Használt win10 kulcsok és a szakértő

A HVG-n nemrég jelent meg egy cikk, ami egy szakértőre hivatkozik. A Németországban nemrég kirobbant w10 kulcsos botrányt jelzik előre Magyarországon is.

https://m.hvg.hu/tudomany/20210318_microsoft_windows_termekkulcs_buncse…

 

Ezt a témát már sokszor tárgyaltuk a fórumon, és sokan a 2012-es Oracle perre hivatkozva állítják, hogy ez legális.

 

Kérdésem, hogy akkor most mi van?

Hozzászólások

Ha a Gyarto altal keszitett termek nem crackelt, es elfogadja a Gyarto altal kiadott licensz kulcsot, akkor a termek nem hamis.

Ha vettem egy autot, es a kulcs inditja, akkor nem loptam.

Ha lopott a licensz, vagyis a kulcs, akkor persze lopott a termek, de az interneten egyertelmuen beazonosithato minden kulcs, es vizsgalhato az egyedisege is, hiszen a termek rendszeresen hazatelofonal a Gyartohoz, es megkerdezi, hogy eredeti-e. Amig a Gyarto az interneten nekem azt mondja, hogy a termek eredeti, addig egy IRL hatosag lesz szives eloszor a gyartonal erdeklodni, hogy van-e problema nalam.

Ha kimondtak, hogy a licenszeket tovabb lehet adni, akkor nem ertem, hogy mi a problema.

Igazabol az lenne a vicces, ha kijonne valami EU-s fogyasztovedelmi rendelet, ami alapjan a MS-nak teljes aron vissza kell vasarolnia a licenszet, ha egyoldaluan modosit a termeken (pl. Win Update) es nekem nem tetszik az eredmeny, mert utkozben lerontotta azt amit en penzert vettem tole. :-)

Ez a duma még a legnagyobb jóakarattal is ordító baromság:

"Ha vettem egy autot, es a kulcs inditja, akkor nem loptam."

Ezen kívül az autó elégé korlátos jószág, míg it használati jogáról beszélünk egy korlátlan terméknek. 

Ez sajnos csökkenti a mondanivaló lényegét, hogy továbbértékesítés lehetséges, még akkor is ha ezt a gyártó  ki szeretné zárni. 

 

Aztán jön a következő baromság a visszavásárlással. Minden hülyeséget elolvasol és elhiszed? Nem Oslo hanem Moszkva nem osztogatnak hanem fosztogatnak és nem Volvo-t hanem Volgát. 

A "szakértő" egy licensz-bróker. A másodlagos licensz piac neki tisztán konkurencia. FUD az egész, a hvg meg egyre fosabb, hogy ilyen fizetett reklámokat újságcikként adnak ki.

A Bitporton néhány évvel ezelőtt volt ebben a témában egy komolyabb cikk, ami alaposabban körbejárta a témát. A lényege röviden az, hogy a továbbértékesítés alapvetően nem illegális, ha megfelelő formában történik.

A továbbértékesítési folyamat messze nem csak abból áll, hogy kifizeted a pénzt, és kapsz érte egy termékkulcsot + jó esetben egy számlát, hiszen a számla és a kulcs önmagában nem bizonyít semmit, az eladónak mindenféle nyilatkozatot/szerződést a rendelkezésedre kell bocsájtania arról, hogy az eredeti jogtulajdonos már nem használja a terméket, letörölte a PC-ről, stb.

Azért arra kíváncsi lennék, hogy a hazai (nem hivatalos) árusok hány százalékától kapjuk meg ezeket a dokumentumokat. Ha nem adnak ilyet, akkor annyi erővel az ablakon is kiszórhatjuk azt a pénzt, mindkét esetben ugyanolyan mértékben lesz "legális" szoftverünk..

"I'd tell you a joke about UDP, but you probably wouldn't get it."

Amiről írsz, valós probléma. Azonban a linkelt cikk nem tesz különbséget, mindössze a "gyanúsan olcsó" kifejezést használja.

Ha a cikk célja az lett volna, hogy a valóban illegális továbbértékesítésre hívja fel a figyelmet, akkor az általad is említett dokumentumokról ill. tanúsítványokról kellett volna beszélnie, elmagyarázva az egyszeri vásárlónak, hogyan lehet megkülönböztetni a kettőt.

Itt kizárólag ködösítés és fenyegetés hangzott el, ez így tisztán FUD.

"hogy az eredeti jogtulajdonos már nem használja a terméket, letörölte a PC-ről,"

A termék  bizonyos időnként kapcsolódik a KMS szerverhez.

RETAIL a boltban megvett (vagy előre telepített) példányt aktiválja. Itt mindig közvetlenül az MS szerverei aktiválják a Windowst, és példányonként egyedi az aktiváló kulcs.

Szerkesztve: 2021. 03. 20., szo – 16:07

FUD.

Iskolapéldája annak, amikor a lakájmédia önző profitérdekek mentén riogat.

Nem fogy elég gyorsan az új Windows 10, kevesebben akarják kidobálni a gépeiket a Windows 7-esek és egyre kevesebben hajlandóak tízezreket fizetni egy bétaminőségű, fájlkezelőbe reklámokat feldobáló, hazatelemetriázó, frissítéskor bootolhatatlanná váló, bloated szutyokért, amivel többnyire felhasználókból a Microsoft kísérleti nyulai lesznek feature ágon.

Ez, hogy kevesebben akarnak fizetni hülyeség, a pár ezer forintot amennyi egy használt licenc még kifizetik a magánszemélyek, de többet réggebben sem fizettek, használták valami loaderrel vagy crackkel és kész. Jelen esetben ez a használt, olcsó licenc dolog fehéríti a windowsokat.

Jelen esetben ez a használt, olcsó licenc dolog fehéríti a windowsokat.

Igen, erről beszéltem én is, csak nem esett le. A tízezreket nem fogják kifizetni, de a pár ezret még talán, egy olyan szoftverért, ami minőségében rendkívül olcsó. Csakhogy ez néhány extraprofitéhségtől szenvedő elemnek most kezd nem tetszeni.

Ez igaz, de szerintem azt akarta mondani, hogy ugyanezen felhasználói kör az Xp-ért / Win 7-ért sem fizetett, csak ott olcsó serial helyett loaderrel vagy crackkel oldotta meg.

A Microsoft problémája nem is az otthoni felhasználók, hanem hogy már céges környezetben is elkezdték ezt a módszert használni. Ott, ahol korábban még félve a hatósági ellenőrzéstől, simán kifizették a 30-40 ezres licenc költségeket, most letudják gépenként 1000 forintból, ami 10-20 gép esetén már jelentős megtakarítás. (25 db licencen 1 millió forintot lehet spórolni)

Nagy Péter

A cikkben az a legszánalmasabb, amikor azt próbálja bemesélni, hogy az ártól függ, hogy a szoftver legális-e.

Ja, pont emiatt vitáztam pont ugyanebben az olcsó Win10 licenc témában egy másik kollégával, aki szintén ezt a nótát fújta, hogy végeredményben azért illegális, mert a hivatalos dobozos vagy OEM MS Store licenchez képest túl olcsó. Na, ne már, akkor ezek szerint használt hardvert is illegális venni, mert lényegesen olcsóbb lehet, mint a vadi új.

A németek helyében nem vergődnék ezen. Ha majd születik az ügyben olyan jogerős német bírói ítélet, aki igazad ad ezeknek a licenchuszároknak vagy a MS-nak, akkor majd foglalkozni kell vele, de akkor is olyan szinten, hogy az EU előtt megtámadni, hogy kifejezett EU irányelvvel ellentétes, mert már az EU hozott ebbe a témában döntést, hogy már pedig igenis legálisak a használt meg újrahasznosított OEM licencek, hiába nem tetszik ez a MS-nak.

És ez nem csak a MS-ra vonatkozik természetesen, hanem az Ó Rák Kell, meg a Valve és a többi multi lekorlátozott szutykaira is, amik előre kizárják a licencszerződésben, hogy később eladd a licenced.

Illetve én a Windows-felhasználóknak is azt szoktam tanácsolni, hogy inkább linuxozzanak, ha egy mód van rá. Hacsak nem kell valami olyan életbe vágó munkavégzéshez (ami Win only szoftveren vagy driverrel fut), akkor ne vegyenek Windowst, ugyanis azzal, hogy megveszik, azzal támogatják a MS-tot ebben az agresszív, lehúzó, fogyasztóellenes, az usert semmibe vevő hozzáállását, támogatják a monopóliumát, végső soron saját magukat szopattatják meg, magukat hagyják megzsarolni, megalázni. Persze, aki mazohista, meg elvtelen-gerinctelen, annak hajrá, fizessen érte, szenvedjen ezekkel a problémákkal, vagy éljen fenyegetésben, legyen csak német bíróság meg náci licenchiénák által kriminalizálva.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem, a dobozos nem attól dobozos, hogy telepítőlemezzel és kézikönyvvel jön, ahogy rég. Hanem hogy bármilyen gépre felteheted, nem kötődik hardverhez, mint az OEM, nyilván lényegesen drágább is, főleg ha Prof, akkor egy vagyon, 80 lepedő. Doboz már nem is jár hozzá, csak egy termékkulcs, az .iso telepítőfájlt vagy Media Creation Tool-os nyomorékságot már a MS oldaláról töltöd.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Adott egy ilyen windowssal telepített gép, a windowssal együtt kiszedtem belőle a hdd-t, ssd a helyére. A telepítő szól, hogyha volt a gépen korábban telepített windows, ne írjak be kódot, válasszam a „nincs kulcsom” lehetőséget. Így teszek. A windows feltelepül, és az első netcstlakozáskor csendben, minden további nélkül aktiválja magát.

Ez akkor most egy hamisított (akármit jelentsen is ez) illegális windows?

Win10-nél az OEM kulcs általában a BIOS-ban van, onnan olvassa ki a telepítő. Mivel ugyanazon a gépen telepítetted újra, simán kiolvassa a telepítő BIOS-ból, és el is fogadja, beaktiválódik, mert nem volt hardverváltozás, alaplap, CPU, stb. nem változott. Ennek pont az a lényege, hogy ne kelljen semmilyen kulcsot beírogatnod. Egyébként érdekes, mert az én gépeimen ez nincs, legális Win10-zel jöttek, és mégis be kell írnom a kulcsot, de ez csak kényelmetlenség, mert simán elfogadja, beaktiválódik. Szóval nem érdekel.

Ilyen olcsósított Win10-em csak egy gépen van a sajátjaim közül, de ugyanolyan hibátlanul működik, idestova 2 éve. És ha szükség lesz rá, fritzeknek üzenem, hogy továbbra is ilyet fogok venni, legfeljebb óvatosságból nem eBayről, meg nem európai boltból, hanem valami másik, angol nyelvterülethez kötött nemzetközi árusítóhelyről, pl. scdkeys vagy hasonló oldal. Ezt úgy értve, hogy már 7+ éve  Linuxon vagyok, de ha valami speciális gépre vagy progihoz kell Windows, simán így fogom megvenni, a MS meg a németek a dákóm szopogathatják, két oldalról, egyszerre.

Bár nem sok szükség szokott lenni rá, nem csak a Linux miatt, de már amiatt sem, hogy a gépek 99%-a, ami a kezembe kerül, eleve valami OEM Windowszal jön, ha 7-8-8.1-gyel, annak a kulcsát is megeszi a mai napig a Win10 telepítő, vagy Win10-zel jönnek, akár OEM, akár refurb, stb.. Szóval olyan nagyon ritkán van, hogy valami zsír új, teljesen szűz gépre kéne Windows, de akkor meg nem fogok 40-80k HUF-nak megfelelő összeget kipengetni érte.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Biztos hogy nem a biosba sütött kulcs volt, talán nem voltam elég egyértelmű. A hdd-n levő windows egy ilyen 5 dolláros kulccsal volt aktiválva. Ha akartam se tudtam volna újra megadni mert már nem volt meg. A microsoft saját hatáskörben végezte el újra az aktiválást.

Na és ha itt az MS meg ezt írja, akkor most mi van?

https://www.microsoft.com/hu-hu/howtotell/software-digital-downloads

"Az Eredetiséget igazoló tanúsítványokkal (COA) együtt forgalmazott Termékkulcs-kártyákon kívül a Microsoft nem forgalmaz termékkulcsokat önálló termékként. Ha termékkulcsokat kínáló aukciós webhelyeket, online apróhirdetéseket vagy más weblapokat lát, az azt jelenti, hogy ezek a kulcsok valószínűleg lopottak vagy hamisak."

Nekem csak egy kérdésem lenne (azaz van folyamatosan): miért nem tiltják le azokat a kulcsokat, amik szerintük lopottak/hamisak? Ha nem is előre, akkor legalább a használatba vétel után valamennyivel.
Nem létezik, hogy nincs egy "listájuk" az általuk legálisan forgalomba hozott példányok kulcsairól, így kizárt, hogy ne tudnák megmondani darabra, hogy kinek a gépén fut olyan Win, amiért nem folyt be egy fitying sem az MS kasszájába. Ha meg tudják, akkor miért nem tiltják le?

Nekem van egy olyan elméletem, hogy nem olyan nagy baj az, ha mindenkinél Win fut, ha sokat, ha keveset fizetett érte, mert az a platform jelenlétét erősíti, és a bétateszt-tábort hizlalja.
Nekem úgy tűnik a Win10 rolling release bevezetése óta van az, hogy megszaporodtak az olcsó "újrahasznosított" licenszek (nem kicsit megszaporodtak), és mégsem hallani valós ügyeket ez ellen. Néha persze felreppen ilyen hír, mint ez is, de aztán ennyi, eddig egyszer sem volt folytatás.

Olyan ízű az egész mint úgy általában a politika. Biztos hogy van még valami a háttérben, amiről nekünk nem kell tudnunk. De az a rész több mint valószínű nem a felhasználók érdekeit szolgálja.

Amúgy tényleg jó a kérdés. A világ egyik legnagyobb software cége nem képes tenni ez ellen csak software úton semmit se? Nehéz elhinni. Azt inkább elhiszem hogy bizonyos keretek között, ami számára is  valahol haszonnal jár, nem akar tenni ellene.

Nekem csak egy kérdésem lenne (azaz van folyamatosan): miért nem tiltják le azokat a kulcsokat, amik szerintük lopottak/hamisak? Ha nem is előre, akkor legalább a használatba vétel után valamennyivel.

Elvileg ezek céges licencek, ahol az egész cég azonos kulccsal telepített, ha letiltják, akkor ott mindenkinek cserélnie kell, ami gondolom fájna.
 

Az MS 163 ezer alkalmazottjából egy sem tud egy olyan licenc kulcs rendszert kitalálni, amivel egy kódkészlet részeit kizárják, más részei meg tovább élnek?
Akkor nem a megfelelő embereket alkalmazzák. Valaki küldhetne nekik egy matematikust, vagy legalább egy regex-hez értő programozót, ha ez állna a háttérben.

De egyébként egyetértek, lehet valami olyan banális tervezési (licenc kulcs rendszer tervezési) hiba, amivel most ekkora volumen mellett nem tudnak mit kezdeni (kevés pénzből, hogy meg is érje harcolni).

lehet valami olyan banális tervezési (licenc kulcs rendszer tervezési) hiba, amivel most ekkora volumen mellett nem tudnak mit kezdeni (kevés pénzből, hogy meg is érje harcolni)

Mármint 10+ év alatt a 3. újratervezett rendszerük még mindig szar lett? Mert ugye már az XP-nél kezdődött ez az online aktiválással, de azóta a Win10 már a 3. sémát használja (a Win7-nél is váltottak egyet). Ez kb. olyan, mint amikor nyuszika zokog a tisztásnál, megkérdezi a medve, hogy mi történt, és az a válasz, hogy megerőszakolták, az erdő szélén - tegnapelőtt, aztán tegnap, és most is éppen oda tart.

Az MS 163 ezer alkalmazottjából egy sem tud egy olyan licenc kulcs rendszert kitalálni, amivel egy kódkészlet részeit kizárják, más részei meg tovább élnek?

Gondolom a mennyiségi licencelésű cégeknél a cégek nem akarnak 50 ezer kulcsot egyedileg kezelni, hogy melyikre gépre melyik van telepítve, a kompromisszumos megoldás az, hogy kapnak egyet, amit 50 ezer gépre telepíthetnek... biztos lehetne rá jó megoldás, de lehet, hogy ez a szoft-jogi dolog pont megfelelő mindenkinek, hogy ne adják el a licenceket a gépekkel együtt.

Nem mintha nagyon értenék a Windows-hoz, de elmesélem azt a történetet, hogy amikor a 2011-ben használatra megkapott laptopot a cég kb. 3 év múlva lecserélte egy akkori frissre, a régit leselejtezték és meg lehetett venni. Megvettem 80 fontért.

Nem azonnal, de néhány hét vagy 1-2 hónap után az addig 3+ évig mukkanás nélkül melózó Windows7 meg az Office elkezdett panaszkodni, hogy nincs aktiválva, bizonyára szoftver hamisítás áldozata lettem. Hát persze. Az Office használhatatlan lett, le is töröltem, a Windowst meg amikor néha ritkán elindítom, akkor panaszkodik, hogy nem jó.

Valahogy sikerült nekik elérni azt, hogy amióta nem csatlakozik a gép rendszeresen a céges hálózatra, a céges licencel telepített Windows erről tud. Az már csak választás kérdése, hogy erre mit lép. Az Office pl. keményebben reagálta le a dolgot. A Windows is csinálhatná azt, ez csak döntés kérdése.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ez a KMS működése, a gép 6 hónapra "lízingeli" a (céges) KMS szervertől a Volume License-es win licenceket, így a kifutó gépek licenceit a cég újra tudja hasznosítani. Ez a cégnek jó így.

Viszont ha brand laptopról van szó, akkor kb. 99.9%, hogy volt a gépen eredetileg is egy OEM win licenc, amihez a kulcs a BIOS-ban meg is van, amivel simán használhatod. Csak most egy Volume License-es (jó eséllyel Enterprise) win van a gépen, amit le kell cserélned a gép OEM licencének megfelelőre (ami meg valószínűleg Professional, de az alján levő cimke tájékoztat erről).

Persze, a HP küldött is újretelepítő DVD-t, Win7 Pro-val, ha jól emlékszem.

Nem is ez a kérdés, hanem azt akartam mondani, hogy ha egy céges rendszergazda elkezdi eladni a jófogáson a céges kulcsokat, akkor ezt, ha akarnák, le is tudnák kezelni az MS-nél, nem csak az a lehetőség, hogy akkor minden gép, azok is, amiken legálisan van a kulcs, legyen lebombázva távolról.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Jó csak ha a Windows is bekeményítene akkor nem használnának ennyi illegálisat, mert azért a pár ezres kulcstól van még lentebb... Sokan azt sem ismerik, hogy licence kulcs, találta torrenten... Szóval ha ezeknek beállna a gép akkor lehet a teljes Windows használó közösség akár 20-30-40%-ot is esne. Akkor nem ez lenne az elterjedt, nem lehetne ezeket eróltetni minden fele mert csak ezekhez értenek az emberek... Szerintem ezt már az MS régen lenyelte és együtt él az illegális használattal mert úgy sem a Windows-ból él meg, hanem az Office, az online szolgáltatások és egyéb méreg drága vállalati szoftverek adják neki a bevételt. Amúgy az XP óta szerintem sokat javult a helyzet a legalitás felé. Őszintén még Win7 azt hiszem megnéztem, ott volt valami OEM kulcsos BIOS imitálás ami aktiválta, de Win10 nem is próbáltam van-e. Magamnak megvettem géppel ami kell ( laptopok, asztalik ) amúgy meg Linuxon dolgozom. Még O365 is van, bár szinte semmire nem kell. Ügyfélhez meg egyértelmű OEM vagy REFUB.

Feltehetőleg befolyt. Tudtommal (de igazítsatok ki, ha tévedek)  a legtöbb ilyen használt OEM kulcs nagyvállalatoktól került ki, amelyek beszerezték a gépeket, rajtuk OEM licencekkel, de nem azt használták fel, hanem a válalati tömeges licenceket. Ha ez így van, akkor tulajdonképpen a cég kétszer fizetett a Windowsért, és csak egy példányt használ. Ha ez tényleg így van, akkor ez nem hamis Windows, így a Microsoft kiszűrni sem tudja, alapja sincs rá, mert megkapta az árát még az OEM resellertől.

Az már más kérdés, hogy ezek az OEM kulcsok hogy kerültek ki a cégtől, a cég adta el, vagy egy élelmes IT-s szépen összegyűjtötte a kulcsokat és piacra dobta. Ez esetben valóban lopott, kérdés, hogy ténylegesen kára lesz-e valakinek vagy sem.

Probléma ezekkel legfeljebb akkor lehet, ha pár év múlva a cég megszabadul ezektől a gépektől és használtan értékesíti, a vele járó OEM Windowszal együtt. Viszont az már használatban van.

Nono, az ms féle refurbished az az, amikor kedvezményes áron adnak el újra egy oem licenszet ugyanarra a gépre, aminek már volt licesze egyébként is. 
https://pcarena.hu/tudastar/windows-mar

Ha jól értem a cégeket húzzák le. Mert a már win licensszel rendelkező használt pécénél esetleg nincs a számlán külön feltüntetve a win és a mégegyszeri megvetetéssel lesz papír róla, hogy van a géphez. És ezért kapnak egy második coa matricát
https://www.technimax.hu/blog/erdekessegek/mar-windows-licenc-mi-miert-…

Mondjuk eleve, egy előtelepített win-nel jövő gépnél sem tudom, hogy bárhol fel van-e tüntetve a számlán, hogy van windows rajta. Átverésszagú az egész, a hazug régi bsa szoftvernyilvántartós "razziák" mentén. Pláne win 8 óta, amikor az előtelepített win egyedi kulcsát tartalmazza a bios (a gyártó nem azzal aktiválja, hanem egy közös univerzális gyártói kulccsal).

A MAR csak a szokásos add el százszor projekt része. :) 

When is a new Windows operating system license required and when is one not required? 
A new Windows license is not required for a refurbished PC that has:
1. The original Certificate of Authenticity (COA) for a Windows operating system affixed to the PC, and
2. The original recovery media or hard-disk based recovery image associated with the PC.

 

...

A new Windows license is required for a refurbished PC if:
1. The refurbisher did not obtain the original recovery media along with the system to be refurbished or
2. The PC does not have a hard-disk based recovery image.
The refurbisher must purchase a new Windows license in order to provide the purchaser of the refurbished PC with a genuine, licensed version of 
Windows on the PC.

http://download.microsoft.com/download/f/5/5/f5549310-dbce-4762-aa1a-a2…

Azaz ha eltűnt az "eredeti" telepítő lemez/helyreállítási partició cseszhetik a gépre ragasztott COA-t (a licencel együtt amit igazol :)), jöhet a másik matrica és csak úgy adhatják el. :)

Lehet máshogy is csak az böri

Az a böri történet azért nem olyan egyszerű. Mert ők harmadik félként másoltak szoftvert és az a copyright csapda, hogy hiába érhető el akár a gyártó weblapján az a szoftver, harmadik fél nem készíthet belőle példányt, hogy átadja másnak. Ha a user saját magának tölti le és írja ki, pláne az ms oldaláról, akkor az nem böri. Meg ugye a logókat, termékneveket rátenni sem volt jó ötlet, mert azért is mehet a sírás. Meg ugye, hiába adták gyártási költség áron, de mivel pénzt kértek érte, ezért rájuk verték, hogy hamisítanak.

Az ms esetén az a komplett vicc, hogy teljes ködösítés megy. Azt mondják a coa magában nem licensz (pedig kb ez az egyetlen kézzelfogható része). A szoftver magában nem licensz (ez még jogos is). A coa és a szoftver is csak akkor licensz, ha ők épp úgy gondolják (ez kifejezetten átverésnek tűnik). A digitális licenszes dolog meg még plusz csavar, mert ahhoz meg semmi sem jár, talán max egy emall, ami amúgy semmi bizonyító erővel nem bír. 

Ilyen szempontból, legalább az eu területén kéne egy fenékbe rúgás, mert teljesen követhetetlen és kézzel foghatatlan az, amit a cég művel. Konkrétan átveri az ügyfeleit évtizedek óta az ms. Legyen egyértelműen definiálva a szoftver licensz és hogy az milyen fizikai és digitális formában mozgatható. A licenszhez való szoftver a licenszhez való mellékelése pedig sehogy se lehessen jogségtésnek beállítható.

A new Windows license is not required for a refurbished PC that has:
1. The original Certificate of Authenticity (COA) for a Windows operating system affixed to the PC, and
2. The original recovery media or hard-disk based recovery image associated with the PC.

Megint csak érdekességképpen mondom, hogy a múlt hónapban vett új laptopomon egy fia matrica nincs.

Se Intel Inside, se designed for Windows 2021, se certificate of authenticity.

Az sdd-n van egy system restore partíció, de a beidézett AND kapcsolat miatt ezek szerint nem jó semmire. Illetve most még jó, én használhatom, de ha eladom a gépet valamikor, akkor a következő tulaj majd vehet új licencet?

Ügyes.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nem is azt mondom, hogy nem megy rá fel, hanem azt, hogy a fent írt feltételeknek nem felel meg, tehát a beidézett szabály alapján ha eladnám, akkor az új tulajdonosnak elméletileg kellene egy új Windows licencet vásárolnia.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

miért nem tiltják le azokat a kulcsokat, amik szerintük lopottak/hamisak?

Nemhogy nem tiltja, de ha az MS kulcsellenőrző szerver vissza is dobja az office kulcsot, hogy nem jó, akkor az egyébként segítőkész akcentusos hölgy szépen bediktálja az aktiváló kódot, miután megjegyezte, hogy látja, többször használták már ezt a kulcsot.

Ez meg a másik. Ez a német bírósággal meg átlag emberek kriminalizálásával nagyon gáz operálni a MS-nak, meg az ilyen licenchiénáknak. Ha a MS úgy érzi, hogy kár éri, akkor tiltsa le azokat a kulcsokat, amik szerinte nem megfelelő forrásból vannak. Így aki ilyeneket vett, az simán elbukná, de nagy kár nem érné, mert nem adott érte túl sok pénzt se. Ez az egész jogászkodás csak szánalmas.

A másik, ha a MS akarná, hogy beszüntetné a forgalmazókon keresztüli forgalmazást, és vagy csak OEM lehetne venni kész új konfigurációval hivatalos MS-os partnertől, vagy csak a MS-tól közvetlenül a Store-jából. Sehonnan máshonnan. Ez nagyban leegyszerűsítené a kérdést. Persze az EU-s gyakorlat alapján még mindig nem lenne jogszerű, mert a használt licencet továbbra is el lehet adni, még mindig itt tartunk.

Igazából az van, hogy minden felhasználó megéri a MS-nak. Még a lopott totál warez is, mert abból ugyan pénzt nem láttak, de legalább akkor se más OS-t használ a user, növeli a MS-os részesedést, dominanciát, hozzájárul ahhoz, hogy egy csomó fejlesztőcég meg hardvergyártó továbbra is csak Windowsra adjon ki szoftvert, drivert. Nekik az sokkal rosszabb, ha valaki inkább feltesz Linuxot, vagy vesz Macet, androidos eszközt, iAkármit, játékkonzolt, mert attól se látnak egy buznyákot se, de a hegemóniájuk is gyengül ezekkel a userekkel, mert ha egyszer felfedezik, hogy van élet a Windowson túl, akkor nincs több beetetés. Épp ezért van, hogy a Win7-8-ról történő ingyenes Win10 upgrade-elési időszak rég lejárt, de mégis megy az upgrade, a Win10 telepítő a mai napig beveszi a Win7-8-as kulcsokat, sikerrel beaktiválódik vele.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A Microsoft számára valódi értéket képviselő, szürkepiacon nevetséges áron forgalmazott kulcsok túlnyomó többsége Visual Studo Subscription (aka MSDN)-ból származó MAK kulcs, ami lehetőséget biztosít X telepítésre.

Ezeket szépen kiárusítják a munkavállalók vagy tanulok a világ szerencsétlennebb felén. 

From October 26th, it will be possible to download the download version of Windows 8 Pro for 29.99 euros from the Microsoft Store. However, this is an upgrade version of Windows 8 Pro.

https://www.pcwelt.de/news/Microsoft-Windows_8_Pro_fuer_29_99_Euro_erha… :)

Nem lopott.

Ja, ez nagyon tuti. Volt. 9 évvel ezelőtt. Akkor is egy korlátozott, rendkívüli akció keretében. Egyébként ez lenne az az ár, amiért a Win10 Home-nak mennie kéne alapáron. Ez az a szint, hogy bárki polgár azért elő tud teremteni ennyit, meg az az az ár, amit az emberek inkább hajlandóak kiadni, mint hogy ilyen-olyan product key oldalról vagy eBay-ről vegyék vagy trükközzenek.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

arvato distribution GmbH
Benzstrasse 5-7
33442 Herzebrock-Clarholz
Germany
 
Részösszeg 29,99 €
VAT 4,79 €
Összesen 29,99 €

 

 

nekem magyarul küldte 2013-ban, akkor ez lopott? Honnan tudom meg, hogy lopott-e?

Az eladótól, az árából? Ha a lopott kulcsot 40.000-ért árulja valaki, akkor nem lopott?

Ha a nem lopott kulcsát valaki eladja nekem 5000-ért, mert sosem használta, mert linuxot használ, akkor az lopott?

Nincs már matrica sem, honnan tudjuk, hogy lopott, hamis a kulcs? Áfás számlát kapok róla, attól még lehet hamis, nem?

Ne értetlenkedésnek vegyétek, hanem komoly kérdésnek.

 

Egyébként a windows 10 home, ami járt a laptopomhoz, azt upgradeltem fel vele. Ez kb a negyedik gépem, amit win 10 pro-vá upgradeltem. Persze, egyszerre csak 1 gépen volt aktív.

Azon nincs is mit értelmezni. Ez a szabályos, hivatalos beszerzési mód, ami a MS szerint is megfelelő, nem kell kapjál semmit, ott a termékkulcs, az bizonyítja, hogy tőlük van közvetlenül. De akkor miért nem tesznek hozzád hasonlóan az emberek? A válasz rövid és drámai: mert drága. 40-80k HUF, bár azért vannak akciók, főleg OEM-nél. Ez az ár azért elég érvágás, csak egy alap szoftverért, OS-ért, ami önmagában nem nagyon nyújt semmit, csak tele van rakva reklámokkal, telemetriával, és tesztelheted instabil rollingként. Így ha Windows kell, akkor a legtöbben alternatív beszerzési forráshoz folyamodnak, termékkulcs-árusítókhoz főleg, ezeken csak néhány ezresbe kerül. Na, most ők lettek befenyítve büntetőeljárással.

Nyilván ha van pénze valakinek, akkor minden egyszerű. Bemész az autószalonba, és gördülsz ki a neked tetsző luxusverdával, nagyon nem kell mit értelmezni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Úgy voltam vele, hogy munkához is használom, desktop, legyen akkor minden legális rajta, az a 40k nem vág földhöz, cserébe minden program legális a gépemen. Tökre megértem, hogy a legtöbb embernek ez drága, szerintem olyan 20 ezer forint lenne a reális ára a Windows 10 Home-nak.

Az a 10 ezer forint is szép pénz, főleg, ha ennek hatására több olyan ember is megveszi, aki 40k-ért nem vette volna meg. Azért ha elkezdünk szorozgatni, hogy 10k HUF × pár száz millió új user, az azért félelmetesen gigászi összegre kijön. Egyébként meg ezt írom én is, de én gúny nélkül írtam, hogy Linuxot érdemesebb használni, legalábbis azoknak, akiknek a pénzkereseti munkája, vagy valamije nem kíván meg Windows only rendszert. És nem is az a lényege a Linuxnak, hogy nem kell érte fizetni (mert kell, csak az időddel), hanem hogy az ember a saját rendszerének az ura, és minden részében testreszabhatja, kiépítheti a rendszerét, anélkül, hogy multik supportjára vagy supportbeszüntetésére kelljen számítaniuk, nincsenek a háttérben sunyi spyware kódok, meg hátsó kapuk. A Linux egyébként is egy sokkal rugalmasabb, skálázható rendszer.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nézd, Linux-szal már az Alaplap magazin floppy melléklete óta foglalkozom hobbi szinten, munkára illetve otthoni dolgozásra mégis a Windows-t használom, mert egyszerűen works4me. Vannak linuxos szervereim, de azokat szervernek használom, nem desktop munkára. Lehet mögé ideológiát rakni, én úgy vagyok vele, hogy közel 40-hez az időm az ami a legértékesebb. Minden idő, amit azzal töltök, hogy a rendszert reszeljem, ahelyett, hogy kreatív munkát tudjak végezni (vagy egyszerűen csak játszani) az nekem veszteség. Pénzt könnyű szerezni, időt nem. Ugyanezért veszek meg egy szoftvert, ha azzal normálisan, hatékonyan tudok dolgozni. Megértem, ha valakinek máshol vannak a preferenciái, nekem itt.

Ez a works4me azért nem érv, mert erre meg itt többen azt tudjuk írni, hogy works4us, mármint a Linux. Hidd el, semmi baj nincs vele, teljesen élhető alternatíva hosszú évek óta. Ne az Alaplap magazinos időkbeli tapasztalatod vetítsed ki rá, azóta sokat fejlődött, és az IT iparág is sokat átrendeződött, hardveresen és szoftveresen is. Teljesen el lehet hagyni ma már a Windowst, nagyon-nagyon speciális eseteket kivéve, ha el tudod engedni azt az 1-2 progit, ami csak windowsos, és hajlandó vagy helyette más alternatívát megszokni, meg nyitott vagy az újra.

Mint írtam, Win10-zel nem is az ára a baj, mert sok géppel alapból jön az OEM változat, meg a topikban szóban forgó kulcsok vétele se egy nagy összeg. Hanem hogy egy multi tart a markában, és megszabja, hogy mit csinálhatsz a gépen, mi lehet támogatott, mi mikor frissüljön, stb.. Igen, ez elvi kérdés, de nem legyártva, hanem fontos szempont. Így én akkor is Linuxot használnék elsősorban, ha a Win10 tök ingyen lenne. Ugyanez a véleményem a MacOS-ről is.

Az meg, hogy azt hatékonynak érzed, amit évek óta megszoktál, az nem jelent semmit, mert becsapós a pszichológiája. Ha azt szoktad meg, akkor azt érzed a leghatékonyabbnak, akkor is, ha nem az igazából.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Én pontosan ugyanezen okokból használok Linuxot desktopon. Works4me :). A Windows megbízhatatlan, a kényszerített frissítések idegesítőek, stb. Ugyanazon a vason Linuxot használva jelentős időt takarítok meg pl. fordítási időben. Java-s környezetek esetén a teljesítménykülönbség akár 100% is lehet, pl Android projekt fordítás pontosan 2x gyorsabb linuxon. A vásárolt szoftvereim futnak Linuxon is :)

Játékra pedig Windóz, mert works4me :)

4-5 évente egy napot szánok a telepítésre az otthoni gépem esetén (kb. ennyi évente veszek új gépet) és a finomhangolásra. Utána hetente egy yay -Suy. Akinek nincs ennyi ideje, az tényleg ne linuxozzon.

Melóhelyi gépen pedig legalább 50%-ban több időt tudok linux alatt munkára fordítani, mint windows alatt. Próbáltam mindkettőt.

Szerkesztve: 2021. 03. 20., szo – 21:07

Próbálják a lobbisták összemosni a cégek és iskolák mennyiségi kulcsait ellopó trógerek szórakozását a valódi használt licenszekkel. Régi Ms stratégia, tartsd bizonytalanságban az embereket és azok majd megveszik többszörös áron vagy többször is ugyanazt, csak hogy ne legyen félelem attól, hogy majd rájuk töri az ajtót a bsa meg az fbi. Mindig is zavaros és ellentmondásos volt a tőlük elérhető információ. Anno az oem-ek kapcsán is ment a kavarás, hogy nem legális magában megvenni, aztán az sem volt igaz. Meg abból is volt több fajta. De sokan beszopták és félelemből vettek "dobozost" 2-3x áron.

Nem ismerek zavarosabb licenceléssel dolgozó céget a Microsoftnál. Anno egy alapvetően kicsi céghez hívtunk szakembert, hogy mondja meg, hogy lehet-e jobban csinálni a licencelésünket, mint ahogy épp csináljuk. Ugyan közben felmondtam, de úgy emlékszem nem tudott érdemben segíteni.

Vásároltam egy 8 éves használt üzleti asztali gépet.
Van a házon egy eredeti Windows 7 PRO OA matrica. Minden hardver eredeti a gépben. Most akkor ezt használhatom legálisan, vagy nem?
 

Számlám van a számítógépről, viszont külön a szoftverről nincsen papírom. (Hirdetve úgy volt, hogy bizony ez egy legális win 7, de ugye...)

Vélemények?

Ha brand gépet/laptopot veszel (vesz a kereskedő), amihez jön az OEM windows, akkor ott egy tétel lesz az ez egész gép, windowsostul. És amikor kiszámlázzák neked, ott is így lesz.

Ha a kereskedő rakna egy általa eladott gép mellé az OEM windowst (nem tudom, hogy ez egy hivatalosan létező megoldás-e még), akkor ott külön tétel lenne a windows, mivel a kereskedő is így vette.

Szerintem nem eszik ilyen forrón, még SAM bácsinak is elég licensz igazoláshoz a COA, van nekik szipi szupi product key tooljuk amivel mindent is látnak a kulcs történetéről. És az OA arról árulkodik, hogy brand gép SLP kulccsal aktiválva. ) (Ha a kulccsal próbálják aktiválni akkor Offline Activation azaz telefonos aktiválás lesz ;)

Szerkesztve: 2021. 04. 21., sze – 14:54

EUROPEAN COMMISSION
DIRECTORATE-GENERAL FOR COMMUNICATIONS NETWORKS, CONTENT AND TECHNOLOGY
Media Policy
Copyright
Brussels
CNECT.I.2/ZD

 

we understand that you are enquiring about the possibility to legally use a computer program acquired through the sale of a used license, such as for Original Equipment Manufacturer (OEM) software.
A reply to your question would be case specific and depend on different factors, which would have to be assessed on a case by case basis.
In copyright law, the principle of exhaustion of rights for software is established in Article 4(2) of the Computer Programs Directive 2009/24/EC1. It provides that the first sale of a copy of a program in the EU by the rightholder or with his consent leads to an exhaustion of the distribution right. This means that a rightholder, who has marketed a copy in the territory of a Member State, loses the right to rely on his distribution right in order to oppose the resale of that copy.
The case law of the Court of Justice of the European Union confirms that the rule of exhaustion applies to the sale of both ‘tangible’ (CD-ROM) and ‘intangible’ (digital) copies of a computer programme (see for example the judgment C-128/11 (“UsedSoft”)2, as mentioned in your enquiry). The CJEU has also interpreted widely the notion of ‘sale’, which gives rise to the exhaustion of distribution right.
As you have noted, the Court has also set specific conditions under which a re-sale of ‘intangible’ copies is legitimate:
- the copyright holder authorises the downloading of a copy from the internet,
- a fee paid is intended to enable the copyright holder to obtain a remuneration corresponding to the economic value of the copy of the work
- the rightholder concludes, in return for payment of a fee, a licence agreement granting the customer the right to use that copy for an unlimited period.
1 Directive 2009/24/EC of the European Parliament and of the Council of 23 April 2009 on the legal protection of computer programs
2 See CJEU, judgment of 3 July 2012, Case C- 128/11, UsedSoft GmbH v Oracle International Corp. (Grand Chamber); see also judgment of 12 October 2016, C-166/15, Aleksandrs Ranks vs Microsoft Corp.
2
- the acquirer of the original copy of the computer program makes the own copy unusable at the time of its resale.
However, without prejudice to the Computer Programs Directive and the EU Case-law mentioned above, specific conditions and restrictions on the use of the computer program in the license agreement may also apply and have an impact on whether there is an exhaustion of distribution right or not. For example, if there are specific provisions that prohibit marketing the OEM software in the EU, the used software cannot be re-sold without the authorisation of the rightholder in an EU Member State.
Therefore, it would have to be established whether the computer program has been legally marketed in the EU, whether there has been a first ‘sale’ of the computer program and whether the above mentioned specific conditions set out by the Court apply. Only then the distribution right would be exhausted and a re-sale of the computer program would be legal. Such an assessment would require a case-by-case analysis and, if needed, you may want to get legal counsel in your country.
We hope that you will find this information useful.

Yours faithfully,
Marco GIORELLO Head of Unit Electronically signed

 

Commission européenne/Europese Commissie, 1049 Bruxelles/Brussel, BELGIQUE/BELGIË - Tel. +32 22991111
Office: BU25 01/095 - Tel. direct line +32 229-94021
########@ec.europa.eu

Elöljáróban:
cégszerűen nem használtam soha ilyet, privátban viszont teljesen elfogadhatónak gondolom. És külön is választanám a kettőt.

Privát:
Ha van egy több országban jelenlévő webshop cég, aki rendelkezik TV hirdetésekkel, reklámokkal, és az oldalukon találok termékkulcsot olcsón, hát akkor én vagyok a jóhiszemű vásárló: megveszem, kapok számlát, és használom a terméket. Magán céljaimra. A szoftvergyártó pedig ne velem foglalkozzon, hanem azzal a céggel, aki eladta nekem a hamis(?) licencet. Ha akarja a gyártó, vonja vissza a licence kulcsot, na bumm, buktam pár ezrest (néha még annyit se).
Legközelebb majd megfontolom melyik utat választom.

Üzleti (nem a licencekkel kereskedés, csak cégszerű használat):
Mivel itt profitszerzés történik (sőt az a cél), másképp kezelném a dolgot. Amennyiben egy cég nem képes kitermelni a saját legális működéséhez szükséges anyagiakat, akkor gondolkodjon el a létezéséről. Különösen, ha nem a többezer dolláros server licencekről van szó, hanem pár százas kliens licencekről. Annyira ne akarjunk már sóherek lenni, hogy a szürkezónával(?) kockáztatjuk a céges működést.

És akkor megint visszaérkezünk a nyitókérdéshez: szabad piacon több helyről is megvehetem a terméket (itt most pl. a windows licensz) mivel főleg a microsoft érdeme h. átlathatatlanná tette a licenszbeszerzés módját és fajtáit a mindenféle 3rd party partnerek és közvetítők bevonásával. Innentől miért is én vagyok akit le kell ültetni, mert megkeresem a szabad piacon legálisnak tűnő lehetőségek közül jóhiszeműen a legolcsóbbat, annak reális elvárása nélkül h. háttérnyomozást folytassak le arról akitől épp vásárolnék?

Teljesen rosszul gondolkodsz.

Egy céggel szemben alapvető elvárás, hogy mivel gazdasági tevékenységet folytat, "for profit" tevékenykedik, ezért minden egyes nyavalyás döntését úgy hozza meg, hogy azzal a cég számára elérhető legelőnyösebb utat válassza. Ez azt jelenti, hogy az kurvára nem sóherkedés, ha egy cég kimegy a "piacra", és megnézi, hogy pontosan ugyanazt a terméket hogyan tudja a legolcsóbban beszerezni. Épp ellenkezőleg: ez a versenypiac lényege. Arról lehet elmélkedni, hogy ha az A) meg B) választás valójában nem pontosan ugyanazt a terméket/szolgáltatást adja, akkor valóban egyenértékűek-e. De egy MS licenc pont nem ez a kategória.

a szürkezónával(?)

Ez a FUD. Kereskedelmi forgalomban vett, "számlás", a szoftver gyártója által műszakilag elismert (ie: a szoftver elfogadja, a Windows aktiválódik ez alapján) licenc esetén semmilyen oka nincs a cégnek azt gondolni, hogy ez szürkezóna lenne.

Amennyiben egy cég nem képes kitermelni a saját legális működéséhez szükséges anyagiakat, akkor gondolkodjon el a létezéséről. Különösen, ha nem a többezer dolláros server licencekről van szó, hanem pár százas kliens licencekről. Annyira ne akarjunk már sóherek lenni, hogy a szürkezónával(?) kockáztatjuk a céges működést.

Ha rizikós a használt licenc, nem biztos, hogy legális vagy nem, akkor megértem, hogy egy cég el akarja kerülni ezt a kitettséget.

De mi van akkor, ha nem szürke az a zóna, hanem fehér, és a cég legálisan működik az 5 eurós licencekkel is?

Cégvezetőként, ha ugyanazt a szolgáltatást megkapod két különböző áron, akkor melyiket választanád? Ha a drágábbat, akkor miért?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Teljesen jogos, amit írtok @vl és @gee.

Az egyetlen gond, hogy itt elmélkedünk rajta, mert nem látjuk tisztán a helyzetet. Pont ez alapján a saját cégembe inkább megvenném "plecsnivel" drágábban, minthogy magyarázkodnom kelljen egy erre kihegyezett jogász bandának.

Amint lesz egy egyértelmű és védhető álláspont, hogy egy ilyenért nem hurcolják meg a céget/embert, nemcsak használnám, de a szabad piac elve alapján fel is vásárolnám az akciós licenceket és az ügyfeleimnek viszonteladnám megfelelő profittal.

Annyira ne akarjunk már sóherek lenni, hogy a szürkezónával(?) kockáztatjuk a céges működést.

Mennyire jogos az az elvárás, hogy minden cégnél meglegyen az a kompetencia, hogy meg tudják különböztetni a jogszerűen eladott licencet az illegálistól? Ha cégként vásárolok, kapok számlát működő vállalkozástól, és nincs egyértelmű utalás, hogy ez márpedig kalóz példány, akkor mit kellene még tennem?

Én megígérem, hogy a cégemnek csak számlával fogok licenceket venni, és csak olyan helyről, ahol az Opten szerint nincs red flag, úgyhogy amíg a Microsoft nem ad ki egy pecsétes whitelistet arról, hogy kitől szabad vásárolni, addig az auditor kinyalhatja a seggemet. :)