( Ritter | 2021. 01. 01., p – 17:17 )

Huawei is minden jel szerint 2019-ben lenyomta volna a Cisco-t, és a mobiltelefonok piacának királya lett volna, még az iPhone piacba is beleharapva. Majd láthatatlan kémcuccokat "találtak" az amerikaiak benne, jöttek a szankciók. Az amerikai Google kirakta a hivatalos Android világból, maradt az AOSP és Huawei saját Google alternatívái. Ezután nekiesett az amerikai nagypolitika a hardver oldalnak is. A lassan Qualcomm -verővé váló Kirint ellehetetlenítették és ma már egyáltalán nem úgy állnak a dolgok, hogy bármelyik piac amerikai királyát megfosztaná a trónjától a Huawei. 

Ezért nem vagyok annyira biztos a Telegram sikerében. 

A Facebook-kal az a fő probléma, hogy az amerikai belpolitikába is beavatkozik. A republikánusok most nyilván nem kedvelik. Ahogy a Twittert sem. Nem is értem, hogyan képzelte Trump, hogy olyan cég termékén keresztül kommunikál ami nem republikánus tulajdon. Miért nem vették meg a Twittert? 

Egész Amerikának ártani fog ez hosszú távon meg a külföldi konkurensek előbb utóbb a beviszályokba kapaszkodva fogást fognak találni az már csak brandek, a szoftverek és szolgáltatások szintjén létező amerikai dominancián. 

Az lenne a normális ha követve az amerikai hagyományokat lenne két Facebook, két Google, stb. Egy republikánus-barát és egy demokrata-barát. Most még vissza tudták nyomni a Huaweit, és a Telegram-nak sem fogják megengedni, hogy átvegye a Facebook helyét, pláne mert orosz érdekeltség. TikTok-ot is csak megcsuklóztatták. De nem fog működni örökké a buta nyers erő alkalmazása. Eljöhet az idő, amikor amerikai userek fognak VPN-t használni, mert a "következő TikTok" azt mondja, hogy jó inkább kivonul. De az amerikai userek mennek utána VPN-en.