( Andrei | 2009. 09. 29., k – 16:54 )

Mi ertelme van a nyilt forrasu drivernek? Az nVidia szempontjabol gyakorlatilag semmi, ellenben a nyitas ellen jonehany erv szol.

Sok ember hajlando egyenlosegjelet tenni az opensource es egy csomo fogalom koze (jo minoseg, jo teljesitmeny, hasznalhatosag, sikeresseg, menoseg, jofejseg etc). Ez szerintem nagy tevedesek forrasa. Hogy mennyire nem tesz menove az opensource fejlesztesi model, arra talan Ulrich Drepper-t tudnam felhozni peldakent.

Az opensource fejlesztesi modellnek bizonyara van egy csomo elonye, de vannak hatranyai is (a koordinalatlansag es a fejlesztesi eroforrasok elaprozodottsaga talan a legfontosabb). Ezt egy ceg vagy felvallalja vagy nem. Bizonyara azert teszi, mert merlegeli a varhato eredmenyeket es dont, hogy mi illik az uzleti elkepzeleseibe. Akarhogy is dont, nem lesz gonosz...

Szerintem egyaltalan nem gond, hogy az nVidia driver zart forrasu. Eleg szepen koveti a technologiai valtozasokat es a teljesitmenye is rendben van es meg a minosege is okes. Az, hogy nehany szabad szoftver maniakus nem tud egyuttelni a blobokkal, legyen az o problemajuk. Nincs ertelme felsorakoztatni outsidereket is ilyen keresztes haborus ugyletek moge, amiknek a definialt celja a tobbseg szamara irrelevans.

Azert ha feltennenk itt a kerdest, hogy ki hanyszor olvasta at rendesen mondjuk a Postgres forrasait, asszem eleg jol megmutatna, hogy mit csinal a tobbseg a forrassal. Ha pl. lenne nVidia driver forrasom en szemely szerint tolnek neki egy make-et aztan az eredmenyt meg modprobe-olnam. Eszembe nem jutna megnyitni, meg akkor sem, ha tortenetesen lenne benne valami hiba.