( Raynes | 2021. 04. 20., k – 18:23 )

Win10-nél az OEM kulcs általában a BIOS-ban van, onnan olvassa ki a telepítő. Mivel ugyanazon a gépen telepítetted újra, simán kiolvassa a telepítő BIOS-ból, és el is fogadja, beaktiválódik, mert nem volt hardverváltozás, alaplap, CPU, stb. nem változott. Ennek pont az a lényege, hogy ne kelljen semmilyen kulcsot beírogatnod. Egyébként érdekes, mert az én gépeimen ez nincs, legális Win10-zel jöttek, és mégis be kell írnom a kulcsot, de ez csak kényelmetlenség, mert simán elfogadja, beaktiválódik. Szóval nem érdekel.

Ilyen olcsósított Win10-em csak egy gépen van a sajátjaim közül, de ugyanolyan hibátlanul működik, idestova 2 éve. És ha szükség lesz rá, fritzeknek üzenem, hogy továbbra is ilyet fogok venni, legfeljebb óvatosságból nem eBayről, meg nem európai boltból, hanem valami másik, angol nyelvterülethez kötött nemzetközi árusítóhelyről, pl. scdkeys vagy hasonló oldal. Ezt úgy értve, hogy már 7+ éve  Linuxon vagyok, de ha valami speciális gépre vagy progihoz kell Windows, simán így fogom megvenni, a MS meg a németek a dákóm szopogathatják, két oldalról, egyszerre.

Bár nem sok szükség szokott lenni rá, nem csak a Linux miatt, de már amiatt sem, hogy a gépek 99%-a, ami a kezembe kerül, eleve valami OEM Windowszal jön, ha 7-8-8.1-gyel, annak a kulcsát is megeszi a mai napig a Win10 telepítő, vagy Win10-zel jönnek, akár OEM, akár refurb, stb.. Szóval olyan nagyon ritkán van, hogy valami zsír új, teljesen szűz gépre kéne Windows, de akkor meg nem fogok 40-80k HUF-nak megfelelő összeget kipengetni érte.