( enpassant | 2024. 08. 27., k – 12:11 )

Viszont ami bizonyítottan rákot okoz akár korreláció szinten, akár bizonyított kauzalitással, például a vörös húsok fogyasztása

Érdekes megnézni ezt a cikket, ami bemutatja azt a tanulmányt, ami alapján a vörös hús fogyasztást a valószínűleg rákkeltő kategóriába sorolták be….

Zoë Harcombe: A vörös hús és a rák

Zoë Harcombe: A vörös hús és a rák. Fordította: Mezei Elmira. Forrás: Zoë Harcombe: Red meat and Cancer. Hogy a vegetariánusok a vöröshúst rákkeltőnek gondolják ...

A sajtóközlemény két fő állítása ez volt:

"A vörös hús A felhalmozódott tudományos irodalmat áttekintve, az IARC által megbízott 10 ország 22 szakértője a vörös hús fogyasztást a valószínűleg rákkeltő kategóriába sorolta be… Ez az összefüggés főként a végbélráknál volt megfigyelhető…"

"A feldolgozott húskészítmények A feldolgozott hústermékeket rákkeltőként osztályozták, elegendő humán bizonyíték alapján, miszerint a feldolgozott húsipari termékek végbélrákot okoznak."

...

A tanulmányban tizennégy kohorszvizsgálatra (kohorszvizsgálat: sok éven át követnek húsfogyasztókat és húst nem fogyasztókat, és az eredményt összevetik) hivatkoznak, amelyek kihozták a vörös hús és a végbélrák közötti kapcsolatot. Tehát már eleve nem okozásról, hanem kapcsolatról beszélünk.

...

Ez minden. 14, kohorszvizsgálatként hivatkozott vizsgálat, amelyből 3 valójában esettanulmány volt, (az esettanulmány még hátrébb helyezkedik el a bizonyítékok minőségének hierarchiájában, mint a kohorszvizsgálat). De még ez sem számít semmit, mivel 14-ből 13 vizsgálat nem talált kapcsolatot a végbélrák és a vöröshús fogyasztás között.

 

További cikkek:

Szendi G: A vörös hús és az egészség

Szendi G: A vörös hús és az egészség. Részlet Szendi-Mezei: Paleolit szakácskönyv I.-ből. A vöröshúst a közvélemény és a táplálkozástudomány szereti kiátkozni, ...

Chris Kesser: Vörös hús: minden vád alól felmentve

vörös hús gazdag B12-vitamin-forrás, ami elengedhetetlen a szervezetünkben működő szinte összes rendszer számára. A B12-hiány szerepet játszhat az öregedéstől ...

vörös hús rákot okoz? Rossz kérdésre csak rossz válasz születhet.

Szendi Gábor: A vörös hús rákot okoz? Rossz kérdésre csak rossz válasz születhet. A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) és a WHO rákkeltőnek minősítette a ...

Chris Kresser: A vörös hús tényleges környezeti hatásai 1.

A paleolit táplálkozást változatos formákban szokás támadni. Az egyik szokásos érv, abból a téves feltevésből kiindulva, hogy a paleo rengeteg hús fogyasztását ...

Mi az igazság a vörös húsokkal kapcsolatban?

De ha a vörös húsok olyan táplálóak, akkor honnan a rossz hírük? Nos, ezért számos, az elmúlt években publikált tanulmány a felelős. Korábban már beszéltem ( ...

Chris Kresser: A vörös hús tényleges környezeti hatásai 2.

A paleolit táplálkozást változatos formákban szokás támadni. Az egyik szokásos érv, abból a téves feltevésből kiindulva, hogy a paleo rengeteg hús fogyasztását ...

Franziska Spritzler: Árt vagy nem árt a húsevés?

Ártalmasak-e a vörös húsok? Néhány megfigyeléses vizsgálat szerint a sok vörös hús fogyasztása növeli többféle rák, például az emésztőszervi rákok, a ...

Braude: A vörös és a feldolgozott hús valóban rákot okoz?

Braude: A vörös és a feldolgozott hús valóban rákot okoz? Fordította: Szendi Gábor. Forrás:Jeremy Braude: Does Eating Red & Processed Meat Really Affect Your ...

Kris Gunnars: Nyolc nevetséges tévhit a húsfogyasztásról

vörös hús rákkeltő. Egy gyakori tévhit, hogy a hús, különösen a vörös hús, rákkeltő. Itt válnak a dolgok komplikálttá. Az igaz, hogy a feldolgozott ...