( uid_194 | 2017. 10. 25., sze – 15:15 )

Azert a hazilekvar es a Librem5 kozott van kis kulonbseg. De vesd ossze pl a kezmuves fagylaltozokkal, az mar egy picit talan kozelebb all hozza. Az is hozza tartozik, hogy a Librem laptopokbol van profitjuk, ami mar felig validalta a Librem5 telefont is. Nem a semmibol jottek, hogy gyartunk egy telot.

Lehet, hogy orulnenek akkora reszesedesnek. De butasag azt megcelozni. Eleg nagy alom egy olyan telefon, ami mainline kernellel megy, szabad szoftverekkel, teljes erteku disztribucioval. Elso lepesnek ez jo. Ha bejon, lehet tovabb almodni. Eddig is kb ezt csinaltak: kezdtek laptoppal, ami egyszerubb. Aztan tervben van tablet, meg a telefon is most, mint kovetkezo lepesek. Ki tudja, mi jon ezutan?

Peldaimra visszaterve: ErgoDox EZ & OLKB par eve mukodik, mindketto tervezi is, hogy a piacon marad, igeny is van mindkettore. Keyboardio meg fiatal, most erkezik a kickstarter backerekhez az elso 1000 unit, de nekik is van jopar evnyi tervuk meg (tobbfele billentyuzet, firmware & tool fejlesztes, stb). EZ & Keyboardio gyartoi garanciat vallal, cserelni lehet. Illetve mindketto (es az OLKB is) hazilag is javithato (garancia elvesztese aran, tobbnyire), az alkatreszek pedig tobbfele forrasbol beszerezhetoek. Teny, hogy nem olyan egyszeru, hogy az ember bemegy a szervizbe, es megjavitjak, de a csere az azert vallalhato meg. Sok helyen a laptopot is igy javitjak, szoval nem nagy kulonbseg :p

--
|8]