( TCH | 2021. 03. 23., k – 12:09 )

Rust eseteben de.

Maximum egyes emberek esetében de.

Azert azt neked is be kell ismerned, hogy az elmult cca. 50 ev nem mult egy nyomtalanul a C-n.

Nem hát, ez is fejlődött.

En szeretem a C-t, foleg a bantoan egyszeru syntax miatt. Meg a jo teljesitmenye miatt, hogy kb. majdnem assemblerben irsz kodot. De az osszes tobbi, na az egy okadek igy anno 2021-ben.

Ennek megfelelően C-ben lowlevel kódot írunk, nem az összes többit. Egyébként a teljesítmény és az egyszerűség mellől kihagytad a hordozhatóságot.

de osszessegeben egy modern platformmal nem tud versenyezni.

Miben nem tud velük versenyezni? Teljesítményben? Hordozhatóságban?

Ami nagyon ut, az a borrow checker. Mert a Rust ugye alapvetoen egy garbage collectorral indult anno. Ez az otlet, hogy legyen tulajdonosa minden objektumnak, ez egy nagyon uj otlet, es a GC kidobasa is ennek a kovetkezmenye. Meg a buffer under/overflow is. De emellett meg a multi-threading problemat is megoldja az, hogy csak 1 thread lehet a tulajdonos. Emellett meg lehet frankon extra optimalizaciokat csinalni forditoban, hiszen a fordito pontosan tudja a kod forgatasakor, hogy az adott blokk modosithatja-e az objektumot. Meg meg rengeteg egyeb jon ebbol az otletbol, hogy igenis legyen tulajdonosa minden objektumnak.

És hol jönnek ezek be, ha épp mikrokontrollerre írsz hordozható assembly-t? Én komolyan nem értem, hogy miért mindig a C-vel hasonlítják össze a Rust-ot, amikor teljesen másra valóak.

Emellett a Rust szakitott az OO modellel is. Ez megintcsak egy nagy lepes volt. Nincs oroklodes. Van adat (struct), van interface (trait) meg van implementacio/kod.

Az OOP is nagy varázslat volt, hogy az majd minden problémát megold, amit C-ben nem lehetett...aztán kiderült, hogy messze több problémát hozott, mint amennyit megoldott, mert az emberek nem tudták használni. A C meg maradt. Időről-időre megpróbálják leváltani a C-t, de eddig még senkinek sem sikerült, pedig sok nyelv és sok paradigma próbálta.