( SzakiLaci | 2023. 06. 23., p – 17:57 )

céginformációból is ki lehet hámozni

OFF: ... de nagyon.

Egy újonnan nyíló étteremnél aligha. És ez a jellemzőbb.

Ha már van valakinek programja, ritkán cseréli és kezd (iT analfabétaként) újratanulni mindent, felvinni az étlapot és a nyersanyagreceptúrát, allergéneket, árakat, felhasználókat, neveket, címeket, nyitóstandot, stb.

_____________________

Emellett, (amint a válófél esetéből utaltam már rá) a forgalomból semmit sem lehet kihámozni.

Volt olyan tulaj, aki a Covid idején a saját félretett vésztartalékából vitt be havonta 500-at, hogy ne kelljen kirúgni a 3 gyerekes, svájci hitelt nyögő pincér-apukát. (Fürdőváros, Szabolcs megye.)
És mikor bekrepált egy villámcsapásnál a PC-je, és odahoztak egy másik használtat gyorsan,
akkor mondjam ilyenkor, hogy:
 - Nem felel meg az általam szigorúan előírt szabványnak, nem telepítem fel rá a programot!

Pedig a Covid előtti forgalom teljesen más számokat mutatott.
De attól még mire mindent levon az ember, addigra jó ha nem szalad mínuszba.

Egy havi 5-8 milliós bevételnél egy "aprócska sajt drágulás" úgy át tudja billenteni a mérleget, hogy csak tátod a szádat hónap végén, hogy már megint a másodállásából kell behoznia a pénzt, hogy ki tudja fizetni az embereket.

+100 áremelésnél minimum 20%, de egyes helyeken akár 30-50%-kal visszaeshet a forgalom, amíg meg nem békélnek az emberek, illetve a műsajtos ehetetlen ízű konkurencia is emel 90 forintot.

(Gondolom nem kell példákat felhoznom arra, hogy a lakosság 98%-a az "óccót" választja a minőség helyett.)

____________________

Egy Budai jól menő pizzázó tulaja kiszámolta (még covid előtt) egy 6-füles giga excel táblában:

 - amennyiben minden Áfát, 12 órás munkabért, szolgáltatásokat, rezsit, IPA, környezetvédelmi díj, kéményseprő, Artisjus, stb. kifizet
 - 1000 Ft bevételre: -1032 Ft kiadás jutott.

Tehát rákényszerítik a becsületes vállalkozásokat, hogy ne legyenek azok !

A mostani rezsivel és csökkent bevétellel még rosszabb a helyzet.

____________________

És sorra zárnak be az üzletek. Egymás után. Az én ügyfeleim is.
De legalábbis átalakulnak:

  • Kirúgták a pincéreket,
  • megszüntették a kiszállítást, elküldték a futárt is, bezárják a webáruházat,
  • beáll a feleség a pultba, és
  • már csak napi 1-2 napot vannak nyitva egy-egy rendezvényre.
    Így nem kell egész héten fűteni / hűteni / szakácsot fizetni stb.

Akikről Te beszélsz, azok gondolom az olyan 1000 millás pályázati pénzből felújított üzletek, akiknél a "tudjuk kik" ebédelnek, 240 forintos Gundel palacsintát.  Nekem ilyen ismerőseim / partnereim nincsenek.

Ezért Tisztelettel megkérlek:

  • Ne általánosíts olyan kérdésekben, melyekbe nincs valódi belelátásod.

Köszönöm!