( Raynes | 2018. 07. 19., cs – 18:04 )

A throttling a legcsekélyebb mértékű előfordulásban is elfogadhatatlan. Itt meg csak azért volt még nagyobb a mértéke, mert minél erősebb a proci, annál jelentősebben jelentkezik. Nincs ezen mit csodálkozni, nem az Apple tehet róla, így működik a fizika, egyre inkább vékonyítanak mindent, ami tényleg állati elegáns, meg coolnak és futurisztikusnak néz ki (ahogy a káva nélküliség kijelzőknél), de a hűtésnek nem marad hely (meg ha olyan mértékig vékonyítják, akkor a csatlakozóknak, akksinak se lassan).

Sok marketinges meg nyomni szokta a kamu dumát, hogy nem baj, hogy throttlingol, azért néha jól jön az erősebb proci, mondjuk képszerkesztésnél, amikor egy-egy műveletnél felpörög a proci, de olyan rövid időre, hogy nincs ideje annyira felmelegedni, hogy throttling lépjen fel. Ez még valahol igaz is, de az összes felhasználási use case közül ez csak egy lehetőség. Közben meg az igazság az, hogy az ilyen procik nem valók ilyen vékony gépekbe, akinek számítási teljesítmény kell, hordozzon szépen sok kilós workstation vagy gamer laptopot batár töltővel, vagy a hóna alatt asztali gépet. Az ilyen vékony gépek nem komoly munkára valók, hanem sokadik gépnek ilyen ultraportable üzemben netezni, e-mailt és piszkozatot írni, zenét hallgatni, filmet nézni, erre meg a 15W TDP i7 U-s procik is overkill szint (meg a 16 helyett a 32-128 GB RAM). Ahova teljesítmény is kell, oda fő gépnek rendes gépet kell venni, lehetőleg desktop gépet.

Egyébként meg az i9 egy annyira bika proci, hogy ha nem is throttlingol, a legtöbb ember és szoftver nem tudja kihasználni az a rengeteg magot, brutális mértékű cache-t még desktop gépben sem. Persze, értem én, hogy az i7 nem menő, hogy már van i9 is, meg jól mutat a task managerben látni a brutálisan sok magot, meg csodálgatni a szintetikus benchmarkok eredményét, de van, aki nem csodálgatni, hanem használni veszi a gépet.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP