( TCH | 2023. 06. 01., cs – 19:16 )

Mondjuk én az első naptól YouTube premium előfizető vagyok, és azóta nem láttam YouTube-on reklámot. Sem én, sem más a családban. (este megkérdeztem) Nem mondom, hogy nem lehet programhiba, és nem fordulhatott elő sohasem, hogy véletlen megjelent reklám egy premium előfizetőnek, de úgy gondolom, hogy ez nagyon elenyészően ritka lehet.

Ez nem bug, ez szándékos. A kugli mindig "javítja", aztán mindig előjön. És sok júzert érint.

A YouTube-n sokan zenét hallgatnak, vagy a megszokott tartalomgyártójukat követik. Ezek a tartalomgyártók pénzt kapnak a megtekintések után, így érdekeltek ott maradni. Ha a felhasználót érdekli a KisGrofó bármelyik száma, vagy egy JustVidman videó, esetleg a gyereknek indítana Bogyó és Babócát; hiába söpör a BitChute-ra vagy Odysee-re, ott nem fog találni semmit sem. Így kulloghat vissza a YouTube-ra, és nézheti ott a tartalmat.

A tartalomgyártók oda mennek, ahol van kinek tartalmat gyártani. A YT-t is feltöltötték, mindenki elkezdi valahol. Majd lesz tartalom a többin is, ha a YT full fizetős lesz. Pénzt úgy se sokat kaszálnak a kúgel által visszaosztott morzsákból.

A Youtube-on 1,3 milliárd feltöltött videó van, míg az Odysee-n pedig kb. 10 millió. És a YouTube állománya több tartalommal növekszik havonta, mint az Odysee összes tartalma. Kicsit olyan ez, mint amikor elindult a Google+ a Facebook mellett. Papíron tök jó volt, reklámok sem voltak rajta, lehetett csoportokat csinálni, meg kb. mindent, mint a Facebookon. És valahogy tömegesen mégsem mentek át az emberek, mindenki maradt ott a sok reklám közt. Főleg azért, mert a Google+ üresen kongott, míg a facebook falára mindenki kapott 10 percenként egy új tartalmat.

Jelen pillanatban a YT még nem fizetős. Ennyi az oka. Ha az lesz, akkor menni fognak a júzerek.

A több adblocker pedig favatkát sem fog érni, ha elkezdik a videó streambe ágyazni a reklámot a nem fizető usereknél. Egyedül annyi lesz a változás, hogy a reklám közben nem lesz hirdetés átugrása gomb annál, aki adblockert használ.

Ha a stream-be ágyazzák, akkor nem is kell hirdetés átugrása gomb; át lehet tekerni.