( timar | 2008. 11. 26., sze – 09:11 )

OOo fórum kissé kihalt - igen, mert kevés aktív tag van. Ezen csak a csatlakozással lehet segíteni.

Témabevezető miért nem fórum - mert fórum csak idén lett. Ezentúl figyelni fogok, hogy mindent oda írjak.

l10n - azért minden le van írva, pl. a wikin. De feladatunk nem egy 0-ról elkezdendő lokalizáció, tehát a legtöbb infó nem releváns. Nem is a lokalizációra kéne gyúrni, mert az én elég jól átlátom, hanem az elhanyagoltabb területekre, pl. QA és weblab.

Pootle szar - tudom, ezért nem használom.

Az infrastruktúra nem a legjobb, ez igaz, a többi következtetésed téves. Az operációs rendszer megakadályozza a másik gyártó programjának honosítását?! Ez nagyon súlyos! :-D Elárulom, hogy jobbára Windows XP-n készül az OOo magyar verziója, mivel Windowra minden toolt lehet telepíteni, amit Linuxra lehetne, míg fordítva nem.

A rossz infrastruktúra valójában egy hibás szemlélet következménye. A normál üzleti életben a toolt venni vagy fejleszteni kérdésre szinte mindig a venni a jó válasz. Az open source-ban meg az megy, hogy inkább mindig fejlesztenek, mert azt hiszik, hogy
* open source-ot csak open source toollal szabad fejleszteni
* a fejlesztés "ingyen" van
* jobbat tudnak írni, mint az erre szakosodott cégek
Rosszabb esetben nem is tudja a döntéshozó, hogy lenne alternatíva, és a fejlesztő sem ismeri, hogy amit fejleszt, az már ki van találva, és sokkal kiforrottabban meg van valósítva.