( nns | 2021. 03. 02., k – 13:14 )

Csak nem a bürokratákra fogja, hanem gondolkodik hiszen amelyik EU tagállam vezetése ebben a helyzetben az EU-t szidja az magát is elítéli. Az EU stratégiáját megszavazták a tárgyalások eredményével tavaly novemberben elégedettek voltak. Ha tavaly megegyeztek, hogy az első negyedévben az eü személyzetet és a kritikus csoportokat fogják átoltani (márpedig ebben egyeztek meg) akkor ez teljesült is. Ettől még a Kurz által felvetett problémák léteznek de ezekkel már foglalkoztak. Tegnap a rádióban két egymást követő hír volt. 1. Megmenekültünk jön az Orosz vakcina! :) 2. Sokkal jobb helyzetben vagyunk a 2. hullámhoz képest mert a 3. hullámra átoltottuk az eü személyzetet, és a legkritikusabb csoportok jó részét. Azt nem említették, hogy a most érkező vakcina már nem segít a 3. hullámban (lásd Kásler a Blikk-nek). Ami tényleg segítség volt azt mind a központi beszerzésen keresztül kaptuk. Igaz azokról nem kaptunk a szállító kamion minden mozzanatáról hírt mint az orosznél ellenben 250 ezer embert kétszer be tudtunk oltani vele és már "védettek".

Az EMA kritikája jogos, az FDA most is gyorsabban lépett a Janssen engedélyezéssel. Kíváncsi leszek mikor jön az EMA engedély. Pfizernél ez 10 nap volt (FDA: dec 11, EMA dec 21) Én azt gondolom semilyen nyomásra sem szabad egy EMA szintű szervezetnek feladnia a szakmai színvonalát. Azt lehetne vizsgálni, hogy az FDA miért végzett előbb. Hamarabb kezdte? Gyorsabb? Hatékonyabb? stb.

A másik kritika a gyártókra irányult. Ez is jogos csak ez volt a várható. Egy csoda lett volna, ha ebben a helyzetben nem lennének problémák a gyártással. Szuper ha szeretne még kapacitást. Van jó példa is például a Sanofi. A nyártól Pfizert fog csomagolni. Ez már valami. De nézd meg 5-6 hónap kell neki, hogy ezt meg tudja tenni. A nyárra már nem a szállítással lesz a gond...

Úgy látszik erre a kommunikációra van vevő, havonta elsüti aztán vagy gyártanak majd valamit vagy nem :)