( Raynes | 2021. 01. 03., v – 22:32 )

Saját maga által lefektetett, de kényszerből, mert ebből a gyerekmunkából volt már botrány korábban is, azért fektette le. Egyébként nem tartom kizártnak, hogy 14 éves legálisan dolgozhat Kínában. Magyarországon 16 a munkavállalási korhatár, 15 évesnél csak nappali tagozatos hallgató nyári munkát vállalhat, ezalatt meg csak ilyen reklámozási, egyéb tevékenységben lehet munkaviszonyban a gyerek, de azt már csak gyámhatósági engedéllyel.

Bár szerintem a 16 éves is fiatal, egy gyereknek 18 éves koráig iskolában a helye, hogy tanuljon valamit, értsen valamihez, és ne úgy kezdje már olyan fiatalon, hogy másnak a biorobotja, meg gyártósori minimálbéres csicskája. Ez alól csak egy kivételt tudok elképzelni, hogy ha hivatalosan is nettó értelmi fogyatékos. Egyébként szépen tanuljon, nem érdekel, hogy ő nem olyan okos, figyelemzavaros, meg képességhiányos, meg szeretetre van szüksége, ha valamire vinni akarja az életben, akkor nem gyerekmunkás rabszolgaként kezdi. Ha más nem, valami használható szakmája legyen, vagy valami képességét fejlessze. Aztán ha tényleg felnőtt, biorobotnak önként elmehet, ha már annyira nincs semmi más kilátás, de legalább adott magának egy esélyt.

Meg én ezt a cégeknek is javasolnám, hogy ezt a Kínába, Indiába, Kukutyinisztánba kiszervezést felejtsék el. Valóban, szarrágás keretében megspórolnak vele valamennyit, de egyrészt PR-nak, gyártási minőségnek jót tenne, helyieknek munkát adna, meg nem az van, hogy betelefonál az ember ügyfélszolgálatra, aztán a 100. érthetetlenül gügyörgő indiai hülyét kapcsolják, lásd Microsoft. Rágják a szart a vezér céges autóján meg luxusjuttatásain.