( _Franko_ | 2018. 08. 09., cs – 16:43 )

Lehet sci-fi, csak akkor pár év múlva ne sírjon senki, hogy mi történt... olyan ez, mint az elhízás, az egy éveken át tartó folyamat, nem akkor lesz valaki elhízott, amikor már problémákat okoz.

Sehol nem épült ki diktatúra napok alatt, mindenhol évek kellettek hozzá, aztán egyszer csak az emberek rádöbbentek, hogy jé, itt diktatúra van. Az átkos 40 év se egy meghatározott napon kezdődött el, hanem 10-12 év alatt épült ki az egypártrendszer. Ez egy folyamat, ami épp itt zajlik az orrunk előtt, vannak, akik észreveszik a jeleket; vannak, akik felállva tapsolnak, ahogy 80 évvel ezelőtt is felállva tapsoltak; vannak, akik nem értik és vannak, akiket nem is érdekel.

A különbség annyi, hogy a szociológusoknak akár név szerinti bontásban is egy csomó kutatnivaló adatuk lesz, hogy ki mennyivel járult hozzá ehhez a folyamathoz. A történelem pedig megismétli magát, Tállait már elvtársozták reflexből, mert a dolgokhoz való hozzáállása aktiválta a megfelelő idegpályákat.

Az átkos 40 évben sem azzal volt baj, hogy rosszul éltek az emberek, hanem azzal, hogy szervilis hülyéket ültettek pozícióba. Most ugyanez történik, egy iskola igazgatóját hiába támogatja a diákság, a szülők és a tantestület, a párt embere lesz az igazgató, indoklás nincs. Ilyen téren különbség sincs a szocializmus és e között... és naponta több példa van erre sajnos.

Te is addig örülsz, amíg nem ül be egy NER lovag a megrendelők és a céged közé, hogy levegye a 100 pénzből a 20-30 százalékot munka nélkül. Aztán megkaphatod te is az Ürge-Vorsatz díjat, mint annyian mások.