( denesb | 2019. 12. 11., sze – 11:10 )

Előrebocsátanám, hogy nem vagyok rendszergazda és csak a saját házamban levő pár gépet tartom karban.

 

Én elolvastam a sok "károgást" a systemd-ről és egy ideig én is próbáltam kerülni mint a tüzet de aztán beadtam a derekam és rájöttem, hogy a sok károgás alaptalan*. Nekem, asztali felhasználóként minden eddig próbált alternatívánál kénylemesebb, stabilabb és gyorsabb. És végre nem kell újra megtanulni a parancsokat amivelegy gépet elaltatok/újraindítok/stb. amikor egy másik disztrót kell használjak. Szerintem a systemd által okozott konszolidálódás az egyik legjobb dolog ami az asztali Linuxxal történt az elmúlt évtizedben. Én nem sírom vissza az időket amikor annyi init rendszer és Linux alap rendszer volt ahány disztró. Biztos kevesebb ember élheti ki a kreativitását de ez most így jobb, a disztók fejlesztői összpontosíthatnak fontosabb problémákra, ahelyett, hogy azzal töltenék az idejüket, hoyg minden csomagot belekalapálnak valahogy a saját disztrójukba.

 

Egy másik projekt amit nagyon divat utálni, szintén magától az ördögtől (Lennart Pottering) az a pulseaudio. Saját tapasztalat meg az, hogy mióta ez van minden disztróba a hang "csak működik". Nincs több rejtélyes néma mikrofon, recsegő vagy néma hang, stb és terminálba való tökölés, hogy végre lehessen Skypolni mint a "régi szép időkben".

 

Nyilván ezeknek a projekteknek megvolt a saját gyerekkora ami instabilitással volt tele, én is kellett egyszer egy Archlinuxot kimentsek mert egy systemd bug miatt nem bootolt. De az rég volt.

 

* saját tapasztalatok alapján, másnak lehet más tapasztalata.