( TCH | 2019. 06. 09., v – 09:29 )

Ráférne, de nem úgy, ahogy annakidején csinálták: annak úgy semmi értelme, hogy elhurcolják őket több hónapra, összezárják őket mindenféle válogatatlan primitív állattal és inkompetens kiképzőtiszttel, aztán amire meg meg kellene őket tanítani, arra nem tanítják meg őket, mert nincs pénz, így nincs puska, lőszer, rádió, gránát is csak gumi jut, egész végig szinte csak cselló van, meg őrszolgálat, látástól mikulásig, mert az nem kerül pénzbe; megeszi őket az unalom és folyamatosan terrorizálják őket; egyszóval többhavi börtönbüntetés, elkövetett bűn nélkül. Ahány armyreportot olvastam, mindben ezt énekelték meg a leszereltek; maximum arra a pár hétre emlékeztek vissza szívesen, amikor már ők voltak az öregek, közel volt a leszerelés és beleszarhattak mindenbe. Szintén visszatérő szál volt a téli időkben - a fűtés és a normális ruhák hiánya miatt - kitörő influenza és egyéb járványok következtében a kiskatonákkal megtelt helyi kórházak sztorija. Ennek így tényleg semmi értelme nincsen.

De ettől függetlenül is: alapvetően, aki nem akar katona lenni, abból jó katona amúgy sem lesz. Ezeket elég lenne pár hét alatt az "alapokra" megtanítani, kicsit formába rugdosni, aztán had menjenek. A hivatásos honvédség fenntartása egy teljesen más tészta, de ha a civilek legalább az alapokkal tisztában vannak, akkor nem akkor kell nekik hirtelen megtanítani, ha valaki esetleg hirtelen nekünk jön és mindenkit be kell hívni.

Szerintem. Aztán lehet, hogy hülyeséget beszélek, mert saját tapasztalatom nincsen a felszámolt sorkatonaságról, csak mások leírásait olvastam, de azok alapján azt a megközelítést nem tartom hasznosnak.