( slapic | 2014. 11. 02., v – 12:36 )

Technikailag többnyire nincs különbség a két rendszer között (*). Ha azzal a céllal tesztelsz, hogy utána "keredkedelmi változatot" használj, akkor érdemes regisztrálnod az ingyenes kereskedelmi próbára (http://goo.gl/sLJuxu) és azt feltenned, abból a legegyszerűbb élesbe váltani (vagy használod tovább community verzióként (**).

(*) A kereskedelmi változatba visszaportolják az újabb community változatokban kitesztelt, stabil funkciókat (SP csomagok). Ezek az azonos Communitybe nem kerülnek vissza, hanem az újabb Community változatokban éred el. A kereskedelmi minden esetben LTS Ubuntu szerverre épül, a Community a legújabb Ubunutra (4.0 esetén mindegyik a 14.04 LTS-re). Így a télen érkező 4.1 Communityről nem lesz átjárás 4.0 kereskedelmire, mivel az 14.10-es Ubuntura fog épülni. Éles környezetbe akár Communityt akár kereskedelmit használsz azt javaslom, hogy maradj az LTS alapú verziónál. Tesztelésre, tanulásra jó a nem LTS alapú is. Kereskedelmi változat két évente érkezik (a következő a 16.04-es Ubuntu LTS alapokra), közösségi változat negyedévente (mindig az aktuális legfrissebb Ubuntu alapon).

(**) A kereskedelmi próbánál egy kis kockázat van: ha van már SP hozzá (4.0 esetében erre kb. 2015. elején számíthatsz) akkor frisebbek a csomagjai/funkciói mint az azonos verziójú, de SP mentes közösségi esetében és a kereskedelmi próba után az SP-vel érkezett csomagokhoz nem lesz frissítésed (mert a közösségihez lesz csak és abban még régebbiek a csomagok ergó nem frissül nálad). Tehát kereskdelmi próbát tényleg csak akkor használj, ha komolyan a kereskedelmi (hivatalosan támogatott) verzióban gondolkodsz és ha mégsem tetszik akkor vagy újratelepítesz közösségivel vagy nem Zentyalt használsz.

--
Slapic