( Ritter | 2020. 08. 01., szo – 06:09 )

A Gentoo mindig ilyen laza társaság volt. Viszont a forrásalapú disztribúció python alapú portage rendszerrel (ami egy továbbgondolt BSD ports) annyira masszív elpusztíthatatlan valami, hogy igen viharos múltja ellenére máig létezik a Gentoo. Az Overlayek bevezetése óta az is elkenődött mi a hivatalos, fél-hivatalos vagy egyáltalán nem hivatalos gentoo csomag. Asszem ennek az első gentoo wikinek az volt az előtörténete, hogy ment a vita arról milyen is legyen a hivatalos wiki. Valamiért elvetették a MediaWiki alapot, de amit választottak baromi körülményes volt és nehezen kezelhető. A srác megunta és csinált egy sajátot saját szerveren és  a jól bevált MediaWikivel. Mivel a Gentoo nagy hozzáértést igényelt akkor is a felhasználóitól nagyon jó közösség alakult ki. Ami ma az Arch wiki az volt akkor a Gentoo wiki. Sőt még jobb is volt, mert a Gentoo rugalmassága olyan dolgokat is lehetővé tett ami Archon nem oldható meg. 

Példának azért hoztam mert ha anno olyan nagy szolgáltatóhoz viszi mint a G felhője, akkor ma is a gentoo-wiki lenne a standard alap. Ilyen eset a szerver elvesztésével a Googlenél biztosan nem történt volna meg. Illetve ha már wiki akkor a Wikipedia mögötti cég Fandom.com szolgáltatása lett volna a triviális választás, ami akkor Wikia néven ment. 

A mostani cikk arról szól, hogy egy évtizede mindenki által leszart Groupokat törölt nem túl szerencsésen a Google spam és malware miatt. Ez sem OK de totál más kategória és elég esélyes, hogy ezt is vissza fogja csinálni a Google. 

Ahogy írod természetesen felhős szerverről is érdemes backupot készíteni. Szerintem az is belefér, hogy ez a backup egy másik felhős cégnél legyen. Annak esélye, hogy egyszerre semmisül meg a Google és Amazon felhője igen kicsi. Atomháború vagy meteorbecsapódás esetén talán, de akkor meg úgyis mindegy :) Felhős cég választásánál továbbra is a nagy megbízható multikat érdemes választani szerintem. Egy Google vagy egy Amazon lényegesen biztonságosabb mint egy nevesincs felhős szolgáltató.