Elektronika

Type-c és micro-USB töltési anomáliák

Fórumok

Általában van a környezetemben sok micro-USB és mostanában egyre több type-c csatlakozóval ellátott eszköz, amik töltésével semmi gond.

Van azonban egy Samsung Tab S2 10"-os tabletem, aminek a töltése egészen hektikus. kb 3 éve elkezdett egyre lassabban töltődni, majd már csak bizonyos kábelekkel volt hajlandó feltöltődni, és a végén már azzal sem egészen.

Elvittük szervizbe, ahol a töltő csatlakozó részt kicserélték, és azt mondták, az lehetett a baj, hogy sokféle kábelt dugdostunk bele, amik nem voltak teljesen egyformák, így eldeformálták a töltőcsatlakozót. A javítás után megint gyorsan és szépen fel lehetett tölteni. Azóta figyelünk rá, hogy csak a saját kábelével töltsük, de kb fél éve megint elkezdett rakoncátlankodni.

Most ott tart, hogy van egyetlen kábel, amivel egyáltalán hajlandó töltődni, de azzal sem lehet mindig maximálisra tölteni. Van, hogy csak 94%-ig tölt, van, hogy 100%-ra. Függ attól is, hogyan áll a kábel. Szívesen kicserélném, mert a kábelen látszik, hogy már törött, de semelyik másik micro-USB töltő nem tölti fel a tabletet. Ha bedugok egy másik töltőt, beáll töltés módba, érzékeli, hogy jön az áram, de mégsem jön. És vagy egyáltalán nem emelkedik a töltöttségi szint, vagy szép lassan merül. (Gondolom, hogy megnézem, hogy hol áll, azzal merítem is.)

Gondolnám, hogy ez valami extra szar tablet, bár érteni nem értem az okát. Az meg még inkább zavar, hogy ez anno egy felsőkategóriás táblagép volt, amit még ma is lehetne használni, ha tölthető lenne.

És itt meg is állnék, ha pár napja nem olvadt volna össze egy sony telefon töltője, amikor az én új eredeti samsung type-c kábelemet dugta bele a tulaja. A kábelt kivéve, a puha műanyagba egy másik, kinai vacakot belenyomva a műanyag lehűlt, megkeményedett, és azóta is rendben tudja vele tölteni a telefonját.

A kábelt azonnal kidobtam, bár előtte azzal töltöttem az új telefonomat.

Elbizonytalanodtam, és ebben kérném az e területen értőbb és jártasabb kollégák véleményét. Ennyire peches lennék? Vagy ez a töltés dolog ennyire nem kiforrott technológia? Két kábelt megbízhatóan összeérinteni ennyire nehéz? És egyáltalán mi történhet a tabletemmel, hogy kap is áramot, de mégsem töltődik?

Érdemes egy ilyen tabletet még javítani? Vagy csak szedjem szét, és vezessek ki belőle két drótot, és töltsem azzal? Vagy van olyan töltési technológia, ami nem cseszi tönkre? A keresgéléseim során találtam mágneses micro-USB csatlakozókat, amiknek a fejét a csatlakozóban lehet hagyni. Ez lenne a jó módszer?

És az új telefonomnál is bármikor előfordulhat egy ilyen? Mi véd meg tőle? Milyen kábelben bízhatok?

Kültéri hangosítás

Fórumok

Sziasztok.

 

Tanácstalan vagyok. Van egy pályázati lehetőség, amibe kültéri hangosítást tehetünk be. Két hangfal, erősítő, keverő, egy vezetékes mikrofon és egy vezeték nélküli, továbbá USB és esetleg CD lejátszási lehetőség.

Fontos, hogy kompakt legyen, ne 16 darabban lehessen cipelni. Most már amúgy is az aktív hangfalak vannak divatban.

20x20 m-es területet kell max 200 főig hangosítani. A cucc szabadtéren, de nem színpadon és általában két oldalon fallal körbe vett területen lesz használva.

Körülnézve a neten elég siralmas a helyzet. Mindenhol a gagyi 1-200 ezer forintosokba ütközök bele, ahonnan meg egyedi építésű árajánlatot kértem, ott meg majdnem eléri az egy milliót.

Igazából 400 ezer Ft (bruttó) a keret.

Tudtok valamit ajánlani milyen céget keressek meg?

(Megoldva) IP kamera tápellátása 30-40 méterre.

Fórumok

Egy IP kamerát szeretnék vezetéken bekötni a routerbe UTP kábelen, ám a POE tápellátás nem megoldható ebben a pillanatban. Ekkora távolságra, elvihetem-e a kamera jelét, valamint télen a 220V-al nem lesz-e gond, vagy milyen vezetéket húzzak ki a kameráig, ami időjárásálló és ne legyen nagy feszültségesés?

 

A linkeken lévők valamelyikét fogom kipróbálni, köszönöm szépen a segítő kommenteket.

4096/4095 osztású PLL

Fórumok

Adott egy MCU 8MHz/10ppm oszcillátorral. Szintén adott egy rádió IC. A kettő I2S-en kommunikál egymással. Ahhoz hogy tökéletesen szinkronban fusson a két IC a rádiónak 8*4096/4095 MHz kellene. Ez a belső PLL/Clock struktúrákból adódik.

Létezik erre egyszerű (gyári) megoldás? 

A felvetés inkább elméleti, mert olyan pici a hiba (8MHz-en járatva a rádiót is), hogy a működés során nem fog problémát okozni.

fejhallgató erősítőt, vagy másik DAC-ot, esetleg fejhallgatót, hangforrást?

Fórumok

Röviden: Shure SRH840, Fiio K1, deezer és spotify. Hova tovább, mit érdemes fejleszteni?

- referencia fülest kerestem, 3 éve használom, hangja kiváló, kényelmes, hangfal nem megoldható, semleges hangzás pártján vagyok

- FiiO K1 laptopra kötve (Lenovo X201)

- hangforrás ritkán flac fájlok, nagyrészt deezer és spotify

- filmek nem különösebben érdekelnek, hogy hogy szólnak, filmzenéket külön hallgatom, podcast-ok és egyebek most is kiválóan szólnak

Kérdés: melyik a gyenge láncszem, min lehet legkisebb befektetéssel legnagyobbat fejleszteni? Fülest nagyon kedvelem, szokták mondani, hogy fejhallgató erősítővel jobban ki lehetne hajtani amit tud, nem értek hozzá, ez a jó irány? Hangforrásként szemeztem a tidal-al, csak legális érdekel, flac-ban megvenni mindent amit hallgatok (deezer-en 2000 album felett jelenleg) nem megoldható. (Jelenleg deezer-en nincs lossless ahogy tudom, 320kbit-es mp3 streaming megy.)

Hangfaltípusokat keresek

Fórumok

Szükségem volna pár darab kicsi hangfalra, de sajnos nem vagyok otthon a témában, hogy milyen típusok vannak. Amit én keresek, az kb. olyan, mint az Orion HS 280-as széria, csak azoknál valamivel alacsonyabb:
- Kb. 35-40 cm magas (ennyi hely van rá) passzív hangfal.
- Hangfalkábellel erősítőre köthető (tehát nem BT, meg USB).
- Kb. 10-15 kHUF-ig bezárólag (használtan is jó).
Akinek van tippje, annak megköszönöm, ha megosztja velem. Bármilyen márka és típus jöhet. Az sem gond, ha már csak használtan lehet kapni, pl. Orion vagy Videoton.

Villanyszerelési ismeretek

Fórumok

TL;DR: Milyen módon tudok az aktuális szabványoknak megfelelően=biztonságosan, alapvető (lásd lentebb) villanyszerelési ismereteket elsajátítani?

Házfelújítás alatt kialakult bennem egy megmásíthatatlan gyűlölelt mindenféle "szakember" iránt (tisztelet a kivételnek). Elegem van, hogy hetekig kell a nyelvemet az ánuszrózsájában fürdetnem mire eljut hozzám, hogy aztán jó drágán két pont között az egyenest keresse, függetelenül attól én mit akarok. Mivel a ház körül egy szakmát már sikerült kiváltani, gondoltam most jöhetne a villany, amiben a mondjuk kezdő vagyok, de a ház gerince a felújítás során rendbe lett téve (papíron).
Amit szeretnék:

  • világítótestek/kapcsolók/dugaljak fel/leszerelése és újak kialakítása főként padlástérben, garázsban és melléképületben
  • kültérben blindspotokba új testek, esetleg ide-oda talpas világítótestek dísznek
  • ha a felállás igényli, kismegszakító doboz/egyéb magic bekötése
  • saját (még nem létező) kamerarendszerhez kapcsolódó dolgok
  • saját (már létező) riasztórendszer feljesztése, esetleg otthonautomatizálásba bekötése
  • IoT-vel/saját hobbi projektekkel kapcsolatos elektronika továbbá ledes világítás lépcsőben, szekrényekben, konyhában

Hozzá vagyok szokva az önfejlesztéshez, de az áram meg nem játék és taknyolni sem szeretnék. Nincs a környezetemben "fiatal férjek klubja" és művház sincs.

Overkill lenne egyszerűen beülni egy villanyszerelő OKJ-ra, ami egyébként idén utoljára 10 hónapos? Van ott valami színvonal vagy csak megrémülnék a sok cli után? Vagy ez már a kapuzárási pánik 35 évesen és kezdjek el inkább inni és hívjak szakembert?

Két vezeték összekötése mindenféle módszerrel

Fórumok

Milyen módszerek vannak, milyen eszközzel, kütyüvel, mi az előnye hátránya, robbantott ábra, trükkös nemtriviális tudnivalók stb, minden ami a témában felmerülhet, jöhet. Mindenféle hobbi szerelős készlet vannak lidliben, de nem használtam/ismerem mindegyik fajtáját.

Kezdem.

Paraszt 0-ás szint (ez nem használ még semmi spéci hozzávalót az összekötéshez, csak a teljesség kedvéért szerepel): 2 vezeték szigetelés lecsupaszít, vezetők összesodor, aztán átteker 2x szigetelőszalaggal. Aki villanyszerelő és ilyet követ el, attól elvenném a vállalkozóiját.

1-es szint: sorkapocs, vezetékenként szigetelés lecsupaszít, vezető 2 végéről beledug a lyukba (megfelelő átmérőjű vezetékhez megfelelő átmérőjű sorkapocs!), a 2 csavar becsavaroz, aztán mehet rá körbe szigetelőszalag

Még hallottam meg róla kategória:

- csoki (ez a sorkapocs slendrián neve vagy vmi tökmás?),

- wago (ez hogy működik, képet persze találtam róla de nem értem a működését),

- ráhúzós zsugorcső (ez hogy fogja rögzíteni a 2 oldalról beledugott vezetékeket? egy elkészült forrasztásra kéne szimplám ezt ráhúzni?)

- zsugorcső, belsejében olyan fémes csőszakasz mint a sorkapocsnál

- egyéb más?

 

Update:

inkább feltoltam ide azokat amik éppen kezbe akadtak, nem kell találgatni szöveges leírás alapján

http://www.kepfeltoltes.eu/images/2020/07/10/862IMG_20200710_104548.jpg

AVR I2C: master transmitter => slave receiver

Fórumok

Sziasztok!

AVR MCU-knal (ATmega328p-nel, konkretan) mi a szabalyos uzemmodja annak hogy master modbol a stop kikuldese utan visszavaltsunk slave listener uzembe? Konkrten ez van:

 TWCR = (1<<TWINT) | (1<<TWEN) | (1<<TWSTO);

Majd utana valamikor ennek kell kovetkeznie:

 TWAR = (slave_addr<<1);
 TWCR = (1<<TWINT) | (1<<TWEA) | (1<<TWEN);

Node mikor? A TWSTO kikuldese nem billenti at a TWCR[TWINT]-et (a TWSTA, TWDR-be valo iras, stb modokkal ellentetben), de eme ket utasitast kozvetlenul egymas utan szintugy nem adhatom ki. A workaround az egy parszaz oraciklus hosszu varakozas a ketto kozott, ugy most minden jonak/stabilnak tunik, de az ref. man. semmit nem mond errol... 

Thx, A.

régi szórakoztató elektronika - ti mit kezdenétek vele?

Fórumok

Sziasztok!

Költözés során előkerült néhány régen használt szórakoztató elektronika:

  • Panasonic DVD-S295 DVD lejátszó
  • Sony CDP-311 CD lejátszó (a távirányítóját megtartom, mert az erősítőt is kezeli)
  • Panasonic NV-SD442 videólejátszó (ez legutóbb nem működött)
  • Uniden UST 8008 műholdvevő

Rakosgatni nem szeretném. Kidobni (~leadni Media Marktban hulladékként) sajnálom, de félek, hogy erre a sorsra fog jutni.
Ti mit kezdenétek vele?
Ha esetleg valakit érdekel ingyen, és hajlandó érte dél-pestre eljönni, akkor írjon privátot.

Köszi!