( hajbazer | 2022. 01. 12., sze – 16:12 )

Ha megszűnne ez a bevételi forrás, ezek a szolgáltatások kénytelenek lennének előfizetési díjat szedni.

Szedjenek. Úgy tisztességes. Egyébként meg miért fizessek bármennyit a kábeltévéért és miért ne onlinestream-ről nézzem, ha egyre több és több időarányban adnak el reklámfelületnek? Vagy lehet, hogy ez a már minden mindegy trash-fogyasztó köröknek már nem érné így meg?

Nem lenne ingyen Google

De lennének más, alapítványi vagy non-profit üzemeltetésben lévő keresők, amik relevánsabb találatokat adnak, mert nincs minden fossá-húggyá SEO-zva bennük onlinemarketing-cégek által. Egyébként a Google régen nem tartalmazott hirdetéseket. Szerinted csődbe mennének, ha leszednék a hirdetéseket a keresőről? Szerintem nem.

Facebook, Twitter

Senkinek nem hiányoznának, legyünk őszinték. Pláne, hogy számos open-source alternatívával helyettesíthető szolgáltatások. Facebook előtt is volt reklámmentes online élet, pl. IRC-n.

Csak azok a szolgáltatások maradnának továbbra is ingyen elérhetőek, amiket eleve nem reklámokból finanszíroznak, hanem közösségileg (pl. Wikipedia), vagy államilag tartják fenn.

Vagyis amik elég színvonalasak és értékesek ahhoz, hogy fennmaradjanak.

A Wikipédia reklámok nélkül, közösségi finanszírozásból életképes 20 éve. Mintapélda lehetne az Árukeresőnek, a HUP-nak, a HWSW-nek és a satöbbinek is. Ja, hogy a HWSW multik profitérdekében lehozott fizetett divatcikkeken kívül nem képes színvonalas tartalmakat produkálni? Akkor mehet nyugodtan a levesbe és jöhetnek helyette olyanok, akik igen.

Mivel a felhasználóknak nem lenne praktikus több 10-100 szolgáltatásra egyesével előfizetniük

Most praktikus™ Spotify-ra, HBO Go-ra, Netflixre, Youtube RED-re előfizetgetni? Ezen semmit nem változtatna. Ha a Google holnaptól pénzért adná a keresőjét, akkor az amúgy is létező Google fiókoddal fizetnéd. Ahogy egy másik, amúgy fizetős Google szolgáltatást.

Ez viszont megkövetelné az internetes forgalom sokkal részletesebb monitorozását, illetve a forgalmat rejtő technológiák korlátozását, tiltását.

Ez a szintű, részletes tracking most is megvan a tartalomszolgáltatók részéről.

Még akkor is, ha az ISP-k nem tudnák tiltani a VPN vagy TOR használatát, a szolgáltatók saját érdeke is azt diktálná, hogy ezt a forgalmat ne engedjék a tartalomhoz hozzáférni.

Számos esetben most sem engedik.

Nem lenne itt semmiféle apokalipszis, csak végre elkezdene tisztességesebben működni a piac, legalább eggyel kevesebb hazugsággal: a multik által nyújtott szolgáltatások ingyenességének hazugságával.