( mrev | 2019. 06. 09., v – 21:35 )

Naív (rosszabb esetben sunyi) dolog azt terjeszteni, hogy a katonaság rendre és fegyelemre szoktat. 45 évvel ezelőtt is mondtak ilyeneket, és akkor az nagyon KISZ titkárosan hangzott. Szerintem most is gáz. Annyi mindenesetre igaz, hogy aki kibírta a katonaságot, az később sokmindent kibír.

Katonaéknál megpróbálják a gyerekeket megtörni, és elhitetni velük, hogy szart érnek. Erre a célra külön kiképzett és vadított, tiszteseket (rajparancsnokokat) tartanak.

Megpróbálják rávenni a gyerekeket, hogy egymásnak ártsanak. Az arra hajlamosakat vadítják, hogy az előbb említett tiszteseknek legyen utánpótlása. Egyeseket beszerveznek, hogy jelentsenek a többiekről.

Szóval szar ügy. Aki nem volt katona, ne pofázzon bele. Aki volt, és teszett neki, arról megvan a véleményem.

Az "aki akar lenni az legyen" opció teret nyit a totalitárius liberalizmusnak. Nagyon veszélyes ideológia. Mindenkit rákényszerítenek, hogy azt csináljon, amit akar.

--
ulysses.co.hu

Az a dolog persze létezik, hogy "élettapasztalat". Az ember keményedik. Már olyan értemeben, hogy rendőrt, századparancsnokot, stb. nem küldesz el a picsába, mert megveretnek, lecsukatnak, hogy belekékülsz. Mást viszont igen. Ezt azért nem mondanám jellemfejlődésnek.