( nagy_peter | 2018. 11. 12., h – 18:05 )

Nem teljesen világos, hogy melyikre "miért is", ezért tételesen:

"Az USB mass storage-nak az lenne az ára, hogy csak az SD kártyát látod, és a telefon belső memóriáját meg nem éred el gépről. Ugyanis azt nem választhatja le, miközben arról fut a saját oprendszere."
Ennek alapvetően az az oka, hogy a belső memóriáról fut az oprendszer, USB mass sotrage esetén pedig nincs párhuzamos hozzáférés a tárhelyhez, így a teljes belső memóriát nem lehet láthatóvá tenni, amíg a telefon párhuzamosan be van kapcsolva. Ha többfelé particionálják a belső memóriát, és kijelölnek egy adat könyvtárat, ami mondjuk FAT32 particiójú, akkor azt el lehetne érni. Ekkor viszont 4Gb-os fájlméret korlát lesz rajta, ami a mai 4K 60FPS videórögzítés mellett már nem csak elméleti hátrány. (nálam 10 perc videó 6240 Mb lett, így például videórögzítésre ez a hely már nem javasolt)

Plusz az SD kártya nem lehet mondjuk ext3, csak fat, mert különben a windows nem látja.
A Windows 10 alapértelmezetten csak a FAT12, FAT16, FAT32, exFAT, NTFS, és ReFS fájlrendszereket támogatja. A korábbi windowsok esetén ez a lista változó, de egyik sem támogata alapértelmezetten az EXT fájlrendszerek egyikét sem. Külső driver EXT3-hoz ugyan létezik, használom is, de nem az igazi. Problémás neki sok olyan fájlnév beolvasása, ami linuxon nem jelent gondot.

És akkor még a titkosított tárhely problémáját nem is említettük.
Az android által használt fájl, vagy a korábbi blokk alapú titkosítás sem támogatott windows alatt. A FAT32 fájlrendszer semmilyen natív titkosítást nem támogat.

Egyébként az MTP windows alatt tényleg szívás, de KDE alatt nekem jobban működik, mint a régi USB-s módszerek.
Windowson sokszor blokkolja a másolás a hozzáférést, nekem a fókuszt sem engedi néha elvenni a másolás ablakról. Linuxon ugyanakkor KDE alatt gond nélkül megengedte, hogy több műveletet is sorba állítsak, az sem zavarta, ha közben bezártam a fájlkezelőt, a másolás ment tovább a háttérben. (Ez Windows 7 tapasztalat, a legfrissebb Windows 10-el még nem próbáltam).
Azt pedig, hogy jobban működik, arra mondtam, hogy volt már rá példa, amikor telefonnal timelapse videót csináltam, és kezdett betelni a memória. Meg tudtam oldani, hogy a telefon folyamatos videórögzítése mellett rákötöttem egy laptopot, és a korábbi videókat, áthelyeztem közben a gépre. Így felszabadult elég tárhely, hogy a videó ne szakadjon meg. Ugyanez USB mass storage esetén lehetetlen lett volna.

Az NTFS-t és az exFAT-ot azért nem említettem egyik esetben sem, mert ezek mind licencköteles megoldások a microsoft felé. Ezen kívül az exFAT ugyanúgy nem alakamas titkosításra. Az NTFS linux driverei pedig eddigi tapasztalataim alapján lassabbak is, mint az EXT fájlrendszeré, ezért valószínűleg a telefonok sebessége is romlana.

Nagy Péter