Az orosz monopóliumellenes hivatal 17 millió dollárra bírságolta az Apple-t

Címkék

A szabályozó hatóság közleménye szerint korábban megállapította, hogy az Apple az orosz versenyszabályokat megsértve arra kényszerítette az orosz fejlesztőket, hogy az App Store fizetési szolgáltatásait használják.

Részletek a Reuters cikkében.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2023. 01. 18., sze – 10:19

Az mondjuk erdekes, hogy egy orszagbol mar kivonult (?) ceget megis mikent birsagolnak meg. Hatramaradt egy jogi entitas es azt buntetik? Es mi tortenik, ha nem fizetik be a buntit? Kitiltjak?

Eldöntötte az Apple, hogy sosem akarnak az orosz piacra visszatérni? Én nem tudok ilyenről. Egyébként is, milyen üzenete van annak, hogy egy elkövetett szabálysértésért kiszabott büntetést egy elvileg jogállamban működő vállalat nem fizet be|fellebbez meg|jogilag nem kezel le?

trey @ gépház

Szerintem vissza fognak majd terni. Majd (lehet, hogy 5-10 ev mulva) megtargyaljak, hogy milyen feltetelekkel, fugg attol, hogy hogy zarjak le a "kulonleges katonai" haborut. A bekekotesnel valoszinuleg ott lesznek a nyugati hatalmak is, es errol is meg fognak egyezni.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Nem lennék ebben biztos. Az EU már ki is jelentette, hogy ha az orosz-ukrán háború valami miatt hamarosan lezárulna, akkor sem veszik fel a kapcsolatot az oroszokkal, azok továbbra is nyugati tiltólistán maradnak, nem lesz enyhülés. Szerintem az Apple sem tér vissza egyhamar, főleg, ha így bírságolják is. Az oroszok örülhetnek, hogy egy ekkora cég, ilyen népszerű termékekkel jelen van náluk. Félre ne értsetek, én utálom az Apple-t, senkinek nem kéne a szarjaikat használni, de ahogy sokan globálisan, kis Szásáék is rá vannak izgulva az iPhone-ra, iPad-re, meg a Macbookra, úgyse tudnak nélküle meglenni.

Pedig igazából abban is igazat adnék az oroszoknak, hogy az Apple tényleg monopólellenes húzásokat csinál sorban, és rájuk fér a büntetés, meg 17 milcsi amúgy sem sok egy Apple méretű cégnek, de ez egy kicsit képmutatás, hogy az oroszok sem szentek semmiben, és az egész jogállamiságuk az örök hatalmú Putykó KGB elvtársukkal megkérdőjelezhető, egy vicc az egész ország, senki nem fogja komolyan venni nagyon hosszú ideig, hacsak nagyon gyökeres változások nem lesznek arrafelé, teljesen új rezsim, új alkotmány, korrupciócsökkentés, stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Félre ne értsetek, én utálom az Apple-t, senkinek nem kéne a szarjaikat használni, de ahogy sokan globálisan, kis Szásáék is rá vannak izgulva az iPhone-ra, iPad-re, meg a Macbookra, úgyse tudnak nélküle meglenni.

uh de jó hogy ezt letisztáztad, már azt hittem buzi vagy, de akkor így nem!

ha olyan kicsi az ellenzék súlya,

Ez nem kérdés, ez tény. A mondat további részének semmi köze a témához. Az, hogy egy parlament által felügyelt szervre kicsi hatása van egy parlamenti jelenléttel alig rendelkező ellenzéknek, az is tény. Azon lenne inkább érdemes elgondolkozni, hogy miért alakult ez megint így. Mármint, ha előre akarsz menni, nem hátra. :D

trey @ gépház

Erre te tudnál a leghatékonyabban válaszolni, mivel veled kanyarodtunk el a témáról ide.

Annyira kicsi a súlyuk, hogy Orbánéknak 12 év alatt nem bírták (plakátokkal) legyőzni Tudjukkit, Brüsszelt és Gyurcsányt sem. Láthatóan eléggé vesztésre állunk ebben a háborúban.

It is our choices that define us.
Thinkpad X1 Carbon | Arch linux

Szerintem is rohadt vicces az ellenzék állapota és parlamenti súlya, de azért

Nem látom az idézöjelet, szal ez magánvélemény volt. Akár Orbán mondta, akár nem, ha ilyen bőszen érvelsz az idézettel, (?) mert mondjuk tényleg mondta, csak lefelejtetted az írásjelet, akkor egyetértesz vele,

Ez nem kérdés, ez tény.

=> Mivel egyetértesz vele, akkor nyugodtan megindokolhatod te is, nem muszáj szerintem ehhez írnom az ország teljhatalmú urának. Na! Pls!! Válaszolj a kérdésre is egyszer! 🙏 Persze az is lehet, h olyan idézettel érvelsz, amivel nem értesz egyet, vagy nem érted, miért mondta, aki mondta egyszer.

It is our choices that define us.
Thinkpad X1 Carbon | Arch linux

Szerintem Orbán azért üti a félnótást úton-útfélen, mert egyrészt a félnótás rászolgált (ez ad alapot arra, hogy anélkül üthesse, hogy kilógna a lóláb), másrészt természetesen azért, mert kurva jó stratéga (ezt még az ellenfeleli is elismerik), így pontosan tudja, hogy hova kell ahhoz ütnie, hogy politikailag a legnagyobb hasznot húzhassa. 

Ha ezeket nem tudtad magadtól, akkor azt hiszem nagy a baj az oldalatokon, mert ki számolja már, de azt hiszem, hogy a harmadik nagy pofon után sem értitek, hogy miért tartotok ott, ahol. Kár, hogy ezt 4 évente mindig le kell írnom. Most már igazán bookmarkolhatnátok, hogy kelljen ezt állandóan leírnom.

Ja, abban meg szerintem még a józan ellenzékiek is egyetértenek, hogy a nem létező ellenzék helyzete nem csak rohadt szánalmas, hanem egyben vicces is (pl. a MKKP a Momentum semmitérő plakátjába beletrollkodott <- kb. ennyire futja ma nálatok).

trey @ gépház

Végre! Harapófogó kellett hozzá, de sikerült, köszönöm! 🍾

így pontosan tudja, hogy hova kell ahhoz ütnie, hogy politikailag a legnagyobb hasznot húzhassa.

Pontosan. Semmi racionális indok nincs rá. Mindez csak a hatalomról szól, ez akkor leszögezhető. Most már, szinte soha nem kapunk - itt mindenkire gondolok en bloc Mo-n - normális választ a jelenlegi kormánytól semmi, a kormánnyal kapcsolatos, érzékeny infóra, hanem ilyenkor csak ki van mondva, hogy Gyurcsány/Soros/Brüsszel/migránsok stb. vagyis, transzparencia a nullával egyenlő. Mondok példát: ha megkérdezném a mostani kormánypártot, hogy miért nem számoltatta el Gyurcsányt 13 éve, és hogy lehet, h nemhogy nincs börtönben, de még pártot is vezet, minden bizonnyal hasonló terelést kapnék, mint itt veled. Abból indulok ki, hogy csak azokat tudom megkérdezni, akik egyetértenek a kormánypárttal. Személyes véleményem ugyan, de szerintem nem az zseniális stratégia, hogy mindent egy emberre ken, mint az óvodában, hanem az, hogy ezt az emberek be is nyalják bő nyállal. Mert benyalják, különben nem lenne most sem 2/3.

Ami sokkal érdekesebb, hogy ha konkrét kérdést teszek fel olyanoknak, akik egyetértenek a jelen kormánypárt egy-egy döntésével, ugyanilyen terelések mennek kizárólag! Mert ugye konkrét választ most sem adtál te sem; vagyis, ha annyira kicsi a súlyuk, akkor miért mindenért Gyurcsány a hibás még mindig és miért költünk negyedévente százmilliókat plakátokra? A jelen magyarázatod alapján, vagyis hogy azért üti a félnótást, mert megérdemli és mert Neki (ne feledd: veszélyhelyzeti, rendeleti kormányzás van nálunk egyedül az EU-ban) egyedül haszna van belőle, akkor elismered, hogy csúnyán átbasznak/átbaszik minket (téged is) és még tapsolsz is a ténynek, hogy erre megy el az adód! (Attól most tekintsünk el, hogy szerinted most éppen ki a félnótás, eddig plakátokon az utsó 2-3 évben csak Gyurcsányt, Karácsonyt láttam, majd utána varázslatos módon, Márky-Zay volt az ördög maga és vele vívta meg az Magyarország a csatát. 🙊)

Tényleg nem tűnik fel az ellentmondás a dologban, vagy csak úgy teszel?

nagy a baj az oldalatokon ... pofon után sem értitek ...

  1. Honnan gondolod, melyik oldalon állok? Honnan gondolod, hogy állok-e bármilyen oldalon? Vagy ezt egy kérdésből/noszogatásból szűrted le?
  2. Lazán kapcsolódik, de sokkal érdekesebb: miért válaszolsz nekem többesszámban? Bár elismerem, hogy számodra nem lehet triviális, ahonnan írsz, a viszonylagos anonimitás miatt de elárulom: senki nem fogja a kezem. Sőt, a szobában is egyedül ülök! 😄 Vagy magadból indulsz ki a trey user mögött sem csak egy ember írogat? 😉

It is our choices that define us.
Thinkpad X1 Carbon | Arch linux

Teams-en keresztül angol tanfolyamon jelenleg és olyan gyengén nyomod a trollingot, hogy gyakorlatilag visszasírom Summer123123-t, pedig ő sem volt valami fényes csillag. Mit vársz? Ezeket a kérdéseket az elmúlt években 100x megválaszoltam, keress az archívumban. 🤷‍♂️

trey @ gépház

Sajnáljuk elvesztünk a nyomon követésben, nehéz, mert permutálják "gyurcsány/brüsszel/baloldal/szankció" hívó szavakat. Legutolsó amikor erre emlékszem az épp június 17. volt, kormányinfó ott az volt a mondás a tanárfizetések emelésének késése az ellenzék hibája. 

Nem tudom volt e olyan akit valaha gyűlöltem, de a gyűlölködés időpazarló cselekedet. Ez a patkány szerencsére nem tölti ki sok időmet. Egyszerűen kártékonynak tartom. Te viszont a fenti alapján értelmes beszélgetésbe ne akarj belemenni, mert azt az egyet sem akartad cáfolni amit felhoztunk csak változtatod mit akarsz mikor valami nem passzol. Ha lesz időm akkor csinálok neked listát, mondjuk mostantól jó?

hogy azt akarod láttatni,

Nem, én azt idéztem, ami a Wikipedia-ban le van írva és amiről itt ontopik beszéltem. A kedvedért még egyszer:

A GVH autonóm – a kormánytól független – államigazgatási szerv, amely az Országgyűlés felügyelete alatt működik.

A te bajod az, hogy nem igazán tudsz belém állni, hiszen ez egy idézet, amivel ha vitatkozol, akkor nem velem, hanem a Wikipediával és a szócikk szerzőjével vitatkozol. Megmutattam, hogy azt hol teheted, de természetesen, ahogy eddig egyetlen idézetnél, most sem mész el a forráshoz reklamálni. Eddig még értettem, hiszen fárasztó egy online portálnál az ilyesmi, de hogy egy szabadon szerkeszthető lexikonnál mi tart téged vissza, hogy ezt a - szerinted - otromba hazugságot kijavítsd ... Azt nem tudom :D

hogy azt akarod láttatni, hogy Magyarországon bármelyik hatóság független lenne a kormánytól

Igen, ez itt willy mesedélutánja, aki továbbköltötte a dolgokat.

Ezt szüntették meg legelőször, hogy bármit is megtehessenek.

Jah, ez már loop, tetszettetek volna a parlamentbe összeszavazni egy ellenzéket, aminek súlya is van, de sajnos nem tudtatok. Harmadszorra sem. Sőt, valójában, majdnem egy totális megsemmisülést sikerült legutóbb összehozni. Egy Európa-bajnok (kedvetekért a szófordulat) választási bukást.

Tovább megyek, az elszabadult Orbán is a ti felelősségetek: hagytátok a vérszar ellenzékkel és azokra szavazással vagy nem szavazással ennyire megerősödni. 🤷‍♂️ Kinek mit intézett az ellenzéki összefosása, ugye ... :D

trey @ gépház

Igen, szokásos balos sirámot toltál arról, hogy miért nem értek el semmit. Oka van annak. Mert a kutya nem szavaz rátok. A "nemzetstratégiai projekt" meg létezik minden államban, a hatóság által elhurcolt Greta Thunberg üdvözöl téged a német falurombolásról. Tudod, ahol a nagyon zöld németeknek eszükbe jutott, hogy le kell dózerolni egy falut, mert nemzetstratégiailag lignit égethetnékjük lett (aka: nem fújja a szél a szélkereket). :D

Na most, ha ezen rugózol, akkor ki kellene mondanod, hogy a németeknél is kb. addig van jogállam és demokrácia, amíg az "nemzetstratégiai érdekeket" nem sért, de te ilyen sosem mondanál, mert hát akkor bálványaid dőlnének le :D

trey @ gépház

Attól, hogy valami még nem kormányszerv, attól még állami hivatal.

Nem mondod, Sherlock! És mondd, hogy visszatérjünk az elejére ... Láttál-e már olyat, hogy egy hivatalban kormányváltás után pont ugyanazok végzik ugyanazt a munkát? Hát persze, hogy láttál. Most akkor ezt próbáld meg értelmezni az orosz monopóliumellenes hivatalra. Amit most önmagában azért kellett itt kikezdeni, mert orosz. Ugyanez a hír lement pepitában pár hete a francia versenyhivatallal, a kutya nem kezdte rá itt az óbégatás, hogy de a franciák.

Süt itt egyesekről a zsigeri taplóparaszt oroszelleneség.

trey @ gépház

Tehát, azt akarod elsütni itt most burkoltan a többi ruszofóbbal együtt, hogy ha jön egy új orosz kormány, akkor a jelenlegi gonosz orosz versenyhivatalt - ami gonosz módon megbírságolta a szegény Apple-t a mindenki számára egyértelműen versenykorlátozó App Store / fizetési rendszer gyakorlata miatt, olyannyira, hogy nyugaton is kapott ilyesmi miatt már hasonló büntetést és egyébként ezen ítéletek nyomására változtatásokat tervez eszközölni - az majd nem bírságolná meg ezért. Ez a versenyhivatal azért bírságolta meg a szegény Apple-t, mert a szemét Putyintól függ, mert egyébként, teljes mértékben lehetetlen lenne, hogy egy ilyen aljas bírság megszületett volna a szegény Apple ellen. 

:D 

trey @ gépház

"Tehát, azt akarod elsütni itt most burkoltan a többi ruszofóbbal együtt, hogy ha jön egy új orosz kormány, akkor a jelenlegi gonosz orosz versenyhivatalt az majd nem bírságolná meg ezért"

Nem, nem extrapolálok, én a magyar helyzetről nyilatkoztam, ahol simán leszólnak hogy Józsira rá kell nézni, Pistit meg hagyjátok. Napi gyakorlat. Sztem (csak sejtem) ez így van Oroszországban is. De az alapján elég valószínű, hogy nem kell hivatalnoknak lenned, csak befolyásos üzletembernek, és ha nem értesz együtt a kormánnyal és még hangoztatod is, kieshetsz egy ablakon elég nagy eséllyel. Ez egy szinttel még mindig feljebb/lejebb van ugye.

Ez volt a kiindulópont: minek fizetne az Apple az oroszoknak, mert azok ilyenek, meg olyanok. Ide lett citálva a korrupció, tévesen, mert ez nem korrupciós ügy, hanem anti-tröszt/versenyhivatali. Amikor ez a melléfogás kiderült, akkor jött, hogy biztos a gonosz orosz kormány keze van a dologban, mert a Putyin. Erre rámutat az ember, hogy nyugaton ezért pont ugyanúgy megbírságolták, illetve, hogy a versenyhivatal nem kormányzati szerv általában, ahogy itthon sem. Erre jön, hogy geci Orbán.

Mintha az óvodában lennék. :D

trey @ gépház

Sajnálom, én elég világosan fogalmaztam. Magánvéleményem szerint az Apple büntetésének ötlete nem az orosz versenyhivatalban született, meg. A jelenleg ismert tények szerint a hivatal működése nem független az orosz kormánytól. Nem tudom, hogy jött ide korrupció, én azt jeleztem, hogy ez sajna Magyarországon sincs másként (itt csatlakoztam be) mert az a hivatal akinek papíron függetlennek kellene lennie nem az, sőt bizonyítottan nem is tudja azt tenni amit kellene, mert a kormány képes a hivatali eljárást blokkolni mondvacsinált okokkal. Senki nem vonta kétségbe, hogy az Apple bírságolása nem lenne jogos, vagy hogy az orosz versenyhivatal nem járt volna el korrektül, hanem az merült fel (ha jól látom), hogy ez egy teljesen felesleges látszatintézkedés, mivel a hatóság nem tudja behajtani a büntetést. Megjegyzem szerintem a vállalat sem tudott részt venni az eljárásban (ha már a korrektségről beszélünk)

Orbán az ami, nem hinném, hogy a témához tartozik. Te próbáltad hasonlatként a magyar gazdasági versenyhivatal függetlenségét behozni a képbe, csak épp visszaköszönt a valóság.

Magánvéleményem szerint az Apple büntetésének ötlete nem az orosz versenyhivatalban született, meg.

De ez egy találgatás, ugye? A találgatásod alapja egy prekoncepció, ami arra épül, hogy a geci oroszok.

hanem az merült fel (ha jól látom), hogy ez egy teljesen felesleges látszatintézkedés, mivel a hatóság nem tudja behajtani a büntetést.

Ez megint csak egy találgatás. Nem is kellene behajtania, hanem az Apple-nek kötelessége lenne befizetnie, hiszen "Senki nem vonta kétségbe, hogy az Apple bírságolása nem lenne jogos".

Megjegyzem szerintem a vállalat sem tudott részt venni az eljárásban (ha már a korrektségről beszélünk)

 Találgatás.

Nem tudom, hogy jött ide korrupció

Azt én sem, hogy hogyan, de azt igen, hogy hol lett citálva:

https://hup.hu/comment/2876704#comment-2876704

trey @ gépház

De ez egy találgatás, ugye?

Nem, vélemény. 

A találgatásod alapja egy prekoncepció, ami arra épül, hogy a geci oroszok.

A vélemény az ismert tényekből következnek (nálam legalábbis),  de nem tudod igazolni őket, vagy mert nincs elég információd vagy mert az információ forrása nem adható meg vagy nem megbízható

Ez megint csak egy találgatás. Nem is kellene behajtania, hanem az Apple-nek kötelessége lenne befizetnie

Az Apple nem rendelkezik jogi entitással Oroszországban, ezért jogfelügyeletet felette nem láthat el az illető szervezet. Majd ha a bíróság (nem kétlem így lesz) a hatóságnak ad igazat akkor már lehet jogi követelése a múltra vonatkozóan, amit _akár_ nemzetközi bíróságra is vihetne, persze ha van elég bizonyítéka.

 Találgatás.

Tehát azt mondod, hogy az Apple aki megszüntette minden jelenlétét Oroszországban részt vett a orosz versenyhivatal általi vizsgálatban? (mert az pont hogy egy jelentősen kisebb valószínűségű találgatás lenne)

 

Szerintem amíg Oroszországban legális marad a "párhuzamos import" (értsd: azt csempészel be, amit akarsz), az Apple-nak egyszerűbb hivatalosan nem jelen lenni Oroszországban. Nem kell szervízt fenntartani, ottani törvényeknek megfelelni, stb, hanem helyette hivatalosan majd Kazahsztánban eladott telefonokkal fognak ugyanúgy mászkálni az Oroszok otthon, és a szürkeimportot intézők felelnek a garanciáért.

Az Apple a pénzénél marad (a máshol eladott telefonért is pénzt kapnak), és a szabályokat sem kell betartaniuk. Szerintem ez nekik egy nyert helyzet.

Nagy Péter

A sztori lényege - eltekintve a ruszofóbok tapsikolásától - az, hogy az Apple egy gané módon versenykorlátozó cég, ami miatt a világ minden pontján sorban kapja a büntetéseket. Monopóliumot épít, azt pedig illik minden valamirevaló versenyhivatalnak észlelnie és kezelnie. Legyen az orosz, vagy burkina fasoi.

Az pedig, hogy ilyen ügyekről a sajtó beszámol, arra lenne jó, hogy az ügyről ott is értesüljenek a fejlesztők, ahol még nem volt annyi eszük, hogy a helyi hatóságaikhoz forduljanak.

Aki pedig egy jogsértéshez tapsikol, az szégyellje magát. Az Apple már versenytilalmi törvényt sértett azelőtt Oroszországban (is), hogy a háború elkezdődött volna. Kutya kötelessége lenne végigvinnie a folyamatot, ha jogkövető cég. Arra hivatkozni, hogy mi van Oroszországban és azért nem betartani a törvényt, az képmutatás.

De, mivel ismerjük az Apple-t és a praktikáit, semmit sem csodálkozunk majd azon, ha elmenekül a kötelezettsége alól.

trey @ gépház

Azt, hogy az apple versenykorlátozó, meg monopóliumot épít, azt elismerem, meg én magam is így gondolom. Abban, hogy ezt a büntetést pedig figyelmen kívül hagyja, nincs kétségem, február óta az orosz metrókocsik garanciális javítása is leállt, a legtöbb gazdasági kapcsolat megszakadt. Jelenleg az orosz hatóságok nem sok mindent tudnak tenni az Apple ellen, és ha esetleg majd lesz valami békülés, az ottani feltételek még nem ismertek. 

Ha meg a részvényesek érdekeit nézem (gondolom a vezetőség azt nézi), bolond lennék befizetni bármit is, mikor még végződhet azzal is az ügy, hogy (ha nem is igazságosan), de az oroszoknak kell majd fizetni azért, hogy ismét legyen apple náluk.

Nagy Péter

Kicsit árnyalja a képet (és hát a fent egyesek által elkövetett kirohanásokat is), hogy az Apple ugyan felfüggesztette _retail_ tevékenységét Oroszországban, de az App Store vásárlások továbbra is elérhetők az orosz állampolgárok számára (itt az App Store vásárlásokkal kapcsolatban született a bírság). Az Apple az ukránok kifejezett kérése ellenére sem korlátozta az orosz állampolgárok hozzáférését és vásárlásait az App Store-ban, vagyis valószínűleg beárazta a forgalomfüggő bírságot és betervezte az üzleti tervébe. Az pedig - sorry willy és tsai. - azt jelenti, hogy szándekában áll fizetni. Nem is tehetne mást, különben a szankciókat érvényesítenie kéne az App Store is 🤷‍♂️

The vice prime minister of Ukraine is calling on Apple to halt product sales in Russia and shut down the App Store. In a letter to CEO Tim Cook, Ukrainian vice prime minister Mykhailo Fedorov wrote that Apple should “stop supplying Apple services and products to the Russia Federation.” The request comes as Russia continues its invasion of Ukraine.

és

The Ukraine government called on Apple to go further, and completely suspend App Store sales in Russia. The Cupertino company chose not to do so. Apple didn’t comment on its decision, but it likely weighed up the potential balance of good and harm by denying Russian citizens access to apps.

Link: https://9to5mac.com/2023/01/18/russia-has-fined-apple/

trey @ gépház

Szerintem azt, hogy nem állítja le az AppStore-t, és azt, hogy szándékában áll-e fizetni, szerintem nem szabad összemosni. Úgy gondolom, hogy amíg volt retail tevékenysége az országban, talán szándékában állt fizetni, most viszont érzi, hogy nincs olyan bíróság, aki a fizetésre tudná kényszeríteni őket. Ha fizet, akkor ráadásul a saját legnagyobb piacain úgy bélyegzi meg őket a sajtó, mint aki az agresszort támogatja, míg ha nem fizet, akkor egy olyan ország hatóságai lesznek rá csak kiakadva, ahol már amúgy sem értékesíti a termékeit.

Az oroszoknál pedig annak a pénzes elit rétegnek tennének keresztbe, ha egyszerűen blokkolnák az ország tűfalán az Apple szervereit, akik a hatalom közelében vannak. (ha tippelnem kellene, 10-ből 9 olajmágnásnak iPhone-ja van ott is)

Arról nem is beszélve, hogy az Apple-nek ez egy Win-Win szituáció. Ők nem tiltják ki az orosz ügyfeleket, hanem továbbra is pénzt szednek be tőlük. Az ügyfelek pedig tudják használni a készüléküket, és a mostani modell helyett majd ismét iPhone-t vesznek, akkor is, ha az csempészetből jön. Ha pedig az orosz hatóságok kitiltják az Apple eszközeit és szervereit, akkor a lakosság legalább egy jelentős része a hatóságokat fogja okolni ezért, nem a céget. (pláne, ha beleszámolod, hogy az Apple felhasználói között gyakoribb, hogy a céggel szemben elnézőbbek az átlagnál, és inkább a vallási hívekhez hasonló viselkedési mintát mutatnak)

Nagy Péter

De ez nem így működik 😂 Az Apple eleve képmutató, hogyha az App Store-t nem lőtte le az orosz felhasználók számára :D Ha pedig nem tette, akkor vagy megszegte a szankciókat, vagy az önként vállalt irányelvét hugyozta telibe, vagy pedig legal operation ez nála jelenleg. Első két esetben egy szemforgató farizeus (mondjuk ezt már megszoktuk tőle), utóbbi esetben pedig perkálnia kell.

trey @ gépház

Dollárra? Dehát nem a rubel a hivatalos fizetőeszköz?

orosz monopóliumellenes hivatal

Ez legalább olyan remekül "működhet", mint a magyar korrupció ellenes hatóság.

Szerkesztve: 2023. 01. 18., sze – 15:24

Akinek nem tetszik, hogy trey-t a kormány pénzeli, hogy terjessze az orosz (és magyar) propangandát, az miért vitázik vele, miért van még itt? Rá kell hagyni. 

Akinek nem tetszik, hogy trey-t a kormány pénzeli,

Erre már sikerült valamiféle bizonyítékot előásni, vagy megmaradt ez ilyen guruló dollárokból felpénzelt fórumbohócszáj szinten?

hogy terjessze az orosz (és magyar) propangandát,

Eddig még senki sem hívta így a Reuters-re hivatkozást, de az ember sok balfaszságba belefut a neten ... :D

trey @ gépház

Az irány jó, de meglepően alacsonynak tartom a büntetést.

Hiába, a ruszkik sem a régik már. 

Az oroszok pontosan tudják, hogy Kínán, Indián és egyéb gazdaságilag silány  :)  országokon keresztül megy a kereskedés, amire egy sajátságos orosz válasz van.