( hajbazer | 2018. 09. 12., sze – 20:27 )

Szerinted hányan nem kérik a blokkot, hány ismerős vásárlónál van, hogy fel sem teszik a kérdést, és nem ütik a pénztárgépbe a vásárlást?

Szerintem maximum 1/10 arányban vannak ismerősök.

már ahol van POS, merthogy idehaza még nem kötelező a kártyaelfogadás a kiskereskedelemben, vagy ahol épp nem mondják azt, hogy van, de rossz, vagy van, de 1234Ft-os összeget nem fizethetsz kártyával (csak 1235Ft-tól, ami nettó szerződésszegés, merthogy az összes kártyaelfogadásra kötött szerződés explicit tiltást tartalmaz erre nézve).

Kevés ilyen hellyel találkoztam, de előbb szépen menj el multiékhoz és reklamálj az "5000 Ft feletti vásárlásnál 1% kedvezmény" stílusú birkásításért. Már ha zavar, hogy egyesek többletvásárlásra akarják rávenni a vevőiket.

Az ÁFA- és egyéb közteher elcsalásában partner vásárlóhoz úgy van közöm, hogy ők is nyakig benne vannak abban, hogy nekem több adót kell fizetnem, merthogy miattuk a boltos el tudja csalni a fizetendő adó- és járulék jelentős részét.

Sőt, nekem is több adót kell fizetnem, mivel a multik adókedvezményt kapnak és a profit nagyrészét kilapátolják az országból, ahelyett, hogy az itteni gazdaságot gyarapítanák, amit aztán az én általam befizetett adóból kell. Ha a Tesco Svájcba kilapátolt 3 milliárd forintot felosztjuk 3000 egymilliós adótartozású vegyesboltra és hazai tulajdonú kis szupermarketre, akik 10% adót csalnak el a fentebb tárgyalt ismerősi körüknek, akkor is 90% adóbevétellel gyarapszik a magyar gazdaság, tehát kisboltonként 900 000 Ft kerül az államkasszába. Ha merészebbek vagyunk és bedőlünk a szélsőségesen idealista, fősodratú, kisboltellenes FUD kampányodnak, akkor az elcsalt adó mértéke 50%. Ekkor még mindig másfélmilliárd forint adóbevétele van az államnak, ami kisboltonként 500 000 Ft. Ellentétben a Tescoval, aki nem kicsit felháborító módon off-shore fizeti be az adót, mert úgy jobban megéri neki, és akinek a pénzéből közvetlenül 0 Ft-ot lát a magyar gazdaság. Szóval egyelőre ott tartunk, hogy a Tesco országból kilapátolt hárommilliárd adóforintját fizetjük meg sokkal inkább, mintsem a kisboltok elenyésző esetben előforduló stiklijeit. Más kérdés, hogy az elcsalt adóforintokból is sokkal inkább a magyar gazdaság gyarapszik, hiszen az a "félretett" pénz is itthon lesz elköltve.

És ha azt hiszed, hogy a COOP tulajdonosi köre nem lapátolja külfölfre a nyereséget (legalább akkora mértékben, mint a német vagy épp francia tulajdonosok), akkor baromira tévedsz. Mindkettő jellemzően külföldön költi el a vállalkozásból kivett nyereséget, innentől kezdve meg ilyen szempontból édesmindegy, hogy kinek a boltjába megyek be.

Méretes kis csúsztatás, csak tudnám miért kell ennyire védened multiékat. Nos, a magyar üzletláncokról annyit, hogy a befektetőik esetleg elmennek a Bahamákra, de amennyiben életvitelszerűen Magyarországon élnek, úgy akaratlanul is itt költik el a pénzüket. A kisboltok és vegyesboltok tulajdonosai pedig annál inkább. Ők már inkább a Balatonra mennek. Nagyritkán Horvátországba.

Ja, amikor a coop a lengyel sajtot akciózza folyamatosan úgy, hogy a hazai trappista sajt(nak nevezett valami) drágább, mint mondjuk az Auchan-ban egy átlagos francia vagy német sajt, akkor azért megkérdezném, hogy mennyire támogatja a coop ezzel a hazai termelőket?!

Amennyire megveszed. Én nem veszem meg. Sajtot amúgy is csak piacon szoktam. A magyar üzletekben legalább az esélyed megvan arra, hogy az áruk tudatos megválogatásával magyar üzletet, magyar gyártót egyszerre támogass. Multiéknál nincs.

szocreál stílusú plakátjaik alapján...

Amivel csak a magadfajta, szélsőségesen idealista, vadkapitalista, fősodratú innovációbuzi tagoknak van bajuk. Mellesleg, szerintem ismered a véleményem. Én minden reklámot betiltanék. A szocreált is.