( horvatha | 2010. 01. 14., cs – 07:59 )

Pozitívan értékelem a Google lépését, igaziból már korábban szerettem volna, ha megtörténik, bár nincsenek illúzióim:

-- Lehet mögötte politikai szándék (az USA kormány direktbe nem akar konfrontálódni Kínával, de egy magáncég: az más, mégha súgtak is nekik hátulról).

-- Lehet, hogy Kína mérete ellenére sem akkora üzlet, mert ahogy olvasom, Kínában amúgy sem a Google a vezető kereső.

-- Lehet, hogy imázsjavításra jön jól a lépés, mert a Google jófiú képe kezdett kicsit megkopni.

Mindezek ellenére örülök, mert a kínai diktátorok manipulációinak egy korlátja jött elő. Engem piszkosul idegesít, ahogy ezek a gyilkosok (Tibet, Tienammen tér, ...) a saját népük kizsigerelésével felfuttatott gazdasági potenciáljukkal élve a világ nagy részét manipulálják.

Persze, az USA vagy az EU vezetői sem szentek, itt is vannak mocsokságok, de nem olyan állami szinten intézményesült formában, mint a kommunista diktatúrákban. Van Guantanamo, de Kínában ennél nagyságrendekkel nagyobb volumenű "átnevelő táborok" vannak még ma is és az onnan kikerülők örülhetnek, hogy élnek, nemhogy esetleg még jogorvoslaton törik a fejüket.

Aki annyira védi a komcsi diktátorokat, az költözzön ki hozzájuk. Nem lesz sok társa. (Annak idején nem az NSZK-ból akartak tömegek vándorolni az NDK-ba, ... Talán nem véletlenül. Pedig a II.vh. után ugyanonnan indult a két országrész...)