( Raynes | 2020. 06. 26., p – 20:14 )

A papíralapúságra szavaztam, első opció, de csak a szavazás megfogalmazása miatt. Az a legmegbízhatóbb, de a leglassabb, legdrágább is. Ezért szerintem már időszerű lenne, hogy minden ország átálljon netes e-szavazásra, nem a vírusjárvány miatt, hanem a technológiai fejlődés miatt. Minden szavazójoggal rendelkező polgárnak kiküldenek egy egyedi ID-t, ezzel mindenki tudna szavazni tól-ig időkorláttal, egyszer, visszavonhatatlanul, bármilyen netképes eszközről, teló, táblagép, PC, laptop, valami koisk módos terminál közintézményben, akármi. Az online rendszer csak validálná az ID-t, a szavazathoz meg csak az ID hash-ét raktározná el, így központilag vissza sem lehetne követni, hogy ki mire szavazott. Persze, vissza lehet élni vele, meg az elektronikus szavazást a legkönnyebb manipulálni, de a techológiai fejlődés érdekében muszáj valamiben áldozatot hozni. Az elektronikus szavazás arra is jó lenne, hogy sok passzív szavazó, aki lusta lemenni a 100m-re lévő helyi szavazókörzetig, hogy személyit villogtasson, meg függönyös fülkében ikszelgessen, az egy elektornikus szavazást hamarabb hajlandó lenne megejteni, nem kerül sok időbe alapon. Meg nem lennének érvénytelen szavazatok, hogy rosszul ikszelt, kétszer, stb., és a szavazatok számlálása is hihetetlen gyorsan menne, lényegében valós időben lehetne követni az állást, és a szavazás zártakor azonnal lehetne tudni az eredményt. Népszámlálásnál is bevált az elektronikus rendszer, szavazáshoz is beválna.

Ha mindig a biztosra megyünk, akkor sose lesz technológia fejlődés, és megrekedünk papíralapon, ami egyre nehézkesebb és drágább. Feleslegesen. Ilyen alapon még tüzet pattintgatnánk kőbarlangban, mert az megbízhatóbb. A mai közhatalmak eleve fosnak a negatív visszhangtól, demokratikus országokban nem mer senki szavazást cinkelni, mert ha kitudódik, óriásit buk mindenki, ezt nem kockáztatják meg. Antidemokratikus országokban meg teljesen mindegy a szavazás, mert csak színjáték szokott lenni.

Ez a fülkés meg postai móka főleg ilyen 200-300-1400 milliós országokban tarthatatlan. Óriási szervezés, hihetetlenül nehézkes és drága. Egyszerűen nem éri meg senkinek. Ma már megvan arra a technológia, hogy ezt kulturáltabban megoldják, élni kell vele.