( locsemege | 2019. 06. 09., v – 12:01 )

Egy évig voltam katona, igennel szavaztam. Nem azért, mert annyira jó volt, s nem azért, mert azt gondolnám, hogy szívjanak a mai fiatalok is, ha már nekem is kellett, hanem azért, mert több szempontból szükségesnek gondolom.

Egyrészt szerintem elég lenne nagyjából 3 hónap, legyen benne tél is, nyár is. Fontos azért, mert sokan burokban nőnek fel, nem találkoznak eltérő közegből jövő, más viselkedésű emberekkel, nem tudják kezelni, hogyan viszonyuljanak ehhez. Ezt meg kell tanulni, mert ez az élet, nem pedig az elitgimnáziumok okoskodó, ártatlan világa. A mélyszegénységből jövőnek is meg kell tapasztalnia, hogy vannak eltérő gondolkodású, értékrendű emberek, mint akikkel eddig találkozott.

A másik dolog, hogy önállóságra nevel. A honvédségnél, különösen egy hadgyakorlat alkalmával kerül az ember megoldhatatlannak tűnő helyzetekbe. Meg kell oldani, találd fel magad! Mondanom sem kell, a háború, vagy annak szimulálása egy békés gyakorlaton nem úgy működik, hogy kajaszünet, gyakorlatot felfüggesztjük, s majd a terített asztalhoz tessékelnek, ahol gőzölög a friss petrezselymes krumpli, rajta a szelet rántotthússal, mellé uborkasaláta. Az ellenség meg nyilván megvárja, amíg elfogyasztod ebéd után a pohár borodat. Vagy majd a kedvedért az erdőben, vagy a síkságon ott lesz a légkondicionált WC, bent halk zene szól, a WC-s néni pedig ügyel arra, hogy mindig legyen folyékony szappan a tartályban. Ja, nem. És egy hadgyakorlaton nyilván az eső sem eshet. Miért is tenné?

Aztán ott a fegyverhasználat kérdésköre. Meg kell tapasztalni, hogy a fegyver hangos. Ha abban az alig pár centiméter hosszúságú csőben hangsebesség fölé gyorsul a mag úgy, hogy az még veszettül pörög is a haladási iránya által meghatározott tengely körül, akkor abban a csőben nagyon nagy nyomás uralkodik. Aztán, ha a mag elhagyja a csövet, ez a nyomás akadálytalanul egyenlítődik ki, veszi fel a külső légnyomást. Tehát van hangja. Az RPG gránát ráadásul hátul nyitott csőből robban ki. Ez a cső pedig a válladon van...

Továbbá forrong a világunk, bármi lehet, s nagyon nincs rendben, ha valaki azt sem tudja, hol a fegyfer eleje, vagy csípőből próbál tüzelni, mert így látta valamelyik filmen. Nagyjából pár méterre maga elé fog a földbe lőni jó eséllyel. Vagy, amit sok YouTube videón látni: kiesik a kezéből a fegyver, mert nem fogja határozottan, keményen - ugye hatás-ellenhatás, igen nagy gyorsulások -, hurrá, sikerült lőni, aztán forog össze-vissza a csőre töltött fegyverrel, mintha az egy sörrel teli hűtőtáska volna a strandon.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE