( Gordi90 | 2017. 11. 08., sze – 18:09 )

Egyet is érthetnék, ha nem ismerném a "microkernel mantra" linux és GPL ellenességének hátterét.
Sok hozzá hasonló ember van a történelemben, aki komoly értéket adott a világnak. DE. Ahogy egy barátom összefoglalta: "Csináltak egy backdoort az összes létező számítógépbe, Tanenbaumnak meg azért fáj a segge, hogy nem adtak neki heads up-ot, hogy használják a kódját".
Hát ne kúrjon már fel. Pont egy ilyen ember? Baszki, levonja a tanulságot, hogy évtizedes vitában önmagát igazolja, mer akkor ugye, hogy a BSD adja a legnagyobb szabadságot, de ugyan ki a francot érdekel a mai világban Prism, meg Snowden, meg sorra kiderülő kapitális méretű privacy aggályok után egy ilyen nüansznyi tény.
Pont itt lett volna a lehetőség belátni, hogy ha cseszheted az xy titkosításodat, mert memóriában ott a kulcs; ha kb. totál kontroll van a géped felett és nincs sok beleszólásod, főleg, hogy eddig nem is tudtál róla; ha távolról úgy semmiznek ki politikai okokból, ahogy akarnak, akkor talán mégsem olyan fasza ez a BSD. Értem én, hogy szép ideológiailag. Az is szép ideológiailag, hogy békében és megbocsátásban élünk a földön, de azért mégiscsak abban maradtak az őseink, hogy a kasszafúró apagyilkosokat inkább zárjuk be.

Nem tartom felelősnek a BSD licensz választása miatt. Honnan tudhatta volna? De emiatt igen. Neki kellett volna azt mondani, hogy nabaszki, ez egy fekete nap a nyílt szoftver történelmében, ekkora etikai pofátlanságot el se tudott volna képzelni.
Az meg végképp miafasz, hogy megemlíti a pénzt? Szappanoperabeli passzív agresszió, ahogy ecseteli, hogy nem kapott, de hát ugye nem kell, meg hát a licenszben sincsen utalás arra, hogy dejó lenne.

Ettől még az is igényesebb hozzáállás volt a rakétatudós részéről, aki űrutazásra tervezett, de embert öltek az eredményeivel: "the rocket worked perfectly, except for landing on the wrong planet."

------------------------
Everyone is a winner*