( Dhat | 2023. 12. 19., k – 17:49 )

Én erre írtam fent a következőket:

"Ez nem biztos, hogy igaz így. Ugyanis az emberi emésztés is többezer éves alkalmazkodás eredménye. Nagyon fontos az, hogy az adott vegyületnek mi a vivő anyaga, mi a segéd anyaga, és milyen szerkezetben/csomagolásban érkezik, mikor bekerül abba a közegbe ahol hatni akar."

Konkrétan a nátrium-nitritről:

  • önmagában a nátrium-nitritnek is van gondolom LD50 értéke, ami valamennyi dózisban mérgező
  • ennyi évnyi ( általad említett 5000 év ) használat után kiderült, hogy használat inkább előnyös a botulizmus miatt, mint annak a rizikója, hogy valaki halálra zabálja magát ebből a sóból
  • DE a szervezetben a legnagyobb problémát az okozza, ha bizonyos körülmények együttállása miatt a sóból mérgező vegyületek alakulnak ki. Ezek kialakulását a nagy hatású antioxidánsok gátolják, de előfordulhat, hogy a kezelt húsban vannak olyan összetevők amik ezt katalizálják.
  • szerintem a növényekben nincs nátrium-nitrit, csak nitrát vegyületek
  • a FRISS növényben lévő akármennyi nitrát átalakulása nitritté a növények összetétele miatt a természetben nem történik meg. Természetesen ha friss növényből valami más állítódik elő, akkor ez a mondat már nem igaz.
  • emberi szervezetbe kerülő nitrátot egy enzimrendszer bontja le hasznos anyagokra ( csecsemők esetén ez az enzim egy darabig nincs jelen ).

A fentiekkel elismerem ( feljebb sem vitattam ), hogy a nátrium-nitritnek sokkal több a jó tulajdonsága mint a rossz, és kis odafigyeléssel elég nagy balfasznak kell lenni, hogy valaki halálra adagolja magának az E250-t.

Viszont friss növényben soha nem fordulhat elő annak nitrát tartalmának káros vegyületekké alakulása, mert ott természetes inhibítorok gátolják a folyamat kialakulását. Sőt ha jól tudom akkor nátrium-nitrit forma nem is fordul elő növényekben ( ebben nem vagyok biztos 100%-ban, de nagyon valószínű ), inkább a nátrium-nitrit bányászatára tippelnék, hamár azt mondod, hogy többezer éve alkalmazzák.

Az utolsó mondatommal alátámasztom a korábbiakban tett kijelentésemet - bár nem hiszem, hogy nátrium-nitrit a növényekben előfordul: "Nagyon fontos az, hogy az adott vegyületnek mi a vivő anyaga, mi a segéd anyaga, és milyen szerkezetben/csomagolásban érkezik, mikor bekerül abba a közegbe ahol hatni akar."