( _Franko_ | 2023. 12. 20., sze – 12:31 )

Növények nátrium-nitrit tartalma != növények nitrit tartalma. Arról írtam, hogy szerintem nincs nátrium-nitrit formában, de írtam hogy nem vagyok biztos benne. Amit küldtél doksit az a növények nitrit és nitrát tartalmával vannak elfoglalva.

Ezek nagyon jó szalmaszálak, de például általam linkelt doksiban sodium-nitrite és sodium-nitrate szintet mértek, és azzal is vetették össze a mintákat.

Ebben azt írtam, hogy élelmiszerként terem! A szennyezett területen termelt, vagy nem megengedett vegyszerrel a nem megengedett dózisban kezelt növények szerintem nem élelmiszernek termeltek, ezek büntető kategóriák.

Nincs olyan, hogy nem szennyezett terület, illetve van: a mindentől teljesen elszigetelt mesterséges hidropónia. A természet tele van mindennel, változatos összetételben, éppen mi és mikor került arra a talajra. Teljesen természetes módon vannak tele mindenféle vegyületekkel, nehézfémekkel és egyebekkel az élelmiszerek.

Pont arról van szó, hogy élelmiszernek termelő körülmények között a növények bármilyen vegyület tartalma nem üti meg a káros szintet, mert akkor nem élelmiszer, és pont az élelmiszer-ipari felhasználásra szánt nitrit/nitrat sók bányászata során is nem szennyezett sókat viszünk a rendszerbe, hanem olyat ami nem az.

Megint keversz, mint a csornai posta. Természetes körülményekről van szó. Kimész egy vulkáni eredetű területre, az ott termett almában teljesen más vegyületek lesznek, mint egy szikes talajon kinőtt almában, szőlőnél ez konkrétan az ízben is megjelenik és a borászat épít is erre, hogy más a bor vulkanikus talajon, mint löszös vagy homokos talajon. Mind természetes, mégis fogalmad nincs, hogy mit fog benned okozni, amíg meg nem méred, hogy miből mennyi van belőle.

Jó lenne, ha végre definiálnád, hogy mit értesz természetes alatt, mert egy hozzászóláson belül változtatva a definíciót nem jutunk messze. Mindig oda érünk ki, hogy a példáid szerint ami természetes, az egészséges is, aztán próbálod letagadni, hogy így értetted.

A gond az amit feljebb írtam: amikor az egyik vegyi anyag felhasználás egy másik felhasználásával már káros hatást vált ki.

De itt a téma ugyanaz az E250, nincs másik anyag, amivel együtt káros. Önmagában is káros, viszont a botulizmus még károsabb.

Normalis körülmények között az nem probléma, ha a tányéron két paradicsom között megeszel egy retket és egy csilit is.

Ez egy alátámasztás nélkül levegőben lógó faszság a téma kapcsán.

Viszont nem vagyok abban biztos hogy az e250 mellé adsz valami vas tartalmú E-t, aztán valami mesterséges színezéket és valami édesítőszert akkor az a koktél az egészséges lenne.

Leírom ismét, mert nem ment át a kezdetek óta: az E250 nem egészséges, ahogy se a -nitrát, se a -nitrit nem egészséges. Azért van használva a nátrium-nitrit a húsoknál, mert a botulizmus még egészségtelenebb.

Az elmúlt években emelkedő bélrendszeri megbetegedések, rák stb oka lehet, hogy pont ebben keresendő … de lehet, hogy nem. Ki tudja? 

Ki tudja? Lehet, hogy nem. Lehet, hogy attól a divattól van, hogy ami természetes, az egészséges. Ki tud nagyobb légből kapott faszságot mondani verseny van?