( persicsb | 2022. 07. 26., k – 15:11 )

Nincs igazad. UTC-ben van szökőmásodperc, téli/nyári időszámítás nincs benne. Amivel kevered, az az UT/TAI.

A lényeg, hogy van a TAI, ez egyenletes ütemben számolja egymás után az SI másodperceket, és csak azt, fogalma nincs olyan dolgokról, mint perc, meg óra meg nap, meg év. Atomórák mérik. Ezt lehet mondani abszolút időnek, de ez nem tud másodpercnél magasabb egységekről. Azért nem, mert azoknak nem az SI-hez, meg a fény sebességének abszolútságához van köze, hanem a Föld forgásához.

Van az UT, ami a Föld forgása alapján az emberi (biológiai) ritmust is méri, a napokat. Ehhez igazítja az órákat, perceket, másodperceket. Ezzel az a baj, hogy baromira nem egyenletes, egy nap nem 86400 SI másodpercből áll csillagászatilag mérve (sőt, két egymást követő nap nem ugyanannyi ideig tart), mert sajnos a Föld olyan, amilyen. Ezért van az, hogy van olyan perc, ami nem 60 másodpercből áll, ez a szinkronizációs pont a Föld forgásán alapuló "természetes" időmérés, és az SI másodperceket mérő atomórák között.

Az UT és a TAI vegyítése az UTC - SI másodpercekben mérünk a TAI üteme szerint, de mérünk perceket, órákat, napokat is. Azért, hogy ne legyen nagy eltérés az UT által mért idővel, szökőmásodperceket iktatunk be, ezzel ellensúlyozzuk a Föld forgását.

És ugye akkor még nem beszéltünk a naptárrendszerekről, amelyek szökőnapokkal próbálják meg azt a tényt ellensúlyozni, hogy a Föld nem egész számú forgást tesz meg az alatt, amíg megtesz egy kerintgést a Nap körül. Mi meg szeretnénk, ha a jól megszokott évszakok kb. ugyanakkor kezdődjenek, és ne augusztusban legyen tél.