( szikoragy | 2019. 06. 09., v – 10:08 )

Én voltam, igaz "csak" 1 évet. Ebből a "hasznos" időszak kb. 3-4 hónap lehetett.
1 hónap alapképzés, "jobbraát", "balraát", "lépéééssssss-in-dulj", "nótaájjjj" stb.
Ruha hajtogatás, stokizás, naponta 35-ször "sorakozóafolyosóóón", létszámellenőrzés, zuhanyzó, WC, körlettakarítás, fűszálak irányba fésülése, csikkszedés. Kb arra volt jó, hogy a technikás alakulathoz kerülő, már akkor akár több szakmával rendelkezők megtanulják, hogy a 149,9 cm magas, senkiházinak engedelmeskedni kell, nem gondolkodni a miérteken.

Utána 1 hónap "szakképzés". Ez azért volt vér gáz, mert nekem akit oktattak több vezetett kilométerem volt különböző teherkocsikkal, mint annak, aki oktatott. A fele műszerről, kapcsolóról azt sem tudta mi az. Ja mert amin volt felirat, az oroszul volt, a többit meg az "elvtársak" nem címkézték fel. Így a folyamatosan világító, egy kis kapcsoló feletti fényre azt mondta, hogy az azért világít, mert jelzi, hogy jár a motor. Mutatom neki, ha a kapcsolót átbillentem, járó motor mellett, a fény kialszik, a motor meg jár tovább. Erre ő: Mit okoskodok itt, én csak egy kopasz vagyok, ő az oktató, én csak vezessek.(Az első kerék hajtás kapcsolója volt...)

Ezután már a tényleges technika megtanulása volt a feladat. Időre, akár sötét éjjel is végre kellett tudni hajtani.

Itt jönne a csavar. Ha valaki megtanulta, el tudja végezni a feladatokat, "levizsgázott", leszerelhet.
A többi idő ugyanis valóban felesleges időpazarlás volt. 15:00-től másnap 15:00-ig szolgálat, utána ugyan ilyen időközzel pihenő (kiképzés), majd minden előröl => zombivá válás => bekattanás => baromkodás => fenyítés => ettől újabb kattanás. Erre nem lenne szükség.

Ugyan kis hazánk viszonylag nyugodt helyen fekszik, de egy-egy környezeti "katasztrófa" árvíz, hótól elzárt falvak, stb. lenne kiket segítségül hívni. Mi is kiástuk az alattunk lévő falut a fél méteres hóból, közben megtanultuk az együttműködés fontosságát, rendszerét. Amikor a laktanya parancsnoka "Emberek! Utánam!" vezénylésére mindenki mozdul, aki mozdulhat, az összetartotta a még ellenségeskedőket is.

Valami ilyenek miatt kellene egy okos szervezésű, határozott célokkal rendelkező, valamilyen "vizsgával" záruló rövid képzésre szükség.

gy