( timi | 2017. 11. 20., h – 00:12 )

A világ legtermészetesebb dolga, hogy pénzt akartak keresni. A probléma az, hogy rosszul csinálták. És így az Ubuntu mobil kalandja, a párhuzamosan fejlesztett rendszerek mint a Mir csak vitték a pénzt.
Én már évekkel korábban megírtam mit csináltam volna a helyükben. Volt is pár személyeskedésektől sem mentes vitánk egy Canonical alkalmazottal itt a hup-on. Végül az idő mindenben engem igazolt, sajnos. Mert nem örülök annak, hogy sorra elbuktak a Canonical ambiciózus projektjei.
Pár dolog így utólag:

- Tökéletesen értem azt a gondolatmenetet, hogy az Android is egy Linux, hát nosza csináljunk egy mobilos Linuxot mi Ubuntusok is. Mégis régebb óta nyomjuk desktop témát mint a Google.
Csakhogy a Google tőkeereje több nagyságrenddel nagyobb mint a Canonicalé. Ráadásul nem sokkal korábban bukott bele a Nokia a saját mobil Linuxába. Pedig nekik aztán bőven volt mobilos tapasztalatuk, és még jók is voltak a Nokia linuxos mobiljai. A Nokia tőkeereje is bőven a Canonical felett volt. Mégsem sikerült. Egyébként az illető Nokiától ment át a Canonicalhoz. Vitte a Nokia rontást magával. (gonosz:)
Túl nagy fába vágta a fejszéjét a Canonical a mobil témával és ezt tudniuk kellett volna előre.

- Az Androiddal való versengés helyett inkább az Ubuntu for Androidot kellett volna végigvinni. De azt még az elején leállította a Canonical. Olyasmi volt mint most a Samsung DeX csak évekkel ezelőtt. Ezzel ugyan csak a geek piacon lehet tarolni, de hát az is nagy siker lett volna egy Canonical méretű cégnek.

- Érdemes lett volna megcsinálni Ubuntu desktopon az Android app kompatibilitást is. Ezt már Google előtt is meg lehetett volna oldani. De legalább amikor a Google forráskóddal kitette a saját Chrome alapú megoldását, legalább azt építették volna be felhasználóbarát módon az Ubuntuba.
Egyből lett volna millió app Ubuntura. A jó Amazonos kapcsolatok miatt még az alternatív android appstore is jött volna.

- Egyébként pedig folytatni kellett volna a korábban bevált munkát. Desktopon valóban lépni kellett a Gnome3 túlzott különcsége miatt. Unity-nél jobban figyelni kellett volna a felhasználói visszajelzésekre. A Mint saját Cinnamon desktopja például máig baromi sikeres. Sőt sikeresebbé tette Mintet desktop disztribúcióként az Ubuntunál.

Most, hogy már Gnome3 a default Ubuntun egy új felhasználó számára egyértelműen a Linux Mint a nyerő. Ha meglát egy laikus user Windows után egy Gnome3 desktopot azt sem tudja hova kattintson. Linux Mint Cinnamonján meg egyből kiismeri magát.

Pénz egyértelműen a supportból jön Ubuntunál. Mindig is erre kellett volna koncentrálni a bevételszerzést.
Mobillal zsebre rakható Ubuntu desktoppal, Android appokat sok éve futtatni tudó Ubuntuval most több potenciális fizető ügyfél lenne.