( carlcolt | 2020. 06. 21., v – 08:18 )

Aztarohadt. A szavazasra oda volt irva, hogy biztonsagi szempontbol kell megvizsgalni. Csalas es duplikacio megelozesenek tekinteteben. Nem hittem volna, hogy egyetlen kommentben ennyi baromsagot ossze lehet hordani. Kezdjuk is.

"elektronikus, mert nem kell papírt nyomtatni, helyiséget bérelni, szavazóbizottságot és szavazatszámlálót fizetni, plusz gyorsabb, mert nem helyileg odamenni, ami időt és pénzt spórol meg."

Tehat nem eri meg 4 evente azt a par milliardot, hogy tenyleg mukodjon az a demokracia. Meg lehessel mar lusta 10 percet nemraszanni es lesetalni a szavazokorzetedig. Ezek aztan nagyon eros indoklasok, joval erosebbek, mint az elektronikus szavazas biztonsagi kockazatai (nem).

"De csak úgy elektronikus, hogy magát a rendszert egy másik fél fejlesztette ki (más országhoz tartozó és más országbeli cég), hostolva is ott van, magának a rendszernek a működését pedig egy harmadik ellenőrzi."

Ezeknek a cegeknek biztos, hogy sosincs reszrehajlasa? Nem is feltetlen a cegnek, eleg, ha egyetlen alkalmazottjanak. Csak hogy ertsd a problemat: fejlessze kinai ceg, taroljuk orosz szerveren es uzemeltessek ukran rendszergazdak feherorosz szervereken? ;) Mert az is megfelel az altalad leirt felteteleknek. Lofasz lenne ott, nem biztonsag.

Remelem sose lesz kozod demokracia megvalositasahoz.