( Balzamon | 2017. 06. 07., sze – 19:36 )

Hát nincs szerencséd, mert megint egy mondatot fogok kiragadni, vagyis most többet.
Sőt a kilépéshez még el kellene magyaráznia az egyes módokat, melyikből hogyan tudsz átlépni a másikba, és melyikből milyen módokon tudsz kilépni, mentéssel, mentés nélkül, mentés nélkül erőltetve csak egyből, vagy többől. Csak a kilépés leírásához kellene egy fél képernyő.
Ha ilyen bonyolult egy programból kilépni, akkor az a program szarul van megírva. Ennyi. Lehet ideologizálni, meg lehet, hogy akik már megszokták, azok szerint ez a normális, de nem.

Szerinted, ha ez kinn lenne mindig, akkor lenne jó a felhasználóbarátsága?
Nem, de egy lépéssel közelebb lenne hozzá.

Számold össze, hogy hány program írja ki, hogy hogyan kell kilépni belőle. Ha grafikus OS alól használod, akkor az ablakkezelő által biztosított kilépéssel tudsz kilépni, de a programba építettet nem feltétlen ismered (bal oldali X, jobb oldali X, piros karika, Command Q, Alt Q, Ctrl Q, Ctrl X, Alt X, F10, Alt-F4, ... van pár lehetőség). Szidhatod az OS-t, az ablakkezelőt vagy az egyes programokat, hogy miért nem írják ki, de felesleges kiírni, mert egyszer megnézed a manuálban, vagy megkérdezed, megkeresed és onnantól tudod használni.
Bocsáss meg, de most magad ellen beszélsz, ezeket a kilépési módokat több program is használja, azaz próbálgatással előbb utóbb ki fogsz tudni lépni egy olyan programból is, amit nem ismersz KIVÉVE A VI-t. Akkor most miben van a hiba? Tudom, szerinted nem a vi-ben, mert azt külön meg kell tanulni. Nehogy már a program alkalmazkodjon a felhasználói igényekhez.

Hát nem győztél meg.