( _Franko_ | 2023. 03. 04., szo – 22:33 )

Valószínűleg nem sikerült átadni a mondanivalómat. Te folyamatosan olyan munkaterületről írsz, amelyről bárhol szerezhető ismeret. Amivel mi foglalkozunk, azzal Magyarországon rajtunk kívül még egy cég.

Teljesen mindegy, hogy mivel foglalkozol, amivel én foglalkoztam az szintén az országban egyedi cég volt és van olyan is, hogy az országban nincs is ilyen cég. A munkafolyamatok és szükséges ismeretek adottak általában, ha fejedre esne egy villamos, akkor rövid úton pótolnának és biztos találnának a piacon olyan embert, akinek vannak hasonló területen ismeretei. Sőt, sok esetben egy új ember olyan dolgokat lát, amit a régi belefásult emberek nem látnak már meg. Az alacsony fluktuáció pont annyira káros szokott lenni, mint a magas fluktuáció, mert nem érkezik kívülről új tudás.

Tudom, nem csak Magyarország létezik, de az a másik vesszőparipám, hogy szerintem nincs az rendben, ha valaki a munkát a párkapcsolat, emberi kapcsolatok, házasság, család, saját lakásban élés elé pozícionál.

Hogy jön ide a párkapcsolat, emberi kapcsolatok és egyebek? Én például heti 20-24 órát dolgozom, csak azt egyszerre 2-4 cégnél is és a projektek viszonylag rövidek, 4-6 hónaposak, tartok szünetet, satöbbi, sokkal-sokkal-sokkal több időm van olyan dolgokra, amiket most felhoztál, csak épp nem látok logikai összefüggést aközött, hogy x év tapasztalattal lehet-e egy cégváltás után azonnal értéket teremteni vagy sem.

Te a mondandódat a cég folyamataira hegyezed ki, de én kezdettől fogva nem erről beszélek, hanem arról, hogy a mérnöki tudományok sok esetben alkalmazott tudományok, így határterületeket kell megismerni. Ha például villamosgépek szabályozása a cél, hiába vagy villamosmérnök, rengeteg olyan apróságot kell megtanulni, hogy mitől lesz kicsi a gép vesztesége, zaja, egy rakás olyan tapasztalati dolgot kell megtanulni, ami nem triviális, hanem emberek több évtizedes munkája, mérési és fejlesztési tapasztalata van benne.

És? Ezt a rengeteg apróságot cégek tucatjainál is meg lehet tanulni, semmi kényszerítő ok nincs arra, hogy ezt egy cégnél lehetne csak megtanulni. Igen, több évtizedes tapasztalat kell hozzá, amit vétek egy helyen megszerezni. A folyamatok úgy jönnek ide, hogy szokások és hagyományok vannak folyamatok helyett. A dokumentáció szükséges rossz.

Nekem van első kézből tapasztalatom, hogy milyen lehúzni 7 évet egy helyen, milyen a munkahelyváltás és milyen például egyszerre négy cégek dolgozni. Neked csak arról van tapasztalatod, hogy milyen hosszasan egy helyen dolgozni és csak félelmeid meg előítéleteid vannak azzal kapcsolatban, hogy milyen más-más cégeknek dolgozni. És próbálsz velem vitázni olyan dologról, amiről neked nincs közvetlen tapasztalatod, sőt, talán még közvetett sem.