( persicsb | 2024. 07. 17., sze – 09:38 )

A Nébih véleménye lemaradt a topikból, pedig a cikkben benne van:

 

Ugyanakkor, mint közölték: mindezek az eltérések – a gyártói nyilatkozat figyelembevétele mellett – jogszerű és objektív okokkal indokolhatók, mert nemzeti jogszabályunk nincs az üdítőitalok gyümölcslé-tartalmára vonatkozóan, míg más tagországokban létezik ilyen szabályozás.

Tehát a gyártó által meghatározott összetételt az adott ország fogyasztói elvárása befolyásolja (Ezt nevezhetjük „nemzeti ízpreferenciáknak”). A fruktóz-glükóz szörp felhasználását a hazai alapanyag-felhasználás előtérbe helyezése indokolja, ugyanis a hazai cukorgyártás volumene lecsökkent a fruktóz-glükóz szörp előállításához képest, az alapnövények (cukorrépa vs. kukorica) termesztését tekintve is

- fogalmaztak. Emlékeztette: a narancsos Fanta üdítőitalt többféle receptúra alapján gyártják, országonként eltérő narancs, cukor, glükóz-fruktóz szirup és egyéb, akár mesterséges édesítőszer felhasználásával.

  • Olaszországban – ahol a narancs megterem – jellemzően magas gyümölcslé-tartalommal állítják elő a Fanta-t (12%, de van 20% szicíliai vérnarancslevet tartalmazó változat is)
  • Görögországban 20%,
  • Franciaországban 12%,
  • Portugáliában 8%,
  • Spanyolországban 6%,
  • Magyarországon 5 % (ahogy a lengyeleknél és svédeknél is),
  • Angliában 3,7%,
  • Németországban,
  • és Ausztriában 3%-os gyümölcslé- tartalommal kerül forgalomba az üdítőital.

A különbség oka – többek között – az eltérő nemzeti elvárásokban és jogszabályi környezetben rejlik. Van, ahol a megtermett gyümölcs felhasználására, máshol a cukor csökkentésére, megint másutt a glükóz-fruktóz szirup mérséklésére vagy épp a mesterséges édesítőszerek elkerülésére helyezik a hangsúlyt - magyarázta a Nébih.

 

Nos, az izocukor (frutkóz-glüköz szörp) felhasználása édesítőszerként a sima cukorrépából kinyert szacharóz helyett egy érdekes kérdés. Magyarországon két izocukor gyár is van, amelyek nagy mennyiségben tudnak előállítani izocukrot, az egyik a Hungrana, a másik a Kall Ingredients. Cukorgyárunk meg egy van, a Magyar Cukor Zrt. Emiatt nálunk tele van rakva minden üdítő izocukorral, emiatt tök más íze van, mint a szacharózos üdítőknek.