Elektronika

GPS nyomkövető kutyára /kiegészítve/

Fórumok

Szeretném, ha némelyik helyzetben, egy nyakörvre erősíthető, vagy bármi más módon a kutyára rögzíthető GPS nyomkövetővel, adott esetben megtalálhatnám a kutyust, amennyiben elkóborolna, akár több km távolságra is. Amiket eddig olvastam, azokhoz SIM kártya kellett és a gsm jel alapján mutatja meg nagyjából a jeladó helyét. Van ingyenes megoldás, ami nem mondjuk 10m-es pontossággal mutat, hanem esetleg csak néhány méterrel? Nem ártana, ha nem lenne méregdrága, ami nálam 20 ezer alatti összeget takar.

 

Ami a kb 20 ezer ft körüli összeg mellé jöhet, az a helyi SIM kártya, amihez itt fizetem meg a használati díjat.

gázkazán állapot lekérdezés

Fórumok

Sziasztok!

Adott egy kondenzációs BAXI kazán; és hozzá egy Q7RF Computherm termosztát.
Domoticzba be szeretném vinni azt az információt, hogy mikor fűt (azaz bekapcsolja a
termosztát). Ugye per pillanat "száraz" indító kontaktot ad a Q7RF vevőegysége és vár
a kazán. Ezt szeretném lemásolni, majd Wifi-n adni a Domo-ba.
Gondoltam, hogy Shelly-t vagy ESP8266-ot beteszek közbe - aminek a status-át már látom.
Működhet így?
Köszönöm,
Roland

Fázisceruza működése

Fórumok

Valaki meg tudná mondani, hogy milyen esetben világít a fázisceruza?

Felkapcsolt áramkör esetén természetesen okés volt, aztán lekapcsoltam. Halványabban, de világított a fázis-nulla-védőföldnél is nagyjából egyforma erősséggel. Inkább pislákolt. Ezen felbátorodva végigmentem a házon és végülis szinte bármilyen fémtárgyhoz érintem kapok egy felvillanást, vagy halvány világítás, konyhapult kilincse, egynél több fém evőeszköz, sütő előlapja, gázvezeték, stb.

Az interneten nem találtam róla leírást, mintha vagy mindenki titkolná, vagy senki sem tudná.

Döglődő spot lámpák

Fórumok

A plafonon ilyesmi alakú foglalatban vannak MR16/GU5.3 égők. Van 12V/35W halogén, meg ehhez hasonló fényerejű 12V/4-6W körüli LED vegyesen. Albérlet, fogalmam sincs, hogy mi hogyan van összedrótozva.

Többféle hibajelenség van. Egy égő elkezd vibrálni vagy akár 1-2 másodpercre lemegy a fényereje, aztán megy tovább gond nélkül. Egy foglalatban kiég egy égő, vagy a LED fényereje tartósan leesik 10-20%-ra, teszek bele újat, pár nap múlva megint elromlik az új is. Legutóbb meg az volt az egyik foglalattal, hogy az égő elsötétül, mozgatásra újra ég, de pár nap múlva végleg elsötétül.

Van tipp, hogy mi lehet a gond? Jó lenne gondolom elsőként letesztelni, hogy az égők döglenek-e meg egyáltalán, ha valami sima 12V-os tápot rákötök a LED-re, az jó vagy rossz? Mennyire veszélyes, ha elkezdek egy ilyen foglalatot szétszedni debuggolás céljából?

LG Plazma TV javítása

Fórumok

Sziasztok!

Tegnap este sikeresen megszabadítottam a földet egy újabb elektronikai hulladéktól. Az albérletemben ott hagytak egy LG tv-t, mondták, hogy dobjam ki. Ehelyett szétszedtem és a táppanelen a púpos kondikat kicseréltem tegnap este (kb 400 forint költségből). Így elindult, viszont nem teljes az öröm, mert a kijelzőn megjelent 4-5 csík függőlegesen. Ez a kijelző hibája, vagy adatkábel cserével orvosolható? Esetleg valami más?

Előre is köszönöm a segítséget. 

Okos LED izzó offline üzemmódba kapcsol 10 percen belül.

Fórumok

Aliexpressről rendeltem egy LED izzót, amit androidos telefonommal szabályozok, minden szépen működik, csak egy idő után, ami kb 10 perc, az izzó azt mondja, hogy ő offline, holott a router meg azt állítja, hogy látja és kapcsolatban vannak. Van ilyenben valakinek tapasztalata, vagy ötlete, hogy bármikor is kapcsolom be a mobilon az appot, mindig tudjam vezérelni az izzót?

 

Network timeout hibával nem indul el 10 perc után az applikációban az izzó ON állapota. Eddig nem találtam erre vonatkozó beállítási lehetőséget.

Feszültség mérés arduinoval

Fórumok

Sziasztok. Van egy arduino-m, amivel szeretném egy 12v-os zselés akkumlátor feszültségét mérni, és az eredménytől függően bekapcsolni rá a töltést egy relével. Az arduino-t egy 7808 vagy valami hasonló feszültség szabályzóval akarom az akkumlátorból árammal ellátni, az akku feszültség mérését pedig úgy tervezem, hogy készítek néhány ellenállással egy feszültség osztót (pl 1:4 vagy 1:5 arányban), és a kisebbik értéket bekötöm az egyik analóg lábra, így egy egyszerű matematikai művelettel elvileg megvan az akkumlátor feszültsége. Ezt a részét teszteltem, és rendben működik is.

A probléma ott kezdődik, hogy az akkumlátorról egy házi készítésű villanypásztor üzemelne, amit netről rendeltem (van benne egy áramkör, trafó, egy nagy kondi és valami régi autó szikráztatója?!). Nyáron az akkura rácsatlakoztattam egy 12->5v usb csatlakozós áramkört, viszont ahogy fogtam az usb csatlakozót, éreztem a csípéseket, nem olyan erősen mikor a villanypásztor ráz meg, de azért mégis érezhető volt valami. Nem tudom mi okozza, végül nem is csatlakoztattam rá a telefonom, viszont most elgondolkoztam azon hogy mi okozhatja ezt a gondot, és tartok tőle hogy az arduino számára nem lenne egészséges ilyen környezetben üzemelni. Ötleteket és javaslatokat várok, előre is köszi.

Egy "elektro analfabéta" kérdése DC 18V

Fórumok

Üdv!

Van egy szobabiciklim (nem volt használatban pár éve, és ez meg is látszik rajtam) amit szerettem volna újra használatba venni.

Arra már nem emlékezem miért volt hanyagolva (lustaságom mellett volt e más ok?) de most nem működik. (vezérőja sötét marad)

Azt szeretném megkérdezni, mennyire normális, ha az adapter adata:

O/P: DC 18V 1800mA

én pedig multiméterrel 24,8V-ot mérek?

Előre is köszönöm.

Esp32 táp

Fórumok

Üdv!

Még mindig aktuális ez a projekt. Megvan, működik lassan be szeretném csomagolni.

Most egy 7805ös kocka adja a tápot amit 7.5v-al hajtok. Kicsit melegszik még bordára rakva is. Az egész cucc áramfelvétele 0.35A Ebbe benne van az esp32 a ttf kijelző a vst1053 illetve az enkoder.

A kérdésem, hogyha az esp32 usb-n táplálnám meg az egész cuccot azt elviselné?

Láttam pár videót ahol úgy van viszont ott nincs rajat a ttf.

Szóval mennyit bír az eps32? Van erről valami doksi?

Köszönöm!

Beágyazott rendszerhez file-rendszert keresek

Fórumok

Sziasztok!

Ismertek olyan file-rendszert, amelyik a háttér tárolón nem tárol struktúra adatokat? Nagyon kis program/adat lábnyommal rendelkező háttértárolót (pl SD kártyát) szeretnék használni kicsi programmemóriával rendelkező rendszerben adat loggolásra.

Kb ez lenne a file-rendszer követelmény rendszere:

- előre megadott file struktúra (tároló mérettől függhet) - pl 1 file az egész tároló, vagy 1GB-os file-ok index névvel (pl. 00000000, 00000001, ...)

- asztali gépen is egyszerűen olvasható / írható (windows is jó lenne, de nem ko kritérium)

- a tároló majd összes többször írható bitje egyszerűen írható / olvasható legyen és használható legyen adat tárolásra

- a tárolón nem kell statikus (struktúra) adatokat tárolni (esetleg egy blokkban, hogy az automatikus felismerés detektálhassa)

Röviden: data flash-ként szeretnék használni SD kártyát.

Előre is kösz:

Gábor