( dlaszlo | 2025. 06. 21., szo – 08:59 )

nem. max a kovaszos uborkat nagy ritkan, de abbol meg rohadt (sic!) nehez jot talalni/kifogni.

Hát igen, abból nagyon nehéz jót kifogni, nekem pl alap feltétel hogy jónak mondjam, hogy ropogós marad. Azt nehezen nevezném rohadtnak.

De nem tudod elkerülni, mert a bélflórád ugyanúgy tartalmazza ezeket vagy hasonló baktériumokat, tehát ott is sok szempontból hasonló folyamatok lezajlanak.

Egyébként érdekesség: Nagyon nem mindegy, hogy mit eszik az ember, mert olyan bélflórája alakul ki. Így egy átállás 1-2 hétig eltarthat, de a junk kaja után (ami szerintem rohad az ember beleiben) ha valaki elkezd zöldségeket enni, akkor először úgy fogja érezni, hogy gondok vannak az emésztésével. Persze, mert lecseréli a bélflórája egy részét, elpusztulnak a baktériumok, akiknek már nincs kaja, mert azok szaporodnak el, akik jobban szeretik az új kaját. Ezért is nagyon fontos, hogy mit eszik az ember, és egészséges a fermentált kaja, mert ezek a jó bacik, míg a többi tényleg a rothadásért felel (ahol toxinok is keletkeznek, ami akár daganatot is okozhat hosszú távon). Mármint nem győzködni akarlak az étrendedről, csak érdemes megemlíteni, hogy nem vagyunk elszeparálva a környezetünktől, és ugyanezek a baktériumok közvetlenül is hasznosak nekünk, együtt élünk velük.