( hajbazer | 2019. 03. 05., k – 15:54 )

Kezd rettentően unalmas lenni ez a mindenki szembe jön az autópályán hasonlatod. Egyrészt, mert nem igaz, lásd a többi hozzászólót, aki nem a fősodratú maszlagot fújja. Másrészt, valójában te vagy az, aki szélsőséges módon (autópályán szembe padlógázzal) 100%-ig a fősodratú, korporatokrata, arrogáns oldalt képviseled minden hozzászólásodban. Valahogy érdekes módon mindig minden jó úgy, ahogy van, ahogy multiék csinálják, aki ellenkezőleg beszél, az vagy hülye, vagy helikopter, vagy nem ért hozzá (szerinted). Tehát, ha valaki itt kifejezetten szélsőséges nézeteket vall, az te vagy. Más kérdés, hogy nem tűnik annak multiék marketingnyomásának okán, ami hupuékra is valamennyire kihat (ha a Google azt mondja, hogy zöld az ég, csak kéknek látjuk, elhisszük neki.. ha ezt én mondom, akkor a magadfajták lehurrognak, hogy szembe megyek az autópályán). Persze, felőlem folytathatod a hülyeséged papagájmódon betűzdelését a hozzászólásaidba, csak ne nagyon várj rájuk választ.

Az, hogy az átlag IQ=80 réteg szájízéhez, lustaságához, kényelmeskedéséhez és konzumidiotizmusához szabnak egy felhasználói felületet, az nem haladás, hanem visszafejlődés, degradáció. Az, hogy a Google-nak van egy profitmaximalizációnak hívott jolly joker indoka erre, egy dolog. De piacvezetőként, amennyit tesznek a biztonságért (legalább is a marketingasztalon), tehetnének többet a júzerek haladó, tudatos felhasználókká nevelésének terén is. A te fősodratú befektetőlogikád alapján a Google Project Zero se lenne sehol. Sőt, a biztonságra is nagyjából annyira figyelnének, mint a Magyar Telekom.

Kicsit meglep, de valójában nem kéne meglepjen, hogy itt is csak két véglet között tudsz gondolkodni. Az egyik a lebutított tapicskoló felület, ami most van. A másik a csillió+1 beállítási lehetőség. Nézzél meg egy Conversations-t, mennyi beállítási lehetősége van. Nagyjából az lenne az egészséges egy okostelefonos alkalmazásnál. Nézzél meg egy Total Commandert. Az lenne egészséges egy desktop alkalmazásnál. Egyibken sincs csillió+1 beállítási lehetőség (mint mondjuk egy Miranda IM-ben, mert abban bizony tényleg annyi van), de van bennük elég ahhoz, hogy haladó felhasználó haladó módon használhassa. Egy tapicskoló, egységsugarú birkák szintjére butított felületet egy haladó nem tud haladó módon használni, csak primitív módon. Emellett, a kezdő felhasználókat se sarkallja semmilyen szinten a haladó funkciók megismerésére (mivelhogy nincsenek). Tehát, a tapicskoló felületeket fejlesztők adnak egy kalapácsot mindenkinek, mondván, hogy azzal mindent meg lehet oldani. Kár, hogy egy csavart nem lehet vele rendesen becsavarni. A csavarhúzó viszont drága és Zeller Mérnök Úr szerint csak 0,1%-nak van rá szüksége. Viszont, ha adtak volna mindenkinek csavarhúzót, lehet, hogy jóval többen használnák. Sőt szerintem biztos.