( uid_21365 | 2020. 10. 10., szo – 03:23 )

Tinédzserkoromban nekem is jött ez az ötletem hogy lendkerekes autó... És még ki is számoltam, a szokásos méretű autókba berakható lendkerék mennyi energiát képes tárolni ilyen meg olyan fordulatszámon, és az hány kilométer útra elég. Figyelembe véve azt is, hogy az egyes ötvözetek amik akkoriban léteztek, mennyire viselnék el a fellépő centrifugális erőt ami a nagy pörgés miatt igyekezne szétszakítani a lendkereket. Kijött, hogy a konstrukció elvileg abszolút működőképes, körülbelül 300 kilométeres autókázást simán lehetővé tenne, de akár a kétszeresét is bizonyos trükkökkel, pláne, ha úgy oldjuk meg hogy fékezéskor a mozgásenergia vissza lenne táplálva a lendkerékbe.

A kanyarodás valóban rohadtul nehéz lenne, de csak akkor, ha a lendkerék függőlegesen forog, ahogy a kis játékautókban van. Ez azonban nem lenne praktikus különben se mert rohadtul magassá kéne építeni a kocsikat. Ellenben megoldható lenne vízszintes helyzetű lendkerékkel, amit nyilván az utastér alá építenének be. Sőt 2 ilyet is be lehetne építeni a kocsi alá, egyik erre, a másik amarra forogna. Ekkor a jobbra-balra kanyarodás semmiféle gondot nem okozna, viszont igencsak érdekessé válna amikor lejtőn lefelé vagy felfelé kéne autókázni... mert hol elrepülni igyekezne (ha az út lefelé vezet hirtelen) vagy akkora erővel igyekezné belenyomni az autót az aszfaltba (ha hirtelen felfelé menne az út) hogy kérdéses, ezt az erőt bármi gumiabroncs is elviselné-e.

Szóval emiatt nem jó ötlet, annak ellenére, hogy energiatárolásra a lendkerék tulajdonképpen messze hatékonyabb valóban, mint a mai akkuk. Emellé jön az, hogy akármilyen biztonságosra is igyekeznek megcsinálni az ilyen kocsit, azellen semmi se véd ha történne egy baleset, például nekimegy egy másik kocsi vagy beborul az árokba. Na és akkor ha egy ilyen jól felpörgetett lendkerék kiszabadul, az bizony képes lenne több tíz kilométer meszeségbe is elszaladni, és még ott is lenne akkora ereje hogy simán áttörné egy téglaépület falát is, megölve a benne lakókat ha eltalálja őket...

Ami azért durva lenne mert aki mondjuk Vácon lakik az mit tehet arról ha Dunakeszi határában autóbaleset történik...

Ennél sokkal jobb a mai benzines megoldás, mert ha ki is folyik és meggyullad az üzemanyag, az legalább csak helyben pusztít. Aztán, a tüzet el lehet oltani, de egy ilyen megvadult lendkereket te soha az életben meg nem állítasz.