fénykép tömörítés

 ( TJ | 2011. június 26., vasárnap - 11:21 )

Sziasztok!

Vannak egy halom képem. Gondoltam feltöltöm őket a a Google Fényképek közé. Kb mindegyik kép három MB, és jpg formátumban van. Az az érzésem, hogy lehetne csökkenteni a méretét kis minőségromlással. (Ráadásképpen a képek nagy része közelről zavaros). Próbálkoztam jpg-gel (infranview automatikus beállításával) és webp-vel (itt 100%, 90% és 50% opcióval). Érzésre az előbbi tűnt jobbnak. Mit javasolnátok?

üdv

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

felbontás csökkentés?

A jpg már eleve tömörített, szvsz ne tömörítsd jobban, inkább méretezd le a képeket. Ha 3Mb körüli a méretük, akkor saccra olyan 2400x1800-as felbontásban lehetnek. Méretezd le őket mondjuk 1200x900-asra, az szinte minden monitoron már teljes képernyő. De webre akár a 800x600-as felbontás is elég lehet. Mindkét esetben jelentősen csökkented a fileméretet (az előbbi esetben úgy negyedére, az utóbbiban kilencedére).

Ez kb. ugyanaz, csak szerintem még rosszabb.
Ha a 90-es JPEG-et újratömöríti az ember 90-essel, akkor az már minőségromlást idéz elő, nem kicsit. Ha emellé még le is skálázza a képeket, akkor abba még belegondolni is rossz… – Persze megoldható, hogy a 90-es JPEG-et 98-as minőséggel méretezi át, de ez átméretezés nélkül is minőségromlást jelent (növekvő méret mellett).

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

Ez tiszta sor, de ha a méret a gond, akkor így radikálisan csökkentheti. A webre feltenni meg elég. Ha meg archiválni akarok, akkor se nem méretezek, se nem tömörítek. Mert akkor minek fotóztam adott felbontással adott minőségben?

Felbontás + minőség csökkentés. Utóbbit 85%-ra szoktam venni.

En ezt hasznalom a kepeim meretezesere. Nekem eddig mindig bejott.

Biztonsági mentésnek is szánom, ezért szeretnék minél többet megtartani belőle. Úgy találtam, hogy a jpg harmadára csökkentette a méretét, és egész jónak is tűnt. Csak hát most csinálom először, és bizonytalan vagyok...

Hát, ha biztonsági mentést akarok a képeimről, én nem rontanám a minőségüket. De hát ízlések és pofonok, ugyebár. Ha már biztonsági mentés, kiírom dvd-re, meg egy külső hdd-re. A dvd-ket meg elviszem anyámékhoz, akik 130 km-re laknak, így ha leég a lakásom, akkor is megmaradnak a fotók (amik ugyebár elég pótolhatatlanok tudnak lennni.

En a convertet hasznaltam linux alatt erre a celra. Ha jol parameterezed fel tokeletes lesz.

szerintem ez is tuti átalakításokhoz:
http://www.xnview.com/en/download.html

Adobe Bridge? sorozatba tudod leméretezni a hatalmasról modnjuk bőven megfeleő 1920x1080-1200 ra ahogy érzed, ha érdekel a módszer leírom részletesebben :) nem egy nagy bonyolult folyamat,

Win: Riot, Linux: jpegoptim. (Png-hez meg optipng, bár ez nem volt kérdés, csak hogy együtt legyen)

Imagemagick? Persze atmeretezni es tovabb tomoriteni csak akkor erdemes, ha nem banod a minosegromlast. JPEG-nel barmit is csinalsz, ha ujra mented, tovabb romlik. (Ezert JPEG)

Pontositsuk, azert van pl: ujratomorites nelkuli kepelforgatas is ;-)

off:
Régi álmom egy olyan képformátum, amely a kiindulási képeket menti, és az azóta eszközölt változásokat – ha egy ilyen lenne egy JPEG kép containerformátuma, sok problémát megoldana.
Mivel egy sokadjára szerkesztett képet így elég hosszú idő lenne kiszámolni, X lépésenként célszerű lenne lementeni a képet. Ezzel elég nagy a fájl mérete, cserébe tárolható benne egy kép összes revíziója.

Azt hiszem, GEGL-lel implementálható is lehetne a dolog. Egyébiránt a Photivo távolról hajaz az elképzelésemre.

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

Van ilyen. A raw konverterek ilyet használnak, igaz két fájlt. Én a bibble-t használom, igen könnyen lehet vele verziókat csinálni (insert), és természetesen nem bántja a kiinduló állapotot.

http://www.dpbestflow.org/image-editing/parametric-image-editing

Illetve itt a bácsi arról ír, hogy a DNG elvileg képes lenne tárolni a lépéseket.

Szívem szerint úgy másoltam volna fel, ahogy eredetileg voltak. Maradtam az jpegnél, kompromisszumot kötve a tárhely mérete és az igényeim között.

Mindenkinek köszi!

Flickr? Pro accountra akármennyi max 20MB-os képet fel lehet tölteni.

Caesium (rövid leírás)
Linuxon wine alatt működik.