Bonyolult kérdés ez az egészséges étkezés. :-(
A magyarok egy sertés majdnem minden részét megeszik valamilyen formában. Ez ugye egészségtelen.
A kínaiak a sertés minden részét megeszik valamilyen formában. Ez ugye egészséges :-D. Csak legfeljebb ezen ételek többségét nem lehet látni a TV-ben.
A lényeg az, hogy lehet magyarosan is, és kínai módra is készíteni egészséges, valamint egészségtelen ételeket. :-(
Általában az olasz ételeket is egészségesebbnek tartják a sok zöldség miatt, de azt már kevesen tudják, hogy azért ők is megeszik mondjuk a sertéskörmöt. Csak szintén nem az éttermi kínálatban található meg.
A fő "probléma" az, hogy vannak olyan fűszerek, amelyek csak zsírban oldódnak, és ha kevés a zsír, akkor kevesbé érződik ezen fűszerek íze, aromája. Ennek legismertebb példája a pirospaprika. Én már ettem zsírszegény kolbászt. Röviden: se íze, se bűze, de legalább száraz, mint a fűrészpor.
Továbbá legegyszerűbb ízfokozó szer a só és a cukor. Kis mennyiségben mindegyik kiemeli az ízeket, de nagy mennyiségben már elnyomja azokat. Meg kell találni a helyes arányokat, nem pedig elutasítani ezeket az összetevőket.
Kiegészítés: A helyes arányok megtalálása nem könnyű, mert például a magyar sajtok többsége vagy túl sós, vagy túl sótlan. Azt sem várhatjuk el, hogy az a sonka, ami sótlan, az hetekig elálljon.
-----
Innen most töltsünk tiszta vizet a nyílt kártyákba: ...