel mindig kártyával fizetek, és röhögve tenném meg én a feljelentést a helyszínen.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

aztán a blokkot lobogtatva mennek utánad, hogy elloptad, amit vásároltak [...] Vagy: Akár az egész kocsit kikapják a kezedből,

LOL :-) ha szekeret veszunk, akkor abban a gyerek is benne szokott lenni. Megneznem, melyik cicafiu kezdene el rangatni, hogy ez az o bevasarlasa. Nem a rendorsegre lenne neki szuksege, hanem papra...

Viktor az eletrol es a halalrol

Elég városi leganda szagú, nem hiszem, hogy ezt meg lehet csinálni. Ott a biztonsági kamera, még akkor is ha nem kártyával fizettél, a végén mindenképpen ők húzzák a rövidebbet. Persze téged jól megszívat, ha megvárod a rendőröket, de ő mindenképpen csak az idejét vesztegeti. Hacsak nem egy csapat C tipusú állampolgárt tartóztat fel, értelmes ember meg sem áll egyszerűen csak otthagyja.

Hát azért egyáltalán nem ritka manapság, hogy:
- A biztonsági kamera éppen nem működött
- Működött, de nem rögzít és senki sem nézi a képet/aki nézi az már elfelejtette
- Működött és rögzít, de csak epszilon ideig tartják meg a felvételt
- Egyéb nem részletezett módon "elveszett" a felvétel
- A feljelentés után, a sértett explicit kérésére sem kéri ki a rendőrség a felvételt
---
Internet Memetikai Tanszék

"Legfeljebb majd a kamera/pénztáros mást mond."

És van egy olyan is, hogy hamis vád:

234.§. Aki mást hatóság előtt bűncselekmény elkövetésével azért vádol hamisan, mert gondatlanságból nem tud arról, hogy tényállítása valótlan vagy a bizonyíték hamis, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

235.§. Aki
a) mást nyomozó hatóság, ügyész, bíróság vagy szabálysértési hatóság előtt szabálysértés, illetőleg nyomozó hatóság, ügyész, bíróság vagy a fegyelmi jogkör gyakorlója előtt fegyelmi vétség elkövetésével hamisan vádol
b) más ellen szabálysértésre vagy fegyelmi vétségre vonatkozó koholt bizonyítékot hoz az a) pontban megjelölt hatóság tudomására, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

---
http://youtu.be/wzEahz7pa7k

Azaz kap egy év közérdekű munkát, amit ki tudja mikor és hol tud elvégezni, viszont sok áldozat ijedtében köpni-nyelni nem tud, úgyhogy egy gyenge büntetési tétel mellett egy esetleges nagy hasznú tett áll. Mellette fontos a szuggesztivitás - meggyőzni az áldozatot, hogy esetleg tényleg rossz kocsit vitt el. Ha jól csinálja, akkor legfeljebb az őrökig jutnak el.
Ráadás - Ha sikeres, akkor ugyan rablás, de mivel tanúk nem igazán lesznek, úgyhogy gyakorlatilag nem bizonyítható. Ha sikertelen, akkor legfeljebb a hamis vád áll fenn.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Én mondjuk nem nagyon értek a joghoz
Ezt látszik is a hozzászólásodról. Más dolog az elmélet (úgyis mint "ártatlanság vélelme") és más a gyakorlat. Manapság egyre többször találja az ember magát olyan helyzetben, hogy valami hatóság _megállapít_ valami tényállást különösebb bizonyítási kötelezettség nélkül, aztán ha neked nem tetszik _megtámadhatod_ bíróságon. Megtámadhatod == nálad van a bizonyítási kötelezettség.
---
Internet Memetikai Tanszék

Pedig ez a valóság, amit ír, nincs jogállam régóta... Ne kerülj vitás helyzetbe, engem már ítéletek el kétszer szabálysértésért (politikai ügyben) úgy, hogy az ártatlanságomat kellett bizonyítani, de erre több videófelvétel, 9 szemtanú, és az, hogy az egyetlen bizonyíték (a rendőr tanú) már megdőlt egy velem együtt bevitt embernél (őt felmentették, mert a rendőr jelentése életszerűtlen volt). Erről a bírósági tárgyalásról videó felvételem is van, persze fellebbeztem, de hiába. A meg nem hallgatott tanúk miatt felülvizsgálati kérelmet nyújtottam be, amit elutasítottak azzal az indoklással, hogy nem merült fel új bizonyíték. (jah, nem új, de olyan igen, amit nem vettem figyelembe), szóval sajnos elég tragikus a helyzet.

Sajnos nem az. Édesanyám közvetlen tanúja volt ilyennek. Srác tolta a kocsit, mögötte a másik kevés áruval. Utóbbi utána ment a blokkot lobogtatva, hogy elvitte az ő kocsiját. Bankkártyás fizetés volt a szerencséje.
De még az is vicces, hogy az autóba bepakolás közben elvittek egy másik kocsit. Az mindenestül el is tűnt...
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Nem olyan bénák, mint Bakács Settenkedő!
:-)

hm.
nem vasarolunk egy multibevasarlokozpontban, igy nem veszik ki kolbaszt.