( hunti | 2018. 03. 23., p – 15:50 )

Válasz bolond üzenetére

" gyalogosnak kellett volna pár másodpercig a zebra előtt várakozni, hogy jelezze átkelési szándékát."
0,5-1 másodpercet várakozott mielőtt elindult, és ezzel együtt 4 másodperc telik el mire elmegy a busz. Bőven elég idő megállni 50-es tempónál. Én jómagam főleg kerékpározok, de örömmel tapasztalatom hogy itt Sopronban mennyivel jobb a vezetési kultúra mint máshol az országban. Itt még olyan helyen is sokszor megadják az autósok az elsőbbséget az úttest mellett a járdán várakozó gyalogosnak az átkelésre, ahol nem is lenne elsőbbsége, gyalogos átkelőhelynél pedig általában már áll az autó a zebra előtt mire odaérnek a gyalogosok/kerékpárosok. Autósként is úgy érzem, hogy ez a normális, és mindig is igyekeztem így vezetni. Nekünk nem kerül semmibe se lassítani az átkelő előtt, és megállni ha kell.

"A három jármű akkor sem állt volna meg, hiszen a sebességüket csak feleslegesen erős fékezéssel csökkenthették volna, de az utánuk jövők megállhattak volna."
Pár hozzászólással felettem megtalálhatóak az ide vonatkozó kresz szabályok, de mégis kiemelném a lényeget: "a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a jármű vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni."