Viszont ami bizonyítottan rákot okoz akár korreláció szinten, akár bizonyított kauzalitással, például a vörös húsok fogyasztása
Érdekes megnézni ezt a cikket, ami bemutatja azt a tanulmányt, ami alapján a vörös hús fogyasztást a valószínűleg rákkeltő kategóriába sorolták be .
Zoë Harcombe: A vörös hús és a rák
Zoë Harcombe: A vörös hús és a rák. Fordította: Mezei Elmira. Forrás: Zoë Harcombe: Red meat and Cancer. Hogy a vegetariánusok a vöröshúst rákkeltőnek gondolják ...
A sajtóközlemény két fő állítása ez volt:
"A vörös hús A felhalmozódott tudományos irodalmat áttekintve, az IARC által megbízott 10 ország 22 szakértője a vörös hús fogyasztást a valószínűleg rákkeltő kategóriába sorolta be Ez az összefüggés főként a végbélráknál volt megfigyelhető "
"A feldolgozott húskészítmények A feldolgozott hústermékeket rákkeltőként osztályozták, elegendő humán bizonyíték alapján, miszerint a feldolgozott húsipari termékek végbélrákot okoznak."
...
A tanulmányban tizennégy kohorszvizsgálatra (kohorszvizsgálat: sok éven át követnek húsfogyasztókat és húst nem fogyasztókat, és az eredményt összevetik) hivatkoznak, amelyek kihozták a vörös hús és a végbélrák közötti kapcsolatot. Tehát már eleve nem okozásról, hanem kapcsolatról beszélünk.
...
Ez minden. 14, kohorszvizsgálatként hivatkozott vizsgálat, amelyből 3 valójában esettanulmány volt, (az esettanulmány még hátrébb helyezkedik el a bizonyítékok minőségének hierarchiájában, mint a kohorszvizsgálat). De még ez sem számít semmit, mivel 14-ből 13 vizsgálat nem talált kapcsolatot a végbélrák és a vöröshús fogyasztás között.
További cikkek:
Szendi G: A vörös hús és az egészség
Szendi G: A vörös hús és az egészség. Részlet Szendi-Mezei: Paleolit szakácskönyv I.-ből. A vöröshúst a közvélemény és a táplálkozástudomány szereti kiátkozni, ...
Chris Kesser: Vörös hús: minden vád alól felmentve
A vörös hús gazdag B12-vitamin-forrás, ami elengedhetetlen a szervezetünkben működő szinte összes rendszer számára. A B12-hiány szerepet játszhat az öregedéstől ...
A vörös hús rákot okoz? Rossz kérdésre csak rossz válasz születhet.
Szendi Gábor: A vörös hús rákot okoz? Rossz kérdésre csak rossz válasz születhet. A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) és a WHO rákkeltőnek minősítette a ...
Chris Kresser: A vörös hús tényleges környezeti hatásai 1.
A paleolit táplálkozást változatos formákban szokás támadni. Az egyik szokásos érv, abból a téves feltevésből kiindulva, hogy a paleo rengeteg hús fogyasztását ...
Mi az igazság a vörös húsokkal kapcsolatban?
De ha a vörös húsok olyan táplálóak, akkor honnan a rossz hírük? Nos, ezért számos, az elmúlt években publikált tanulmány a felelős. Korábban már beszéltem ( ...
Chris Kresser: A vörös hús tényleges környezeti hatásai 2.
A paleolit táplálkozást változatos formákban szokás támadni. Az egyik szokásos érv, abból a téves feltevésből kiindulva, hogy a paleo rengeteg hús fogyasztását ...
Franziska Spritzler: Árt vagy nem árt a húsevés?
Ártalmasak-e a vörös húsok? Néhány megfigyeléses vizsgálat szerint a sok vörös hús fogyasztása növeli többféle rák, például az emésztőszervi rákok, a ...
Braude: A vörös és a feldolgozott hús valóban rákot okoz?
Braude: A vörös és a feldolgozott hús valóban rákot okoz? Fordította: Szendi Gábor. Forrás:Jeremy Braude: Does Eating Red & Processed Meat Really Affect Your ...
Kris Gunnars: Nyolc nevetséges tévhit a húsfogyasztásról
A vörös hús rákkeltő. Egy gyakori tévhit, hogy a hús, különösen a vörös hús, rákkeltő. Itt válnak a dolgok komplikálttá. Az igaz, hogy a feldolgozott ...