( trey | 2023. 01. 20., p – 12:10 )

Kicsit árnyalja a képet (és hát a fent egyesek által elkövetett kirohanásokat is), hogy az Apple ugyan felfüggesztette _retail_ tevékenységét Oroszországban, de az App Store vásárlások továbbra is elérhetők az orosz állampolgárok számára (itt az App Store vásárlásokkal kapcsolatban született a bírság). Az Apple az ukránok kifejezett kérése ellenére sem korlátozta az orosz állampolgárok hozzáférését és vásárlásait az App Store-ban, vagyis valószínűleg beárazta a forgalomfüggő bírságot és betervezte az üzleti tervébe. Az pedig - sorry willy és tsai. - azt jelenti, hogy szándekában áll fizetni. Nem is tehetne mást, különben a szankciókat érvényesítenie kéne az App Store is 🤷‍♂️

The vice prime minister of Ukraine is calling on Apple to halt product sales in Russia and shut down the App Store. In a letter to CEO Tim Cook, Ukrainian vice prime minister Mykhailo Fedorov wrote that Apple should “stop supplying Apple services and products to the Russia Federation.” The request comes as Russia continues its invasion of Ukraine.

és

The Ukraine government called on Apple to go further, and completely suspend App Store sales in Russia. The Cupertino company chose not to do so. Apple didn’t comment on its decision, but it likely weighed up the potential balance of good and harm by denying Russian citizens access to apps.

Link: https://9to5mac.com/2023/01/18/russia-has-fined-apple/