( muszashi | 2016. 06. 22., sze – 08:40 )

Mostanában egyébként két ügyfelem is átkerült UPC-re, egyik T-től, másik Datanet-től és bizony úgy tűnik a hotmail/outlook társaság kompletten tiltja a UPC hálózatát. Oda ugyanis nem tudtak levelet küldeni.

Külön történet egyébként az MS ügyfélszolgálat, mert egy idő után lehet emberrel levelezni, de kb odáig jutottam csak el, hogy bejelentés alapján az IP címünk tiltólistán van. Nem sikerült megtudnom, hogy mikori bejelentés (hiszen az IP-t nemrég kaptuk), miért, de leginkább azt hogyan is lehetne lekerülni róla. Ilyenkor mindig hivatkoztak egy dokumentumra, amiben kb az volt leírva, hogy miknek kell megfelelnünk, hogy ne kerüljünk fel. Azok meg bőven megvannak reverse rendben, spf, dkim van. Szóval rájöttem, hogy nem fogom tudni leszedetni az outlook/hotmail-en a tiltást.

Ekkor jött másik meglepetés a UPC. Először az oldalukon keresetem mi lehet az smtp relay náluk (gondoltam ezzel cselezem ki a hotmailt), de ott nem találtam. Aztán hívtam az ügyfélszolgálatot (üzleti) ahol nem nagyon értették mit is akarok, végül 3 telefon és pár ezer forint eltelefonálásval eljutottam egy műszakis emberhez, aki közölte hogy nincs nekik smtp relay szolgáltatásuk és ha biztosan azt akarom, hogy jól menjen a levelezés akkor tőlük vegyek már nem is tudom hogy levelező szolgáltatást-e vagy csak domain-t, mert addigra eldurrant az agyam.
Aztán googléztam és gondoltam megnézem mi történik, ha levelet küldök smtp.upcmail.hu címre és láss csodát minden auth nélkül mennek ki rajta a levelek. Szóval úgy tűnik, hogy bár az ügyfélszolgálat nem tud róla, mégiscsak van relay-ük. :) ...egyébként innen már fogad levelet a hotmail. :)

Mivel ezek után nem tudtam mennyire is megy stabilan ez a dolog, ha nem is tudnak a létezéséről, így inkább eltekintettem attól, hogy stabilan relay szervernek használjam, jobb az óvatosság.

Csináltam inkább egy ilyen akciót:

cat /etc/postfix/main.cf |grep transport
transport_maps = hash:/etc/postfix/maps/transport

cat /etc/postfix/maps/transport
outlook.com smtp:[smtp.upcmail.hu]
outlook.hu smtp:[smtp.upcmail.hu]
hotmail.com smtp:[smtp.upcmail.hu]
.outlook.com smtp:[smtp.upcmail.hu]
.outlook.hu smtp:[smtp.upcmail.hu]
.hotmail.com smtp:[smtp.upcmail.hu]

--
Rózsár Gábor (muszashi)