( _Franko_ | 2020. 10. 16., p – 00:04 )

Például? Felnőttkori laktóz lebontó enzim és a glutén tolerancia. Amikor éhínség van, akkor eléggé fel tud pörögni az evolúció, hogy ki fosik a tejtől vagy fáj a hasa a gluténtól és kinek nem.

A felnőttkori laktóz lebontó enzim például több ezer évvel ezelőtt alakult ki, nagyon északon, de nem nagyon terjedt, a rómaiak, gallok és a környékbeli népek például az időszámítás nullája körül még mind cifrafostak a feldolgozatlan tejtől, sajtot ettek, de aztán jöttek a barbárok, meg a vandálok, hunok, meg az egyébok, a népek keveredése és a éhínségek pár száz év alatt megoldották a gén terjedését, mert aki nem tudott tejet inni, az nem élt túl sokáig. Szintúgy vagyunk a glutén esetén is.

Meg ugye az is egy remek kutatási terület, hogy az étrend miatt van-e több "civilizációs" betegségünk vagy azért van több betegségünk, mert az egészségügy fejlettsége miatt már 4-6 emberöltő óta ott tartunk, hogy 7 gyerekből nem hal meg 3-4 mindenféle betegségben és egy szimpla vakbélgyulladás se viszi el az embert fiatalon, hanem majdnem mindenkit meggyógyítunk, ha 700 millióba kerül, akkor is, a természeti népeknél meg ugye aki egy kicsit komolyabban beteg, az meghalt, nem lett belőle se felnőtt, se beteg felnőtt, se beteg öreg. Csak ez nem hangzik olyan szépen, mint az, hogy egyél paleót és akkor majd messze elkerülnek a civilizációs betegségek.